Vad man skriver på fejjan

Nyligen träffade jag en fd stallkamrat som jag inte sett på ett tag och vi kom att prata om gemensamma bekanta.

Samtalet gick över till vad dessa personer, som vi ibland har som gemensamma vänner på Facebook, postar där och stallkamraten uttryckte både förvåning och irritation över vad hen menade var mer eller mindre lögner.

”Varför skriver xx så…det är ju inte sant” klagade hen.

Och jag var ”tvungen” att instämma för jag har gjort samma reflektioner många gånger.

Sedan är det väl inte alltid rena lögner folk postar utan mer förskönande av sanningen eller undanhållande av alla fakta.

När man skriver att man ”blev 2:a” på en tävling kanske man medvetet inte skriver att bara 3 ekipage deltog tex 🙂 ?

Eller par som ständigt förklarar sin kärlek till varandra där man vet att det ”vänstrats” från bådas håll….ja, ja…man kan förvisso vara tok-kära i varandra ändå…kanske?

Att man rent subjektivt tycker att något (ens egna husdjur framför allt) är mycket finare än vad någon annan ser tycker jag inte är så konstigt även om det också här kan bli lite för mycket av det goda ibland men samtidigt är det härligt när folk är positiva.

Värre är det när man skriver rena lögner med tex rasistiska förtecken; när man påstår att flyktingar minsann får både det ena och det andra som jag som mångårig socialarbetare vet är fullständigt gripet ur luften.

Och inte hjälper det att dementera skiten…nej…dessa faktaförvrängare har sååå bestämt sig att gud fader inte hade kunnat rucka dom i sin övertygelse.

Nej, ska man vara aktiv på ”fejjan” får man tveklöst utrusta sig med både lugn nog att inte självantända av all smörja man läser och/ eller känna ett behov av att kommentera allt.

Jag försöker att knipa igen om jag inte har någon snällt att säga men lyckas verkligen inte alltid.

Men vad säger ni läsare; reagerar ni någonsin på det ni läser eller förblir ni ganska oberörda?

Vad om något stör er?

18 kommentarer Skriv kommentar

 1. Caroline

  Jag försöker sitta på händerna i de flesta fall och tänker att jag skonar mig själv om jag inte lägger energi på något där vi aldrig kommer att mötas, men det finns ett ämne där jag ovillkorligen säger ifrån: hästhäsla. T.ex. någon som lägger upp (gärna dåliga) bilder på en hästrygg och frågar vilken sadel som passar, eller där någon har en häst med diverse problem och rekommendationer om kraniosakrala terapeuter och osteopater börjar välla in innan hästen ens är veterinärutredd. Ja, då ser jag rött…

  Svara
 2. M

  Hästforum – lika delar roligt och skräckinjagande vad gemene man frågar där. Min favorit är den person som sa att hon enbart rider om hästarna själv vill det. De skulle komma till henne i hagen och visa att de ville bli ridna, annars fick de vila. Eller den person som tydligt deklarera att om man ridit sin häst svettig hade man gjort fel och krävt för mycket.

  Det krävs tio djupa andetag ibland för att hejda mig för att inte kommentera.

  Svara
  • Caroline

   Fast M, det finns ju de som tränar sina hästar med R+ och kör det konceptet 100%. Hästarna lär ju knappast ta skada av det (dessa personers hästar brukar ju typiskt gå på lösdrift också, med många naturliga steg på stegräknaren varje dag, samt att de heller inte brukar krävas på ett rejält fyspass de dagar de faktiskt visar att de vill bli ridna). Jag tycker ofta att dessa hästägare har en mycket sympatisk syn på sina hästar sålänge deras val av träningsform grundar sig i kunskap och hästarna får sina behov tillgodosedda tycker jag inte att det är något att se ner på.

   Kolla gärna in det här instakontot: https://www.instagram.com/playlovelearn.se/?hl=sv Det är ingen inriktning jag själv ägnar mig åt, men jag menar verkligen inte att här finns något att irritera sig på! Snarare inspireras av, om man vågar komma ur sin box litegrann 😉

   Svara
   • Birgitta

    Fast för ”normala hästägare” höll jag på att säga…”hästägare som rider så som vi traditionellt rider i Sverige” ska jag kanske säga är det rena blajet att bara rida om hästen tydligt visar att den vill bli riden.

    Skulle vi alla följa DET systemet hade 99% av alla hästar i Sverige inte ridits ens en gång i veckan. Tror jag.

    Svara
    • Caroline

     Jag säger inte att vi alla behöver följa det systemet. Jag tycker dock att det är fel att avfärda det som blaj (särskilt med en så nedvärderande ton. Alla vill inte hålla på med ridsport. Låt folk ha sina inriktningar sålänge hästarna inte tar skada. Vad spelar det dig för roll om 99% av Sveriges hästar skulle bli ridna en gång i veckan?). Det tyder på en rätt inskränkt syn på hästen. Då är jag glad att jag är omgiven av duktiga sporthästryttare som inte är som de ”normala” hästägarna du beskriver, utan mer öppensinnade och mottagliga för kunskap om hästens psykologi och beteenden. Men jag vet Birgitta att vi har olika syn på hästen och vad den är skyldig att ställa upp på. Läser din blogg med stor behållning ändå, men även här ”sitter jag på fingrarna” ibland.

