Gnällkärringen på tävling

Diskuterade nedan nyligen på ett hästforum och tänkte även delge er hur det kan gå till när jag tävlar:

Jag är väl medveten om att jag inte är någon bra ”gruppryttare”- säkert för att jag är så van vid att ”alltid” rida ensam så tex en framridning kan verkligen testa min förmåga på egen-fokus och ”tyst min mun så får du socker”.

Jag säger alltså inget till 90 % men KOKAR ibland inombords och varför då kan man ju undra?

Tja…om vi ska börja med det faktum att en del envisas med att LEDA hästen på (den ibland trånga) framridningen. Detta är alltså förbjudet men ingen verkar bry sig…

På en tävling nyligen gick en hästskötare runt med hästen medan ryttaren stod i ett hörn av framridningen och ”höll på” med sin telefon i säkert 15 minuter !?!?

I enstaka fall räcker det tydligen inte med att leda hästen; även när ryttaren suttit upp fortsätter ledandet!

Obs att jag talar om hästar som tävlar på MSV-nivå, inte en unghäst på sin första LC….

Och det här med medhjälpare!

Jag fattar absolut att inte alla kan åka iväg ensamma som jag men varför måste fotfolket stå inne på framridningen, gärna belamrade med 2 täcken, 4 benskydd, 2 boots, kamera, ryttarens jacka och överdragsbyxor och något litet till?

De har inte en chans att snabbt hoppa undan om någon häst kommer farande och varför måste de stå där över huvudtaget? Läktare finns i 90 % av fallen max 2 meter längre bort….

Jag som har en häst som av någon outgrundlig anledning kan bli rädd för människor på tävling tycker så klart att det är enormt störande att behöva anpassa min ridning till även sådant som är förbjudet eller en säkerhetsfråga; annat får jag så klart acceptera och försöka träna bort eller ignorera.

Men för att inte betraktas som en ”gnällkärring” så gör jag i sann svensk anda ingenting, jag retar mig inombords och spyr galla på nätet men konfronterar mycket sällan de som faktiskt gör fel och så kan ofoget fortsätta…..

24 kommentarer Skriv kommentar

  1. Katrin

    Kan bara hålla med. Men här är det ju upp till tävlingsarrangörerna att ha lite koll på framridningen. Nu finns det ju faktiskt överdomare som kan vara till hjälp och som borde göra störst nytta just på framridningen.

    Eftersom man inte får leda hästar på framridningen så är ju den saken enkel. Det får överdomaren ha koll på. När det gäller folk som står vid framridningen så är jag osäker på om TR säger något om det. Kan dock tycka att det vore lämpligt att ha en avskärmning på något sätt i sådana fall, t ex en några upphöjda bommar vid ena kortsidan som gör att den dryga metern som i så fall behövs för ”personer på marken” är avskild från där ekipagen rider.

    Sedan vad de som står på marken håller i för saker är mindre intressant kan jag tycka, saken handlar väl om de ska/får stå där eller inte.

    Om jag hade varit på en tävling där jag tycker att det var dåligt säkerhetstänk/följsamhet till TR så hade jag absolut tagit upp det i sekretariatet eller med överdomaren så kan de ta med sig det till nästa tävling och förhoppningsvis göra det bättre då.

    Svara
    • Birgitta

      Bra idé att säga till i sekretariatet. Jag är oftast så fokuserad på att åka hem så fort jag har ridit klart men absolut skulle jag kunna tänka på det när jag hämtar protokollet.

      Tyvärr är det jag har beskrivit snarare regel än undantag så det är liksom inte ”en gång är ingen gång”.

      Förra året sa jag faktiskt till en man som lät sin hästskötare leda hästen.

      Hans svar var att detta var en ”TRÄNINGS-klass” !?!?

      För det första finns det väl inget som heter träningsklass på regionala tävlingar och för det andra skulle han starta MSV!?!?!? Men han blev liksom sur för att jag sa till…..

      Svara
      • LenaB

        Brukar lägga ut några bommar på kortsidan när vi har tävling för att försöka markera var det är ok att stå/rida, förhoppningsvis efterlevs det till en del iaf. Själv sitter jag ju oftast i sekretariatet eller som domarsekreterare så jag ser ju sällan framridningen när den väl används… Vi har de senaste åren bara haft P&R och klubbtävlingar så inga överdomare på plats, men vi ber alltid den som står på framridningen att säga till oss om det är något vi bör ta tag i.

