Som jag har nämnt flera gånger och som ni säkerligen har upplevt själva också, i alla fall om ni bor i Skåne, har det regnat massor här de senaste månaderna.
Och just nu är marken stenhård efter några dagars minusgrader.
Båda dessa tillstånd har fått mig att fundera över mitt förra stall och hur man där mockar sina hagar just nu 🙂 .
Där var det nämligen übernoga med hagmockning och det stod till och med i kontraktet att ens hage skulle mockas minst en gång i veckan. Gjordes inte detta fick man böta 500 kronor.
Förstå mig rätt; jag är absolut för hygien och att försöka hålla en hage parasitfri men hur i hela fridens namn mockar man en hage som är så proppad med blytung lera att man nästan själv sugs fast i den?
Jag gjorde mitt sista försök samma dag som jag flyttade ifrån stallet och ärligt talat var det mer eller mindre omöjligt om man inte ville knäcka redskapen eller sina handleder!
Och det har alltså regnat ännu mer sedan dess…
Och hur tusan får man upp fruset bajs?
Nä…jag tycker nog att man får anpassa stallreglerna efter vad som är realistiskt och är väldigt glad att jag slipper dylika föreskrifter på denna anläggning.
Minns också hur jag för något år sedan läste om något liknande skräckexempel (enligt mig i alla fall) där man var tvungen att mocka hagen varje ”dag” vilket innebar att de uppstallade gick runt med pannlampor i mörkret och gjorde denna syssla på vardagskvällarna vintertid, vare sig det var fruset eller massvis med lera i hagen.
Men hur har ni det i era stall?
Finns det regler kring hagmockning eller gör man lite som man känner för?
Eget stall med stora gräshagar, mockar i princip aldrig hagarna. Dels för att hagarna klipps med fyrhjuling och maskin ofta under våren/sommaren (varje vecka) och ren lathet….
Hästen står i liten grushage så vi mockar varje dag.
Ingen här som mockar hagar. Vi har relativt stora gräshagar.
Ingen regel, men alla mockar vinterhagarna när man flyttat till sommarhagarna. Sommarhagarna putsas. Vi tre som har våra hästar ihop hade tänkt o mocka typ varje månad i vinter, har ju gått sådär med det…just pga det du skriver.
Grusade vinterhagar mockas en gång/vecka om marken inte är frusen. Sommarhagarna mockas de med. Mkt jobb men det är samtidigt trevligt att gården och allt därikring tas omhand ordentligt.
Mockar minst ett par gånger i månaden även på vintern pga av att våra hagar är små och de blir så mycket bajs till slut när tre damer går där. Tar ett par timmar en lördag sen är de fixat. Som nu när de är fruset så tar jag bara de som går att få upp och de andra får vänta tills de tinar. Vi har klarat oss hyfsat från leran då hagen lutar, de är bra mark och diken runt omkring.
Finns inga skrivna regler hos oss men alla är måna om att hålla ”sin” hage fin. Men som du redan nämnt så har det varit i princip omöjligt här i Skåne i höst/vinter, hela hagen är en lerig sjö och att ens tänka på att köra ut en skottkärra i detta är lönlöst, likaså att fiska upp tung blöt gödsel. Just nu är det ju fruset knöggel och allt är fastfruset. Det får bli en helsanering och vårstädning så småningom i stället.
Har rätt så stora hagar och ingen stor omsättning på hästarna heller. Mockar inte så mkt, brukar ta ett ryck ibland i vinterhagen men när det är lerigt så är det hopplöst. Sommarhagen är stor nog för att hästarna inte betar där de bajsar. Har man små grushagar som många delar på så är det lite annat, då måste man nog mocka ofta. Vet stall med små hagar där hästarna får dela på hagtiden i 3 pass, då förstår jag att man måste mocka varje dag, blir ju bara bajs till slut annars.
Mockar varje dag när de går i grushage. Den ene bajsar bara i ena hörnet så det tar max 10 min om dan för två hästar. Hellre det än att lägga flera timmar på helgen åt mockning.
Jag mockar min lilla hage varje dag, när det är fruset är det spett som gäller…