Dagens (rasist)fråga

På tal om ibland ögonbrynshöjande smörja jag läser på Facebook tex:

Skulle du, under förutsättning att du inte betraktar dig själv som rasist, kunna tänka dig att träna för en person eller lämna din häst i träning hos någon som uttrycker mycket rasistiska åsikter på nätet?

Tycker du ATT det spelar roll eller skiljer du på vad denna person kan ge dig/ din häst ur ridutbildningssynpunkt och väljer att blunda för det andra?

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Cristel Sörensen

  Jag skulle inte träna för den människan. Hur duktig hen än var. Jag hade inte kunnat ta till mig dennes erfarenheter och idéer. För mig betyder ett rasistiskt tänk att det är fel på människans slutledningsförmåga.

  Svara
 2. Frida

  Vet faktiskt inte, det är en jättesvår fråga. Har ingen aning hur jag skulle ställa mig till det…

  Svara
 3. Minstral

  Jag har sett kändisar inom hästvärlden gillat mycket rasistiska inlägg vilket väl är lite detsamma. Kan garantera att just en av dem har många elever och en hög position inom förbundet. Jag tycker det är illa. Vad gäller tränare så gillar jag en som min tränare som är väldigt neutral på fb och även irl. Hon har säkert massa åsikter men det sköter hon privat och som tränare är hon professionell. Tycker det är oerhört amatörmässigt att uttrycka sig kränkande på nätet om man är tränare, det är ju den reklamen du ger din firma. Jag hade dock fortsatt träna om jag gillade tränaren i övrigt, vi har alla olika åsikter och en åsikt färgar inte en hel person, det är att tänka lite väl svart eller vitt faktiskt.

  Svara
  • Birgitta

   Håller med om att det är oproffsig att uttrycka sig kränkande på nätet och man måste vara otroligt vaken för hur något man postar KAN uppfattas.

   Jag som själv är socionom har ibland avstått från att kommentera vissa inlägg just för att mitt svar hade kunnat vändas emot mig om man är ute efter detta.

   Har tack och lov aldrig politiska diskussioner med varken stallkamrater eller de jag tränat för genom åren- jag hade kanske fått veta mer än jag ville?

   Jag har ju själv invandrarbakgrund (båda föräldrarna kom från fd Jugoslavien året innan jag föddes i Malmö) så kanske är folk extra ”försiktiga” med att kräka av sig främlingsfientlig skit till mig, vad vet jag?

   Som tränare/ hästutbildare skulle jag vara väldigt försiktig med vad jag postar på nätet.

   Det finns säkert de som hade avstått från att anlita någon som uttryckte åsikter som man inte delar även om det inte har med hästar att göra.

   Svara
 4. Anna

  Skulle det vara ren och skär rasism (alltså ”alla invandrare är kriminella” och liknande) så nej. Jag skulle ha svårt tror jag att hitta en god kommunikation med en sådan person även om det ”bara” gällde min träning.

  Men om världens bästa tränare klagade på Facebook över vår generösa flyktingpolitik? Nja… även om jag kanske tycker det är småsint så skulle jag nog inte tycka personen var så ond att jag inte längre ville befatta mig med denne.

  Generellt så skulle jag dra öronen åt mig om en tränare var väldigt aktiv med trista grejer på sociala medier – inte bara rasism men även skitsnack om andra, fejder, offentliga bråk och sånt.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>