Forskning visar…..

En nyligen genomförd studie på Birgittas hästhögskola har visat att det finns en tydlig korrelation mellan antalet skivade morotsbitar i en hästs foderspann och det antal ridtimmar samma häst genomför i veckan.

Ju fler morotsskivor desto mindre ridning…..

Forskaren Birgitta förklarar detta med att den vuxna, ridande ryttaren dels inte har tid att stå och slanta morotsbitar, dels har kunskap nog att veta att dessa kan fastna som lock i halsen och slutligen med all rätt anser att en vuxen häst förmår att tugga sin egen föda utan mänsklig inblandning.

Varför det finns hästägare som hellre lägger tid på morotsskivning än ridning  är ett forskningsområde som på grund av sin omfattning kräver mer långtgående studier.

16 kommentarer Skriv kommentar

 1. Victoria Svejme

  Alla som har blivit biten av en häst inser att en morot är ingen match för en häst

  Svara
  • Birgitta

   Jag tycker dessutom att det är bra sysselsättning (om än kort) för hästar att knapra morötter och jobba med sina tänder.

   Svara
   • Birgitta

    För övrigt åt Vicke och Leon sly hela förra vintern och barkade av flera rejäla grenar så nog har de styrka i tänderna!

    Svara
  • Birgitta

   Den forskningen är ännu i sin linda men det som redan framkommit är att vissa hästägare ser hästen som sin lilla bebis och det vet vi ju alla att bebisar inte kan äta vad som helst och hur som helst.

   Det är därför viktigt att maten SER god ut, gärna müslifoder i olika färger vare sig hästen behöver kraftfoder eller ej och att den prepareras smakligt, exempelvis genom dessa morotsbitar som blandas i fodret med omsorg. Om man ger äpplen skall även dessa skivas och för säkerhets skull ska kärnhuset tas bort.

   Parentes: en hästägare för många år sedan la alltid kärnhusen i den torra papperskorgen vi hade i stallet varifrån jag tog dom och slängde åt dom till min häst 🙂 🙂 🙂 !

   Svara
 2. Manda Stillnert

  Vi skivar alltid i sär morötterna som läggs i krubban, dels för att 1½ åringen inte kan tugga i sär morötterna ordentligt och risken är att hon sätter i halsen .. Vore inte så bra! Till den andra äldre 6 åringen skivar vi dem för att kunna peta ned dem i maten så hon får ”leta” efter dem då hon är lite trälig att få i kraftfoder & japp hon behöver sitt kraftfoder för att orka tävla på den nivån hon gör.

  Svara
 3. Frida

  Haha jag har faktiskt rivit morötter och äpplen (offrade mitt egna rivjärn) till min häst under en period, detta under förhoppning att det skulle kunna gå att blanda ut ett tillskott som jag ville ge. Men det hjälpte inte, hon ratade det ändå. Så fick strunta i tillskottet och återgå till hela morötter och äpplen. Jag bryter ibland morötterna om de är väldigt stora men annars får hon tugga själv, med tanke på att hon är en morotsätare av rang som kan ta den största morot i en tugga så är det väl egentligen inte nödvändigt….

  Svara
 4. Birgitta

  Om man river morötter för att försöka förmå hästen att äta xx köper jag men om man gör det till en vuxen, frisk hobbyhäst ” bara för att” då ställer jag mig väldigt frågande för sådant beteenden är OFTAST tecken på andra, okunniga hästrelaterade saker man ägnar sig åt också ( min erfarenhet).

  Svara
  • Frida

   Mycket möjligt, det är i alla fall i min värld tid man kan lägga på annat, hästen skiter nog i perfekta slantade morötter, morötter är morötter liksom. Dessutom är det bra för hästar att tugga och en rejäl morot (du vet såna jättestora fodermorötterna) ger ju en hel del tuggande. Så jag håller med, att hålla på och skiva och skala morötter eller äpplen är att lägga energi och tid på fel saker.

   Svara
 5. Anna

  Vad jag undrar är varför sådana där morötter man kan köpa i jättesäckar till hästar alltid är mycket godare än morötterna i mataffären? (Alltså godare enligt mig, hästarnas åsikt i frågan har jag ingen aning om.)

  Svara
  • Birgitta

   Ja, en del morötter man köper i plastpåse i affären tycker jag har någon konstig bismak- som att de har sköljts i diskmedel typ….

   De kanske tvättas i någon vätska för att hålla längre?

   Svara
   • Anna

    Aha, det har jag aldrig tänkt på men så kan det säkert vara! Nu när du säger det så håller jag med om att de ibland smakar lite kemiskt…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>