        Svara
  2. Katrin

    Som sagt – nu när det finns överdomare som kan ”röra sig fritt” under tävlingsdagen så är det i mina ögon självklart att de till största delen borde befinna sig på framridningen. Känns som att det är viktigare att se till att reglerna som finns följs där (säkerhetstänk) än att kontrollera att ingen häst lastas ur utan nummerlapp…

    Svara
  3. Anna

    Med tanke på allt säkerhetstänk man har inom hästsporten nuförtiden så låter det närmast vansinnigt att låta fotfolk traska omkring (med eller utan häst på släp) inne på en framridning.

    Förr eller senare händer det en allvarlig olycka (någon får en spark i huvudet till exempel) och det blir stor skandal och hej och hå. Uruselt av organiserande klubbar och av överdomarna att se genom fingrarna med en så uppenbar säkerhetsrisk.

    Svara
    • Birgitta

      Håller helt med dig!

      Och ”intressant” det där med att ingen säger något….

      Jag TROR att många faktiskt inte VET att det numera är förbjudet att leda hästar på framridningen men tyvärr handlar det också om att folk (så även jag) är konflikträdda och inte vill stöta sig med någon.

      Sedan vet jag inte hur det är lägre nivå; säg LC-LB.

      Kanske förkommer det ej där, eller så vågar man säga ifrån eller så är det som med de klasser jag tävlar.

      Svara
    • S

      Man får ju inte blanda hästar och folk i övrigt på en tävlingsplats utan måste ha tydliga avgränsningar för var publik och hästar får befinna sig. Alltså, man får inte stå och hänga på framridningen (men utanför), så säg till överdomaren!

      Svara
  4. Birgitta

    Nämnas ska att jag dessutom flera gånger sett synbart ovana ”ledare”, dvs det har inte varit ryttaren själv som släpat runt på hästen utan tex medföljande make/pojkvän.

    Dessa HAR utstrålat en osäkerhet, gissningsvis för att de kanske inte själva rider/ är speciellt hästvana?

    Då blir ju potentiell fara mångfalt större…..

    Svara
  5. Cornelia

    Något som hänt mig flertal gånger är att efter ritten så kommer ryttaren in och travar av sin häst (helt okej för mig) men sen fortsätter de vara kvar inne på framridningen för att skritta av sin häst, vänta på protokoll osv. Jag tycker att efter avslutat ritt så får man skritta av utomhus så de som ska tävla får plats i ridhuset. Sist detta hände var i lunds civila ryttarförening, pyttelitet ridhus att rida fram i och jättestor utebana precis utanför..

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt. En ännu ”bättre” NOT variant är de som efter avslutad ritt går tillbaka till framridningen där man möter upp med hela tjocka släkten och passar på att socialisera med dessa medan man väntar på kritiken, klär av och på hästen olika saker osv. Extra bonus om barnvagn och hund medföljer….

      Svara
  6. Frida

    Håller helt med! Det är ofta trångt på en framridning som det är så fotfolk och ryttare som inte värmer upp inför start har inget där att göra! Att trava av är jag också tveksam till, du tar ju upp plats för de som inte startat ännu och vill kunna förbereda sig på bästa sätt. Likadant att klä av och på sig själv och hästen, det kan man sköta utanför banan men många gör på och gärna då blockera ingången också.
    En annan sak som gör mig galen är det som man möter på spåret och inte håller ut avståndet i sidled utan gärna rider så stigbyglarna nästan slår i, inte kul att ha en mötesskygg häst och bli uppträngd i staketet.
    Eller den som har en häst som har lite dålig framåtbjudning och därför ska galoppera i full fart i lätt sits på spåret så resten av ekipaget får fly undan medans ”gasaren” tar upp hela fyrkantspåret själv.
    Och de som kommer plöjandes på stora gångartshästar och liksom bara förutsätter att alla ska flytta på sig så de kan rida precis de linjer de vill.

