Ni som har er häst/ hästar hemma- har ni koll på vad denna/ dessa kostar er per månad?
Vad ingår i dessa kostnader?
Hur mycket foder och strö går åt?
Vad som fick mig att börja fundera på detta var när jag nyligen kollade på ett högproteinfoder och såg att kilokostnaden var 20 kronor?!?!
”Vem köper så dyrt foder” tänkte jag för mig själv- det måste ju finnas långt billigare alternativ.
Och just kraftfodret är väl det där man kan spara in pengar tänker jag- med bra grovfoder så klart.
Ca 2000 kr i foder och strö lite beroende på årstid. Ca 10-14 kg hö, 2 kg kraft / dag samt 8 balar spån/månad. Tillkomer kostnad för el, slitage, staket etc, blir ca 500 kr/månad. Räknar man det man faktiskt förlorar på att inte hyra ut boxen till någon annan så tillkommer direkt en tusenalpp och räntan som banken skall ha för stalldelen av fastigheten så blir det lite till. Dessutom gör man allt jobb själv (som ngn annan gör när man är inackorderad), det har också ett värde. Så det kostar minst lika mycket att ha häst hemma som borta. Man vinner klart en del på att slippa köra till/från stall samt att det är lite mysigt att ha hästarna så nära.
Kraftfoder ca 220 kr i månaden.
Hö – jobbas av på sommaren …
6-8 spånbalar så de är väl ca 600 i månaden .
Annars så kostar väl elen men inte vattnet då vi har egna brunnar. Men för oss har de blivit billigare att ha dem hemma på gården än inhyrda.
Jag räknar från september 2016 – augusti 2017, från årets grovfoderinköp tills dess att det är slut:
Grovfoder 15 120
Kraftfoder 2 060
Spån 900
Egen brunn.
Elkostnaden för gården i sin helhet ligger kring tusenlappen i månaden i snitt men stallet är nog en minimal del av det. Om jag räknar på en fjärdedel (tror knappast det är mer) så blir det 3000 kr per år
För mina två hästar blir det då 1 756 kr/månad.
Nu äter de ju inte lika mycket men per häst om vi förutsätter att de gör det 878 kr.
Min grovfoderkostnad är ganska hög, dels för att jag har matglada hästar på fri tillgång men också för att jag köper analyserat grovfoder. Det gör å andra sidan kraftfoderkostnaden låg 😉
Sen kostar hästen mer, både veterinär, träning, tävling och skoning tillkommer liksom utrustning och kringkostnader (transport, resor inköp av hästen, försäkringar) men det kostar de ju oavsett om man har dem hemma eller inackorderade.
Är det vanligt att grov- och kraftfoder ingår i stallhyran?
Jag har alltid fått köpa in det själv när jag stått inackorderad. Däremot har ofta strö (olika varianter av spån) ingått i hyran.
Oj så billigt!
Hur mycket kraftfoder ger du per dag och hur mycket strö går åt?
Tror det är ganska vanligt att allt foder ingår i större inackorderingsstall- det är enklare än att 30 personer ska beredas plats för massa olika fodersorter.
Det beror på grovfodrets värden.
I år 0,2 kg betfor, 0,5 kg havre och nu på våren under pälssättning 0,2 kg Krafft Muskel.
Strö är svårt att mäta, ungefär en kärra varannan dag kanske? Vad är det? 160 liter varannan dag = 2400 liter per månad = 0,24 kubik per månad? Kan kanske stämma, en halv kubik (två hästar) per månad blir 6 kubik per år.
Jag har tre egna hästar och fyra inackorderade. Jag köper in hö som de inackorderade får betala per kg för till mig. Spånpellets ingår i stallhyran. Vill man ha mer än det som ingår i stallhyran så lägger man bara på den kostnaden på stallhyran (ca 40 kr per säck). Jag betalar ca 2 kr/kg för riktigt fint kvalitetshö. Hyresgästerna får betala 2,50 per kg eftersom jag ser till att höet kommer hem och även tar hand om all plast. Kraftfoder kostar ca 3-400 per månad för de två storhästarna. Ponnyn får inget kraftfoder.
