Era bästa tips?

Favorit i repris!

Har ni några bra tips som ni vill dela med er när det gäller ridning, hästens och/ eller utrustningens skötsel eller….tja vad som helst som har med våra fyrfota vänner att göra?

Kom att tänka på denna frågeställning när jag använde mitt kandar härom dagen för det är ett tips jag skulle vilja dela med mig:

Har man någon hästpryl av inte så kvalitativt läder och där detta har blivit styvt så är mitt tips att lägga saken i en vanlig plastpåse modell större och hälla i olja- antingen någon billig läderolja eller till och med matolja.

Låt stå över natten och när du därefter torkar bort överflödigt fett har du en helt annan läderprodukt!

Mitt ”billighetskandar” har sedan ovan behandling det mjukaste lädret man kan tänka sig och det fantastiska är att det har hållit sig mjukt i över 1 år utan att jag knappt har behövt smörja det (utan bara tvättat bort smuts).

Samma sak med ett par hemska lädertömmar jag köpte på annons- de såg ut att vara redo för soporna men efter olje-indräkning så återfick de sin färg, blev jättemjuka och har så förblivit.

Så det var mitt ekonomi-tips!

Matolja kan man för övrigt använda till att smörja hovarna.

Ett annat tips är att alltid ha med sig en hink med lock innehållande rent vatten i släpet.

Vattnet kan man sedan använda till att svampa av hästen om den blivit svettig på träning/ tävling, till att skölja bettet, tvätta av fläckar på saker och dylikt.

På tal om släpet har jag i detta alltid en del dubbletter av småsaker som man kan bli av med/ som går sönder och som man verkligen hade saknat om detta inträffade akut.

Exempel på detta är spö, sporrar, flugmössa, hjälm (gammal men funktionsduglig), dvs sådant som jag brukar använda på tävling/ träning.

Dagens sista tips är att man alltid har antingen (helst) 4 riktade nya skor till hästen eller har sparat 4 gamla som inte är alltför nerslitna.

På så vis underlättar man om hästen skulle få en tappsko och man inte kan få tag på sin ordinarie hovslagare utan lyckas hitta någon annan som kan hjälpa till att slå på skon.

Det är ju inte alltid man hittar en tappsko eller så kan den vara för skadad (vriden) för att någon ska kunna slå på den lätt.

Vicke har ju specialskor som säkert ingen hovslagare har hemma (han är den enda med dessa skor hos min egen hovslagare tex) så jag har ett par nya av dessa liggande hemma om ovan scenario skulle inträffa eller det tom skulle bli så att skorna av någon anledning tar slut hos leverantören tillfälligt.

Vad är era bästa tips?

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Dressyrtant

    Jag älskar sådana tips!
    Ett tips är att alltid ha Socatil hemma. Jag som har en häst som alltid får småsår lägger på det och känner mig lugn( jag vet att det är penicillin i och att man inte ska i onödan…)
    Ett annat tips är torkade morötter. Man blöter dem med lucern och då är det lättare att få i en svårfödd häst lucernet. Morötterna fryser inte på vintern.
    Ett tredje tips är en uttunningskniv till manen. Det är en hundskrapa egentligen. Kanonbra.
    https://shopcdn.textalk.se/shop/7500/art0/h8263/10928263-origpic-cae5fa.jpg?max-width=362&max-height=241&quality=92

    Svara
  2. Anna

    Jag som otroligt lätt bränner mig i solen ser numera alltid till att ha solkräm i stallet – inga mer sönderbrända underarmar!

    Svara
  3. S

    Späda ut flugmedlet med ca hälften är mitt bästa sommar-spartips! Bra för plånboken men tror också det är bra för hästen…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>