Lördag- halt häst

I morse när jag kom till stallet och ledde bort Vicke till uppbindningsplatserna såg jag direkt att han gick orent och en snabb longering på den nyharvade utebanan bekräftade det.

Klart synlig hälta i höger varv, i vänster ser jag inget.

Benen var svala och osvullna, jag märkte inget när jag tryckte på sulorna och ballarna med en bovkrats.

Så jag lutar åt hovböld (som han hade nästan på dagen för 2 år sedan) eller samma hovledsskada som gäckade oss länge för 4 år sedan men det kan så klart vara allt mellan himmel och jord så det är inte ens lönt att spekulera.

De gånger Vicke slagit frambenen och blivit halt av detta (hänt flera gånger) har han varit varm i det aktuella benet så jag trooooor inte riktigt på detta men åter igen; allt är möjligt.

Som ni vet hatar jag ovisshet men får tyvärr acceptera den i vart fall några dagar så jag ser åt vilket håll det går och också kan boka veterinärtid.

Det nästan osannolika är att jag för första gången på hur många år som helst ”vågade” anmäla mig till ett meeting (Björbäck den 18 maj).

Jag har under massvis med år aldrig kommit iväg någonstans; ibland för att den häst jag ägt då varit för ung men minst lika ofta för att djuret varit halt eller under igångsättning efter hälta.

Det har verkligen varit som förgjort och titta nu!

Jag tänkte när jag anmälde mig till Björbäck (bara det är ju lite sjukt….) ”ska jag verkligen VÅGA anmäla mig”  och uppenbarligen är det inte meningen att vi ska åka på några meeting.

Nu är ju just detta med meeting det lilla, det finns massvis med tävlingar ändå men steg 1 är ju att ha en frisk häst….

Så nu kan jag bara avvakta och tycka synd om oss under tiden 🙁 !

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Charlotte

    Usch, jag håller tummarna att det bara är hovböld. Och de kan ju verkligen ge konstiga och diffusa symptom ibland.
    En gång åkte vi in till klinik med pålle pga konstig hälta (både hovslagare och hemmaveterinären hade tittat och uteslutit hovböld). Men när vi lastade ur utanför kliniken hade bölden spruckit! När vi ändå hade åkt dit fick klinikveterinären göra en hältutredning ändå men pålle var ohalt och bölden läkte snabbt.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det är verkligen inte lätt att veta….

      När Vicke hade hovböld undersöktes han först av hovslagare som inte hittade något.

      Några dagar senare var vi på klinik och då var han lite öm i hoven men ingen böld hittades.

      Bara 2-3 dagar senare sprack en böld upp i en av ballarna- hade Vicke inte haft hovbandage hade jag säkert missat det för det kom inte mycket ”gegga”.

      Tyvärr påminner dagens hälta mycket om den han hade för 4 år sedan. Gick då ett fint pass ena dagen och stapplade ut ur boxen nästa dag?!?

      Diagnosen blev långt om länge hovledsvrickning.

      Svara
  2. LenaB

    Åh! Håller tummarna för att det inte är något allvarligt och att det blir bra fort.

    Svara
  3. Rackemarie

    När skoddes han? Dotterns förra häst blev halt från en dag till en annan. Stapplade ur boxen på morgonen. Veterinär skickade iväg oss akut till klinik då han misstänkte hovbensfraktur. Det var en söm som glidit och tryckt antagligen då han gått ett lite hårdare träningspass dagen innan. Detta var en vecka efter att han skotts av en vikarierande hovis ( inte hans fel då hästen hade tunna hovväggar. Skon åkte av på kliniken. Från blockhalt till helt ren på nolltid.

    Svara
  4. M

    Hur ser Vicke ut idag? Kan även förhoppningsvis lugna att även jag hade en häst som blev blockhalt och hoppa på 3 ben in till veterinären där man var säker på att det var en hovbensfraktur. Efter röntgen och flertal försök hittades en liten, liten böld som låg och tryckte! Efter den öppnades blev hästen ohalt! Håller alla tummar

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>