Inkomsterna för de inackorderade hästarna kan man säga betalar räntan på bostadslånen plus foder och strö för mina hästar. Så för min del är det i princip gratis att ha hästarna hemma. Då är ju arbetet jag lägger ner på de inackorderade hästarna såklart inte inräknat. Men det är väldigt lättskött och det rör sig inte om många timmar extra i veckan som det tar utöver det arbete jag ändå lägger ner på mina egna hästar. Vi har egen brunn och elen för belysning och vattenpump kostar inte speciellt mycket.
Om jag bara räknar löpande kostnader och bortser från investeringar och underhåll på gård, mark och staket så ungefär:
3500 kr/månad för bra hösilage till fyra hästar
300 kr för fin äthalm
När boxarna är uppströdda och klara – strö ca 700 kr/månad
Mineraler ca 200 kr/månad
Just nu betfor, ca 100 kr/månad
Arrende extra beteshage ca 7000 kr/år
Billigast proteinfoder är sojamjöl, 0,0314 kr/g SRP, men Krafft Muskel som nog är det dyra medlet du såg kostar 0,059 kr/g SRP (och 10 kr/kg).
Självklart stor skillnad, nästan dubbla priset.
Dock är t ex Krafft Groov Protein som kostar hälften per kilogram foder (10 kr/kg) ännu dyrare per g SRP (0,087 kr/g SRP).
Med andra ord är det som alltid inte kilopriset utan priset för dagsgivan man måste beräkna det på. Och man får utgå från hästens behov och grovfoderanalysen för att hitta vad som är bäst, och billigast.
Kraffts Muscle up kostar 400:- för 20 kg.
Vilket blir 0,052 kr/g SRP om jag minns värdena rätt. Dvs ungefär samma pris per g SRP som föregångaren Muskel.
Detta är en av skillnaderna mellan att ha eget stall och stå inackorderad där kraftfoder ingår.
Jag vet ingen på det sistnämnda stället som skulle fodra med 0,2 kilo av något fodermedel utan där räknas allting i större volymer (1/2 eller 1 kg eller dito krafftmått) och då gör det mycket på sig om ett fodermedel kostar 20:-/ kg.
Fast vet du verkligen någon som fodrar med 1/2 eller 1 kg av ett så koncentrerat foder som Muscle Up utan att ha koll? Kommer du upp i de givorna vet du ju troligen att du har ett lågt proteininnehåll i grovfodret. Annars är det rejält dumdristigt.
Jag fodrar ju som du ser med detta som du tycker dyra kraftfoder 😉 och får trots det en låg total kostnad. Det är ju inte kilopriset utan totala foderstatens pris som avgör slutsumman 🙂
Det blir ju viss skillnad att ge 0,2 kilo av ett fodermedel ”på våren” och som jag skrev minst 0,5 kilo året runt.
Men vem är det som ger ett halvt kilo Muskel per dag? Och i vilka stall ingår tillskottsfoder i stallhyran? Jag fattar nog inte diskussionen längre?
Åter igen; jag tog Muscle up som ett EXEMPEL på ett dyrt foder som man med eget stall gissar jag knappt köper eller fodrar mycket restriktivt med.
Om det hade funnits/ ingått i stallhyran på en anläggning är jag övertygad om att en del hade fodrat med det oavsett behov eller ej.
Jag har sett det hur många gånger som helst de 30 senaste åren; när något ingår vill man liksom ha valuta för pengarna och kan tex ge en fet promenadhäst 3 kilo müsli bara för att det är ”gratis”.
Med eget stall tänker man sig oftast mer för vilket svaren på inlägget ger belägg för.
Fast det är inte för kostnaden jag fodrar som jag gör, jag kunde ha köpt hälften så dyrt grovfoder och gett proteintillskott istället och tjänat pengar på det. Jag hoppas också att de flesta hästägare är så engagerade och kunniga att de gör den mest optimala foderstaten, inte den mest ekonomiska. Tycker överlag att kunskapen bland hästägare blivit betydligt bättre, sen finns det en del seglivade myter som gör att en del trots bättre vetande gör som ”man alltid gjort” trots att forskningen bevisar att ”som förr” inte alltid är samma sak som ”rätt” 😉
Det känns absolut som att medvetenheten har blivit större mot när jag köpte häst.
