Om att unna sig

Sitter och läser en tråd om vad frisörbesök kostar vilket får mig att fundera över det här med att ”unna sig” saker  vardagen.

För att tex regelbundet gå till frisör och exempelvis färga håret (vilket man i min värld lätt kan göra själv till skillnad från att tex klippa sig)  är vad jag skulle säga ett exempel på något man unnar sig- lite guldkant på tillvaron sådär.

Eller ni kanske inte alls ser just detta som något speciellt och frågan är då: vad unnar ni er och vad piffar upp er vardag– saker som inte är precis nödvändiga men roliga/ trevliga och får er att må bra?

Själv tycker jag att tex få naglarna målade vilket jag gör ca 2 gånger i månaden eller få ögonbrynen plockade faller under ovan kategori, liksom att äta ute.

Jag vill alltid ha snittblommor hemma- inte heller en nödvändighet i livet precis men fint att titta på.

Utlandsresor är kanske inget som förgyller vardagen på samma sätt eftersom de bara äger rum max 2 gånger om året men är absolut något jag räknar som att man unnar sig.

Konstigt nog har jag aldrig betraktat varken mitt tävlande eller alla träningar (vilka tillsammans KAN kosta både 5000:– och mer per månad) som något jag ”unnar mig”- det är liksom något jag bara gör utan att titta efter hur min ekonomi i övrigt ser ut fast jag misstänker att utomstående och framför allt ”ickehästmänniskor” verkligen kan tycka att detta är en form av lyx?

Å andra sidan köper jag väldigt lite ”saker”- varken till mig själv (kläder, smink) , hemmet eller hästen- tycker jag har ”allt” och skulle snarare behöva ha mindre av en del.

Men som sagt: vad unnar ni er?

Vardagslyx för mig!

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anneli

    För mig så finns de inte att jag väljer bort frisören men jag går också dit 2 ggr om året bara. Men sedan vi såg hur hemmaförgning förstörde o sotade ner mitt hår så har jag valt att även färgning får frisören sköta. Men sedan kommer ju även de två besöken på halva beloppet sv vad du lägger på träningar o tävlingar. Så de hänger ju lite på vad för andra utgifter man har. Naglarna ör också ngt jag lägger ner pengar på och likaså mitt målande då det inte går plus minus noll direkt 😛 Att äta ute är för mig vardagslyx 🙂

    Svara
  2. Rackemarie

    Unnar mig god mat. Åt ankbröst igår med ett gott vin till på min tisdagsfredag 🙂 . Har alltid ledig onsdag. Det är lite vardagslyx. Bra kvalitet på ridkläder kanske också är att unna sig. I och för sig försöker jag köpa märkeskläder på rea och sedan har jag dem i många år. Ridbyxor (Pikeur Candela) kan jag dock köpa till fullt pris.

    Svara
  3. Trasselkvast

    Jag unnar mig att alltid köpa god mat av bra kvalitet, helst ekologisk, och att i stort sett alltid köpa det jag känner för.
    Jag unnar mig även att ha massor massor med belysning tänd i och omkring huset, samt värmen uppdragen. Visst blir det el-kronor, men värt det för mig.

    Svara
  4. Anna

    När jag var i Sverige för några veckor sedan gjorde jag en ansiktsbehandling för första gången i mitt liv – det kommer jag definitivt göra igen!

    Mitt första år i Frankrike gick jag ned väldigt mycket i lön och passade då på att köra ett år av begränsad konsumtion – otroligt nyttigt för nu har jag fått goda vanor och håller koll på vad jag behöver köpa och prioriterar kvalitet över kvantitet.

    Det som jag lägger lite extra pengar på är att köpa mat av kvalitet (goda ostar, frukt hos frukthandlaren etc) och bra skönhetsprodukter (inte nödvändigtvis de dyraste dock).

    Det som jag kan lägga väldigt mycket pengar på är böcker – himla praktiskt också för känns redigt och intellektuellt och därmed befogat haha.

    Svara
  5. LenaB

    Att ha varmt hemma, hatar att frysa!
    Fixar fransarna var 3-4 vecka, är sååå nöjd med att se lite piggare ut, samt slippa mascara, mina dygnet runt linser mår dessutom 100 ggr bättre sedan jag började med detta så absolut en win-win:-)
    Går till frissan ca var 10-14:e vecka och toppar och fyller i utväxta slingor. Skulle aldrig få för mig att laborera hemma med färg, det är jag både för feg för samt att jag sett för många misslyckade experiment.
    Äter ute gör vi inte särskilt ofta, därför extra mysigt när vi väl gör det.
    Har nästan alltid lunchlåda med till jobbet så de gångerna man går ut och äter lunch tycker jag det känns lite ”vardagslyxigt” och verkligen något jag uppskattar, till skillnad från om man gör det jämnt som jag har gjort tidigare.
    Vi försöker åka på solsemester en gång om året, när jobb, djur och annat tillåter det.
    Vi har ingen ny snofsig bil, utan jag kör omkring i en praktiskt Volvo – men förr prioriterade jag mycket mer bilen och att den hade ”körglädje”, och såg nog den som en ”unna-mig-själv-grej”, numera har bilen degraderats till en nyttopryl;-)