     Svara
     • Birgitta

      Nej, det spelar mig ingen roll hur ofta 99% av alla hästar rids tex utan det är synen på hästen som stör mig; detta att ”hästen ska tala om ifall den vill bli riden”. För mig är det rena tramset ja, i nivå med att skicka en bild till ett medium som också ska tala om vad hästen ”säger”.

      Det finns idag utmärkta sätt att ha/ behandla djur på så man behöver inte detta enligt mig ”hitte-på”.

     • M

      Caroline, du läser själv in att jag är nedlåtande. Alla får göra vad de vill och det har ingenting att göra att jag anser att ”mitt system” är bättre. Det är min favorit för jag tror det är få hästar som hade velat bli frivilligt ridna vs. Gå i hage med kompisar.
      Skulle jag vänta på att min 4-åring skulle vilja bli riden hade den fortfarande inte varit inriden…. innan det kommenteras går den hästen 3 dagar/vecka och vilar stora delar av året pga sin storlek.

      Det är mycket på hästforum som jag tycker är skräckinjagande – allt från att vilken sadel som passar deras häst, hur man hanterat hästar och veterinärråd. Tycker fortfarande mina två exempel är roliga och det är väl inget nedlåtande????

 3. Manda Stillnert

  Brukar inte lägga mig i vad folk skriver, de är väl upp till dem. Delar mest uppdatering om Stene nu förtiden pga av att hans gamla matte tycker de är roligt och följa vad han gör 🙂

  Svara
 4. Liv

  Facebook är helt otroligt. Har länge varit total motståndare men blev pga vårt företag tvungen att skapa profil. Använder FB för egen del i princip bara för att skriva om kommande konstutställningar. Måste säga att jag avskyr FB, trots att jag nu motvilligt gått med. Okej visst det är bra att få ut information om utställningar men HERREGUUUUUD vad folk hänger på det där stället. Har jag i af förstått nu. Har man bytt gardiner, bakat bullar, skitit två gånger på en timme, städat skrivbord, lagat ett hål i en strumpa så ska det tamigtusan ut på FB – ja, jag VET inte allt skit folk lägger upp. Det är helt skrämmande! Tro nu alltså inte att jag själv FB-knarkar, är inne någon enstaka gång och förfäras över vad folk delar med sig av för info.

  Svara
  • Birgitta

   Tror att det ibland handlar om att vissa är så ensamma att de inte har någon annan att dela med sig av vardagliga ting till.

   Värre än de ensamma tycker jag är de som är otroligt bittra och BARA postar negativitet i olika former.

   Samma med de som postar länkar som visar djur som far illa- jag orkar inte se dessa bilder faktiskt.

   Mest pinsamt blir det när man anar att någon postar något ”på fyllan”- jättepinsamt inlägg/ bilder som jag själv aldrig hade lagt ut.

   Men visst…det mesta handlar ju om tycke, smak och omdöme.

   Jag lägger säkert också ut bilder/ filmer som någon annan tänker ”vem f..n bryr sig” om precis som jag själv tänker när jag ser version 76 av whatever och som jag redan sett 75 gånger tidigare.

   Svara
 5. Anna

  Just på sociala medier raderar/avföljer/blockerar jag nuförtiden ganska friskt sådana som irriterar mig. Bäst så för sinnesfriden.

  Framför allt är det två kategorier som jag inte står ut med: folk som tigger pengar till tvivelaktiga insamlingar och folk som försöker pådyvla en sina egna, högst ovetenskapliga, teorier om hur livet bäst skall levas. Typexempel: någon flåshurtig jäkel som ägnar helgerna åt att kräla i lera som känner ett behov av att skriva saker som ”jag är ledsen men är du deprimerad så är det ditt eget fel, jag är aldrig deprimerad för jag väljer min hälsa bla bla bla”. Eller snipig kvinna som kritiserar alla andras barnuppfostran och förfäras över att någon kan med att hämta på dagis senare än klockan 15… Typ sådana idioter.

  Svara
  • Birgitta

   Kom på en störig karegori som man tack och lov inte stöter på så ofta numera; de som håller på med kedjebrev och/ eller bjuder in en till diverse spel.
   ”Dela om du också har världens bästa fostermoster, katt, kråka, whatever”…..ryyyyyyys!

   Svara
 6. Minstral

  Från början var jag restriktiv med vilka vänner jag har på fb, nu har jag typ alla. Jag använder fb som en typ dagbok/blogg, mest för min egen del, de som inte vill läsa kan ju ta bort i filter. Jag har dessutom vänner som jag vill umgås med men tiden räcker inte till men iom fb så har vi en sorts kontakt ändå. Precis som många säkert stör sig på mycket jag postar kan jag störa mig på annat, men jag lägger inte så mycket energi på det, bara att scrolla ju. Jag älskar fb, får ett socialt liv som jag tyvärr inte har tid med pga att jag har mycket att göra och bor lite off. Det som ändå förvånar mig mest är alla som förundrad över att folk är så mycket på fb och stör sig på vad folk skriver men ändå väljer att hänga där och gå med i olika grupper. Blir lite som i min ungdom när alla tyckte vissa serier, typ Glamour var töntigt, men visade sig att de ändå visste alla karaktärer och alltid stannade till vid tvn för att fråga varför man kollade på skitet men var alltid tvungna att ställa tusen frågor om den och den.

  Svara
  • Birgitta

   Jag tycker också att FB är ett väldigt bra sätt att hålla kontakt med personer som jag annars hade träffat ytterst sällan pga ffa avstånd.

   Jag är inte mycket för att prata i telefon utan tycker att FB är en lagom ”nivå”.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>