Då köpte vi på ridskolan hö hur många gånger som helst per år- vi hade så begränsat utrymme att förvara stråfoder till runt 70 hästar. Höt kom från olika ställen och vi såg aldrig skymten av någon analys.
Att vi inte kunde lagra så mycket hö åt gången bidrog säkert till den låga maxgivan (5kg) för man fick samtidigt ge upp till 5 kg havre om man ville (lättare att lagra).
Sedan tror jag att det även idag är skillnad på att ha en eller max en handfull hästar hemma och att försöka driva en anläggning med 20-30 hästar utan att ruinera sig på kuppen. Ett sätt är ju att odla sitt eget foder.
Jag kan bara spekulera i vad min stallhyra hade uppgått till om vi skulle åka till Lantmännen och köpa allt foder där liksom strö och ensilage ”utifrån”.
Sedan förstår jag absolut att du, som redan har hästarna hemma för inga pengar alls har råd att välja ett dyrare stråfoder.
Det är som med Mollys torrfoder.
Hon får en jättedyr sort, mycket för att de ynka 4 dl/ dag gör att en säck varar i en evighet. Vi är dessutom 2 som delar på kostnaden.
Hade jag ensam skullat försörja en Grand danois hade jag nog valt ett billigare foder och så tror jag att en del hästägare resonerar också.
Ok nu tog jag ett extremt dyrt foder som exempel.
Men jag vet fodersorter som kostar över 10:-/ kg som jag vet promenadhästar fodras med bara för att det ingår i hyran.
Det är väl rätt vanligt att kraftfoder kostar 10 kr/kg?
Havre kostar förvisso bara 6 kr/kg men t ex hela Kraffts originalsortiment (Grund, Groov etc) kostar ju 10 kr/kg?
Är det havre som brukar ingå i inackorderingsstallen alltså? Det är ju ett bra fodermedel, rikt på fett och lysin, men som proteintillskott funkar det inte. Vilka typer av tillskott ingår i ditt stall?
Det är säkert olika vad som ingår i olika anläggningars uppstallningskostnader.
På ridskolan ingick havre och Krafft grund.
Hos oss ingår havre i ”mitt” stall och Hippo Alfa, Cool, Müsli och Basic i det stora stallet.
När man köper stora mängder foder blir kilopriset helt annat- vi hade en silo på ridskolan tex.
Hippo Basic kostar om du köper EN 15-kilossäck runt 8:-/kg så köper du några hundra kilo åt gången (finns jättesäckar) så gissar jag att kilopriset är max 5:-.
Nu hamnar kanske detta under fel inlägg, men fanns ingen svarsknapp där:
Men tror du verkligen att kombinationen av okunnighet och genuin snålhet är så vanlig? Så du på allvar ger din häst en foderstat som inte är nyttig för hästen och låta någon annan betala för det, bara för att det går? Eller att du skiter i att ta reda på vad din häst behöver utan bara öser på för att det är någon annan som betalar? Jag tror att de flesta, eget stall eller inackorderade, faktiskt vill ge hästarna det foder de mår bäst och presterar bäst på. Är det protein som behövs så lägger du till det, är det energi som behövs lägger du till det och är det mineraler kompletterar du där. Och de riktigt dyra fodren är ju oftast proteinkoncentrat – och räknar du på priset per g SRP är de sällan det dyra alternativet, foder för 8 kr/kg kan vara ett betydligt dyrare sätt att höja proteingiven + att du då får ge hästen mycket större mängder kraftfoder i volym eller vikt räknat. Att köpa ett bra grovfoder är dessutom bra ekonomi oavsett hur många hästar du har, eftersom det som blir dyrt är att komplettera. Det är ju inte så att det bara gäller för de som har få hästar? Jag förstår faktiskt inte tankegången att du kan köpa bra grovfoder om du har en handfull hästar men inte om du har 30. Det måste ju bli ÄNNU dyrare att komplettera upp om du har så många?
Våra verkligheter ser som ofta olika ut Anna-Kajsa.
Eftersom du SÄLJER foderstatsberäkningar kommer du helt naturligt i kontakt med en majoritet som vill räkna på foderstater, tar analyser osv.
