Funktionella stall

Såg nyss en annons om stallplats på ett ställe som jag besökte när jag själv letade ny bostad åt Vicke och rös vid minnet.

Hur den som drev stället kunde visa mig runt utan att skämmas var en minst lika stor gåta som hur någon kunde välja att ha sin häst i de smutsiga, trånga utrymmena med lågt i tak och en jäkla massa bråte och utrustning överallt- inte bara ”fult” utan både farligt och hälsovådligt.

Men precis som vad gäller den egna bostaden är acceptansen för vad som är ett skäligt/ bra stall olika och man prioriterar också olika saker.

Sjölv tycker jag tex att estetik är önskvärt om jag får välja men det får inte ske på bekostnad av tex dålig ventilation som är något av det viktigaste i ett stall enligt mig.

Får ens häst luftvägsproblem pga ventilationen hjälper inte all världens vackra murade väggar eller annat som jag tycker är vackert- bra luft är A och O.

Sedan är jag av uppfattningen att allt inte behöver vara toppmodernt, dels gillar jag ”det gamla” om det är välskött och funktionsdugligt och dels bryr sig hästarna knappast om de har guldknoppar på boxfronterna 🙂 .

Mycket är så klart en kostnadsfråga men jag har också märkt att det dels är lätt att bli hemmablind och dels att man som sagt värderar allt möjligt i ett stall olika.

Jag vill tex om jag får välja ha en ur säkerhetsaspekt tillräckligt bred stallgång som är lättsopad, möjlighet att tvätta både häst och utrustning i varmvatten, det ska vara ”lättjobbat” och finnas närhet till gödselstack och förvaringsutrymmen som dessutom ska vara anpassade för många gånger dyr häst och ryttarutrustning.

Att balansera en ranglig skottkärra på en sviktande planka över gödselstacken vill jag inte, ej heller hänga min fina sadel i en fuktig skrubb som luktar gammalt och smutsigt läder och jag har sett båda sakerna mer än en gång.

Mycket kostar en hel del att anlita hantverkare för att åtgärda men om man inte är helt ohändig kan man också göra en del själv. Såg lite tips på www.weber.se tex, om man vill putsa, mura eller laga betong.

Just fasadens skick tycker jag gör hur mycket som helst för en byggnads utseende; det ser så trist ut om det är stora hål/ putssläpp överallt.

Och vad målarfärg kan åstadkomma ska verkligen inte förringas, faktiskt inte heller något så simpelt som en rejält rengöring. Och ”tvål och vatten” torde alla ha råd med!

Vad gäller tex stallgolv handlar det för övrigt ju inte bara om estetik utan faktiskt också om säkerhet för framförallt hästarna; ett halt stallgolv kan bli väldigt farligt.

Möjlighet att tvätta hästen i varmvatten på en ordentlig uppställningsplats inomhus är guld värt.

Lättsopad stallgång utan en massa saker som står i vägen.

Vackert äldre stall som underhålls noga för att både vara funktionellt och estetiskt tilltalande.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Manda Stillnert

    Finns bättre och sämre stall helt klart. Så nöjd med vårt, stor stallgång åt båda håll, stora boxar, finns så du kan duscha hästar om du vill, höskulle ovanför, de som fattas nu är en sadel/selkammare men de bygger vi till våren 🙂 Hästarna stormtrivs i sitt nya hem iaf!

    Svara
  2. M

    Förutom att jag tycker vårt stall både är funktionellt och estetiskt tilltalande är jag orimligt nöjd med vår ”mysbelysning”. Det är totalt fem lampor över stallgången med dovt sken som används från mörkrets intrång tills kvällshö och från frukost tills utsläpp under vintertid. Hästarna gillar det och ser de ofta ligga och sova i boxarna med dessa lampor tända.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>