    Det är lite fascinerande med dressyren på det sättet, i hoppning är framridningarna ofta bättre ju högre klasser du rider. En framhoppning i lätt klass är ju helt livsfarligt men ju högre upp du rider ju bättre blir det. I dressyr är det nästan tvärtom. Startar man LC/LB så tycker jag att framridningen ofta funkar okej, ju högre klasser du rider ju fler medhjälpare och ”alla ska flytta sig ur vägen för mig-ryttare” stöter man på….

    Svara
    • Birgitta

      Ditt sista stycke var precis något jag tänkte kommentera för jag har noterat samma fenomen.

      Man får ha vassa armbågar och/ eller helt kunna avskärma sig för annars kan man knappt rida fram utan måste bara väja för övriga.

      Och när vi ändå gnäller så måste jag även klaga på de som har lurar i öronen. Det är inte alltid det blir tydligt om de tar emot instruktioner från någon eller ”bara” lyssnar på musik men oavsett egentligen så begränsar det ju deras möjligheter att höra ANDRA i omgivningen vilket jag kan tycka är ganska respektlöst.

      Jag tycker att alla ska kunna interagera obehindrat för största säkerhet helt enkelt.

      Svara
      • Frida

        Ja lurar gillar jag inte heller, det blir svårt att hålla koll på sin omgivning med dem och träningar kan jag tycka inte hör hemma på en framridning, tränat ska man ju ha gjort hemma.
        Tycker det är ett lite märkligt fenomen, att man inte kan rida fram OCH visa hänsyn till andra. Har också noterat att de gamla hederliga ridhusreglerna verkar ha fallit i glömska hos många, så som att hålla till höger vid möte, högst gångart har företräde, fyrkantspåret har företräde, skritt sker innanför spåret osv.

        Svara
  7. Alexandra

    Håller helt med i alla kommentarer!
    Det här med att säga till ÖD är en bra idé tycker jag, men vid flera tillfällen har jag fått säga till ÖD (på samma tävlingsplats) då denna person helt oförberett traskar rakt ut på banan, alltså är ute o går mitt ibland alla ryttare som försöker rida fram. Livsfarligt när 7-10 ekipage rider fram och vips är en människa ute o spatserar på banan. Jag förstår att deras jobb är att kontrollera vissa saker, såsom nosgrimmor, sporrar osv men tycker att ÖD i så fall kan kalla på ekipaget man ska ”kolla” och ställa sig avskilt, kanske i ett hörn eller någon annanstans där man inte är i vägen för andra och samtidigt inte riskerar att ”komma i skottlinjen” om någon häst blir rädd etc.

    Svara
      • Alexandra

        Ja, i Skåne.. Synd att detta hänt vid flera tillfällen när jag varit där, då jag i övrigt tycker denna tävlingsplats är superbra!
        En stallkamrat till mig har vid 2 tillfällen informerat tävlingsansvarig och då ffa. påtalat att det är en säkerhetsrisk med människor gåendes inne på framridningsbanan, oavsett om det är ÖD eller medhjälpare.

        Svara
          • Katrin

            Jag tror också att jag vet vem det är. Har för vana att gå in på framridningen (genom hästdörren på mitten av långsidan till framridningsmanegen) och sedan gå omkring utan att se sig för. Hon har JAGAT mig på framridningen för att se vad det var för bett jag hade i munnen på min häst (vanligt tränsbett med fasta ringar), hon har även sagt till mig att min rosa ridblus med vit krage inte var tillåten. Där höll jag inte med henne utan sa ”du får leta fram var det står i TR och visa mig” och det gjorde hon aldrig. Så jag red glatt vidare i min rosa blus med vit plastrongkrage.

          • Birgitta

            Man får hoppas att det blir en förbättring/ förändring för jag har hört flera (rutinerade ryttare) uttrycka stoooor irritation över personens uppträdande.

            Och det är ju något man gärna slipper på tävling (onödig irritation).

          • Alexandra

            Vet också flera som har sådana åsikter.
            Personligen bryr jag mig inte om kontrollerna eller att ÖD är nitisk, däremot tycker jag det är en god idé att ÖD föregår med gott exempel och tänker på säkerheten.

  8. Birgitta

    Avdelningen ”glöm inte var ni läste det först”:

    Ridsport kommer att ha en artikel som ska handla om ”framridningsproblem” om några veckor 🙂 !

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>