I min verklighet sedan 30 år tillbaka är det inte alls speciellt vanligt med dessa beräkningar på grammet och många analyserar ej stråfodret utan ”höftar” lite eller mycket, ”fodrar med ögonen”.
På en sådan här sida/ blogg med vuxna vettiga hästmänniskor är det säkert vanligare med analyser och beräkningar och dessutom är det lite tabu att erkänna att man inte ägnar sig åt detta.
Men jag vet massor av hästägare som under nämnda 30 år ”tackat och tagit emot” foder som ingått i stallhyran utan att ha den blekaste aning om stråfodrets innehåll tex.
Man gör som alla andra, man tycker att hästen funkar på ett visst foder, man tror att hästen gillar ett visst foder mer, man är rädd för pelletterat foder- det finns hur många skäl som helst till varför man fodrar med X foder men analys och beräkningar är sällan huvudskälet bland de jag kommit i kontakt med.
Medvetenheten är absolut större idag än för 30 år sedan men jag fortsätter ändå att påstå att det ser ut som ovan i min värld.
De stråfoderanalyser jag såg på ridskolan under mer än 20 år kan räknas på ena handens fingrar- det kom någon enstaka de sista åren.
På nuvarande anläggning har jag sett några analyser men det är något år sedan och ingen efterfrågar dom så vitt jag vet.
Jag har varit på en foderberäkningsföreläsning- jag gick därifrån i förtid när det babblades om att det räckte med 8 kilo stråfoder av en viss sort bara man kompletterade med X kilo av företagets foder.
Skulle kunna skriva en bok om detta ämne men nöjer mig med att konstatera att alla blir saliga på sin tro och att det finns långt viktigare saker att ägna sig åt vad gäller hästars välfärd än att blint lita på en analys eller väga foder på grammet.
Det skulle för övrigt vara intressant att veta hur många som analyserar allt sitt foder och gör en beräkning utifrån detta om det gick att utför denna undersökning ÄRLIGT.
För tyvärr tror jag att det mest är ”de duktiga” som svarar och då blir det inte rättvist.
Det är som när man tex frågar på ett hundforum hur mycket ”man” motionerar sin hund.
Utifrån svaren kan man undra hur Sveriges hundägare ens har tid att jobba eller ha ett liv utöver hunden för det är ingen måtta på de måååånga timmar som hundarna påstås motioneras dagligen…
Och även där ser min verklighet helt annorlunda ut.
Jag är en av dem som inte har en uträknad foderstat och tävlar både nationellt och internationellt (dvs mer än promenadridning i skogen). Ingen i min vänkrets räknar ut foderstater heller, har aldrig ens hört det diskuteras.
Har analys på vårt hö.
Fast har du analys antar jag att du har tittat på den och vet grundvärdena i ditt foder och agerar (fodrar) efter det? Eller har du bara analyserat för att få ett fint papper? 😉 😀
Det är ju så, man behöver inte räkna exakt men man behöver ju veta vad man fodrar med för att hamna tillräckligt rätt.
Jag tog analys och räknade ut foderstater för egen hand (då jag gått utb.) i många år, men även om jag räknade på värden som lättfödd -10% (av underhållsbehovet) och promenadhäst 0% så blev d ändå för mycket! Speciellt min nuvarande häst som oxå är foderkänslig, får han i sig nåt kilo för mycket få han gallor bak, får han i sig ännu mer får han gallor oxå fram! Så han får bara torrhö, vatten och mineraler ( för hästar som enbart går på grovfoder). Förra vintern utfodrade jag oxå med halm!
Så du menar alltså att folk är i gemen så dumsnåla att de gärna ger hästar fel mat om någon annan betalar? Till och med om det går att ge rätt mat när samma annan person betalar? Och att det bara är om man själv kan spara pengar som det för de flesta är intressant att ta reda på vad man ger hästen? Ja, det är verkligen inte min värld, men den är ju förstås polariserad utifrån folk jag känner. Men det gör ju att det är intressant att höra hur din polariserade värld ser ut också. Men jag har fortfarande inte förstått ditt resonemang om att det är lönsamt att köpa bra stråfoder om man har få hästar men att om man har många blir det helt plötsligt dyrare? Kan du förklara det så jag också förstår?