    Svara
  6. CeciliaL

    Unnar mig: frissan (ca var 8e vecka, bade klipp och slingor – jag ar fardig med hemfargning, blir aldrig bra och ju aldre man blir desto samre ser det ut!); klader och skor (mest H&M, Zara och liknande); Pikeur ridbyxor och bra vinterjackor; HW-tacken; smink (mest MAC, oftast inhandlat pa flygplatsen); utlandsresor och resor hem till Sverige; ata ute ratt sa ofta, och gott kaffe trots att det kostar £2.45 for en latte – because I’m worth it!

    Unnar mig inte: mani/pedi (avskyr nagellack och langa naglar); behandlingar; nya bilar; dyra klader/skor/handvaskor; tekniska grejor (inte intresserad av musik eller annan hemteknik); inrednings-utgifter eller andra hus-prylar speciellt; bio, teater, konserter eller andra evenemang; alkohol (dricker nastan inte, inget som ar viktigt for mig); snittblommor (kommer val under inrednings-grejor kanske); biltvatt; fardigmat eller hamtmat; restaurang eller fardigmat till jobbet (har nastan alltid en bytta med soppa och litet frukt); gym-medlemsskap.

    Svara
  7. Manda Stillnert

    Brukar unna mig lite extra god mat på helgerna 😉 Köper sällan något till mig själv och klipper mig de gör jag max 3-4 gånger om året är så illa tvungen för mitt hår växer som ogräs 😛 Dock brukar jag och min sambo försöka göra små resor och de är väl att unna sig antar jag 😉

    Svara
  8. Prick

    Intressant fråga – och svar! Jag gör i princip inget av de som man tydligen normalt unnar sig. Går knappt till frissan, färgar inget (varför färgar alla håret?) inga utlandsresor etc. Köper iofs mat som jag vill men aldrig att jag känner det som att unna mig något. Å andra sidan saknar jag inget. Alltså känner inte att jag BEHÖVER unna mig något. På nåt vis väldigt nöjd med det som finns till vardags.

    Svara
  9. Frida

    Unnar mig god mat, i alla fall på helgen. På vardagarna blir det mer av versionen snabb och lätt. Unnar mig bra hudvård, gillar inte när huden blir torr ffa i ansiktet men även på kroppen. Det stramar och kliar. Sen har jag fått lite smått ångest över att jag inte är 20 och kommer få rynkor snart så använder både serum samt dag- och nattcreme + bra rengöringsprodukter. Att köpa kläder eller annat bara för att jag tycker det är fint betraktar jag också som lyx. Och just nu unnar jag mig mkt utbildning av min häst vilket ju kostar en slant- det är lite lyxigt men också väl investerade pengar både för mig och för hästen….

    Svara
  10. Mia

    Efter att ha varit ständigt fattig som yngre pga fler hästar än ekonomin egentligen tillät, unnar jag mig numera riktigt bra ridkläder när jag väl köper. Pikeur är favoriten, sitter bra, är snygga plagg och håller otroligt bra.
    När jag fick bättre ekonomi bestämde jag mig för att aldrig mera köpa hästkläder som inte släpper igenom fukt, blir noppiga och tappar färgen, då får det hellre vara. Man har på något sätt gått hela varvet runt när man passerat 50.

    Svara
  11. Karin

    Min ”guldtant”är;min städerska(ja skjut mig nu)1/vecka.Åka minst en långresa per år4/5 veckor,gärna november,annars jobbar jag hårt och tycker”att jag jag är värd det….”

    Svara
    • Birgitta

      När jag bodde i hus hade jag absolut kunnat tänka mig att ha städhjälp men avstod pga kostnaden.

      Idag så har Henrik och jag en så pass lättstädad lägenhet samt att han inte behöver tjatas på för att dela städansvaret lika så det känns inte befogat.

      Men i sak tycker jag att detta är något man absolut kan unna sig- om man har råd.

      Svara
      • CeciliaL

        Jag har faktiskt en stadhjalp sedan 9 manader tillbaka och det ar GULD vart! Absolut vart den relativt lilla summa det kostar (£12.50 per timme, brukar bli £25-30 i veckan ). Jag har en stor villa, 4 hastar, en hund, en slarvig 10aring och det blir manga leriga stovlar som gar in och ut, plus att min man jobbar hart med firman men knappast lyfter ett finger vad galler hushallsarbete. Sen kan han mycket val ga ut till stallet for att prata med mig i TOFFLORNA och sen ga direkt in i huset igen! Vilket driver mig till vansinne, HUR jobbigt ar det att byta till ett par stovlar och inte dra in annu mera smuts?! Grr… Na, stadhjalpen ar absolut en av mina basta investeringar nansin och har reducerat min stressniva jattemycket da jag bara inte har TID att stada huset till den standard jag vill ha.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>