Hästbad

Läste en fråga på ett hästforum som handlade om hur ofta hästar badas.

Trådskaparen undrade om inte hästar tålde vatten året runt eftersom en del bara verkade badas vart 10:e år?!?!

Och tja….av svaren att döma så fanns det hästar som nästan tvättades med detta intervall medan en tjej tex skrev att hon schamponerade sina tävlingshästar från topp till tå 2 gånger i månaden!

Själv badar jag ”vid behov” skulle jag kunna svara lite kryptiskt och för att förtydliga så renderar en genomsvettig häst alltid avspolning eller avsvampning, däremot schamponerar jag mycket sällan.

Vintertid brukar min häst inte bli så svettig att någon tvätt behövs.

Att som vissa maniskt skrubba hovar dagligen finns inte hos mig; är benen superleriga spolar jag av dom men inte annars.

Och det där med ”superleriga” inträffar väldigt sällan- då ska Vicke ha rusat runt i en mycket geggig hage vilket han inte ens gör typ 1 gång i månaden.

I vårt lilla stall har vi spolmöjligheter med endast kallvatten medan det större stallet på anläggningen har en riktig duschspilta med varmvatten (se bilden ovan) så det känns som att de som står i det stora stallet tvättar/ spolar oftare men jag kan ha fel.

Och vi i det lilla stallet får låna duschspiltan men jag tycker inte att någon är så där hysterisk med tvättandet.

Men hur gör ni och varför?

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. S

    Skrubbar hovar (var mer maniskt tidigare) ca en gång i veckan ordentligt. Mer vid behov. Har inte tillgång till duschspilta och varmvatten så vintertid duschas det ”i nödfall” och sommartid efter svettiga pass. Annars borstning/svampning och skurar svansen i hink. När jag stått i stall med dessa faciliteter så duschades det betydligt mer och kanske inte alltid för att det behövdes…

    Svara
  2. Caroline och unghästen Stina

    Jag är en badoman, helt klart. Men detta för att jag har haft hästar som varit ljusa eller dåliga i magen (har såklart inte tvättat hela hästen om de har haft en bajsig bakdel). Nu har jag en häst som både är mörkare (fux) och går på lösdrift, så nu har jag liksom fått ge upp, men det är något som nästan gör ont i mig när jag ser leriga ben och fläckiga hästar. Är såklart medveten om fuktbalansen i hästarnas hud och pälsfetterna som man inte ska hålla på och tvätta bort titt som tätt (eftersom de utgör skyddande lager mot både väder och t.ex. insekter), men en ren häst som luktar My Little Pony är bara sååå tillfredsställande 😉

    Svara
  3. Anna

    Måste erkänna att jag själv inte gillar att duscha (jag duschar såklart ändå men jag tycker verkligen det är en pina) så jag utsätter väl inte hästarna för detta mer än nödvändigt. Dessutom lyckas jag själv alltid bli blöt på något sätt vilket jag inte gillar. Och jag som inte klarar att vara på en sandstrand får lätt panik om hästen fortfarande är blöt och det fastnar sågspån på hela benen när man ställer in den i boxen. Och är det bara jag som tycker att det är superläskigt att ta på en blöt häst?

    Men ja (trots dessa psykologiska problem haha) en rejält svettig häst sköljer jag av såklart, särskilt på sommaren så den inte blir flugornas herre. Samma om det behövs på grund av dålig mage eller liknande.

    Den dagen jag köper häst kommer jag ha en konstig kravlista. Punkt 1: Står stilla i stel fasa om det är det minsta smutsigt i hagen. Kanske en gunghäst skulle passa mig bäst…

    Svara
  4. Manda Stillnert

    Travhästen duschar när hon är på banan och går snabbjobb vilket är = skitig svettig häst!
    Ponnyerna duschar på sommaren 1-3 gånger och om de blir svettiga såklart för att de gått hårt men på vintern kan vi inte duscha dem för slangarna kan inte ligga ute.

    Svara
  5. LenaB

    Har tillgång till duschspilta med varmvatten så detta är absolut en av anledningarna till att jag i stort sett dagligen spolar leriga hästben, är hästen ren och torr så spolar jag naturligtvis inte när den kommer in från hagen.
    Badar (låter lustigt, som om man stoppar i djuret i en badbalja!) hästen gör jag väl inte sååå ofta, inte bara för badandets skull liksom. Men är den svettig så blir den definitivt avspolad. Jag tycker precis som Caroline att det är väldigt härligt med en ren och gotteluktande häst:-) Sedan är jag även allergisk och tål helt enkelt inte när de blir sådär feta och smutsiga i pälsen, så det är även det en anledning till att jag schamponerar hästen då och då.

    Svara
  6. Anonym

    Svampar av eller spolar av om hasten ar svettig. Schamponerar hela hasten infor tavling, mest for att 1. den ska se ren och fin ut och 2. om man inte gor det sa blir den sa kletig av svetten pa distanstavlingar, om den ar riktigt REN fran borjan sa ar det mycket lattare att sedan fa den ordentligt ren infor vetchecken pa tavlingen. Och sa haller man ju valdigt mycket vatten pa distanshastarna. Nu over vintern har jag inte tavlat sa har inte gjort annat an borstat och svampat bort smutsflackar och spolat ben. Schamponerar sallan benen, de blir rena nog av att spolas till vardags. Fast nu har jag for forsta gangen skimlar, sa det ar ju litet att lara sig… (kanns som det ar dags for svanstvatt varenda vecka, suck…

    Svara
  7. Linda

    Har varken varmvatten eller duschspilta, brukar tvätta hästarna med schampo en gång per år.
    Blir dom svettiga på vintern får dom ofta rulla sig i snön innan jag lägger på svettäcke och sköter om dom.
    På sommaren får dom en dusch med slangen då dom blivit svettig alternativt svampas av.

    Svara
  8. Lisa

    Det beror på! Bra sva va? 😉
    Svampar alltid av sadelläget om hästen blivit svettig (dvs nästan alltid), och andra skrymslen och vrår som kan behövas 🙂 Vill inte blaska för mycket eftersom täcket oftast ska på igen och då vill jag att han ska vara torr under såklart. Så det får bli en avvägning. På sommaren när han inte har täcke är det oftast lättare att bara spola av hästen så då blir det ”bad” varje dag, utan schampo såklart. Vi har varmvatten.

    Ska vi iväg på tävling tvättar jag svansen och vid behov benen med schampo. Nu har vi inte så lerigt här och den lera som finns är på något vis ganska ren… Vet inte hur jag ska förklara riktigt. Spolar aldrig benen till vardags och upplever att de är renare än när han stod på box. Har bästa färgen skäck med vita ben, svans, hals, man och bred bläs så smutsen syns verkligen. Jag tvättar mest av alla i stallet men alla andra har typ mörbruna hästar… Min ponny var gulgråbrun och honom tvättade jag en gång om året typ…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>