Jag menar att det är lättare och större chans att man verkligen ger sig vinn om att köpa ett stråfoder med bra värden och analyserat om man bara äger en eller ett fåtal hästar och är engagerad och verkligen bryr sig om näringsinnehåll osv.
Ska man utfodra många hästar vars ägare kanske inte bryr sig om ovan ökar sannolikheten att man bara ser till priset för att man vill tjäna pengar på sin verksamhet.
På tal om ”ge hästen mat den inte behöver bara för att det är gratis” kan jag igen berätta om hur det gick till när vi fodrade med kli på ridskolan (många år sedan).
Från början skulle bara de tunnare hästarna ha kli men eftersom det såg lite smaskigt ut med denna topping ville plötsligt många att deras häst skulle få kli- även välnärda djur. Slutade med att det togs bort för alla…
Fast det är inte troligt, det är lättare ju större kund du är att få välja vilka värden du vill ha. Du har en helt annan möjlighet att köpa en hel skörd istället för att som jag gör bara köpa 5 ton. Köper du hela skörden kan du ofta ”beställa” värdena dessutom, och har ofta ett avtal med en leverantör.
Jag får söka bland de leverantörer som finns och försöka hitta analyser och förhoppningsvis den mängd jag behöver, men så köper jag ju bara för 15 kkr. Kan man köpa 15 gånger så mycket har man betydligt lättare att få vad man vill ha.
Det beror ju också på av vem du handlar.
Alla producerar inte ensilage/ hö med supervärden och alla bryr sig inte om analyser.
Men varför skulle man ge kli till tunna hästar och låta bli till tjocka? 😛
Hade folk verkligen så dålig koll på fodermedlen?
Tja du Johanna…uppenbarligen hade ”folk” det eftersom jag var med och såg och hörde med egna öron/ ögon.
Jag skulle kunna berätta långt mer hårresande historier än så men då skulle vissa känna igen sig och kanske ta illa vid sig vilket inte är meningen med detta inlägget.
Vi har två (1.5..) lättfödda hästar och mycket bra grovfoder så kraftfoder är i princip noll, de får linfrökala, loppfrön och magnesium. Vi har hjälpt till med hö- och halmskörd på släktgården och därför haft extremt låga kostnader för detta. I år har vi däremot fått komplettera med hösilage och har köpt hö och strö för 6000kr sen början av sommaren, och nu kommer det räcka till betet.
Gödselstacken betalar vi 500kr för att få tömd, sen fick vi laga thermobaren för 2500 i vintras och köpte nyss en ny skottkärra för 800, såna utgifter som kommer då och då.
Tillkommer alltid lite materialkostnader för stall och hage varje år men det är inget vi har jättekoll på och det är inga enorma summor. Det vi lagt in i ridbana, stall och hage har höjt värdet på vår gård minst lika mycket (var ingen hästgård när vi köpte den och enligt värdering förra året så har den stigit rätt bra i pris) så på det viset är det ingen kostnad.
Jag tycker det är superskönt att ha hästarna hemma, ser dem genom fönstret hela tiden och de går in och ut som de vill så det är inte mycket jobb. Sen är det skönt att få göra precis som man tycker. Det jag kan sakna är det sociala i att stå inackorderad, ”stallsnacket”.
Linfrökaka ska det stå förstås, mineraler får de också. Innan vi köpte hösilage i höstas fick vi komplettera höet med lucern.
Jag känner mig tveksam till att det går att beställa vilka värden på höt man vill ha.
Visst har valet av växter en viss betydelse. Men vädret har nog den största påverkan.
Det gick inte svara på ditt inlägg JohannaB, så gör det här:
Vi har fått analys på höet av leverantören, det förutsätter jag de stora leverantörerna gör?
Höet är ”bra” för tävlingshästar och ”lite för dålig proteinkvot” för unghästarna (heter den ens proteinkvot? I vilket fall är det för lite protein). Så man har ett hum på höet men inte så jag räknar ut en foderstat utifrån mitt hö, däremot kompletteras unghästarna med mer protein i sitt kraft-foder