Skoning med lädersulor- så går det till

Vet att en del läsare, framför allt de med hästar som har ”dåliga” hovar har varit lite nyfikna på Vickes lädersulor som enligt mig har bidragit till att hans tidigare ganska trasiga hovar nu ser helt normala ut.

Sulorna har han för att han har väldigt känsliga egna sulor och han är ett utmärkt exempel på att alla hästar inte kan ridas barfota, det är en sak som är säker.

Vicke är tidigare skodd med både kilplastsulor (lättare att trampa av) och flytsulor (fruktansvärt dyrt) men lädersulorna fungerar alltså minst lika bra som det sistnämnda alternativet.

Så här ser hoven ut efter att sko och sula tagits av (Vicke skos var 6:e vecka):

Efter verkning:

Ny lädersula klipps till:

Under sulan lägger man Sole pack som ni kan läsa mer om ifall ni trycker på länken:

Sole packen trycks ut:

Och när hela sulan är täckt…..:

….sätts lädersulan och skon på:

Hoppas ni gillade min lilla bildserie 🙂 !

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonym

    Ser riktigt fint ut! Är det aluminiumskor du använder? Om det är det, vad är fördelen med dessa tycker du?

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det är aluminiumskor och jag är deras största profet 🙂 !

      Tycker alla borde prova om det är något för deras häst, så mycket dyrare är de inte.

      Den outstandig viktigaste anledningen är för min del att detta är det närmaste barfota du kan komma, dvs minsta möjliga vikt på skorna.

      Min häst hade en allvarlig/ långvarig hovledsvrickning för snart 5 år sedan och sedan dess gör jag allt för att avlasta hans framben och ge honom optimal möjlighet till arbete på hans nivå.

      Rider man mestadels ute kanske aluminiumskorna slits för mycket/ snabbt men för oss fungerar de ypperligt.

      Svara
  2. Linda Ferne

    Mitt inlägg blev visst anonymt Tycker ocå det verkar vara mest fördelar med dessa skor. Hört någon som klagat över snabbneddlitning dock. Men det kan ju ha många anledningar…

    Svara
    • Birgitta

      Ja, de slits snabbare än järnskor av förklarliga skäl men rider man på hobbynivå och mestadels i ridhus funkar det utmärkt.

      Svara
        • Birgitta

          Tycker den klarar sig bra. I alla fall om man som min häst står på snustorrt underlag i box 12 h/ dag och inte står i väta/ rejält lerigt i hagen. Sulan byts var 6-7 vecka.

          Svara
  3. Ulrika

    Tack Birgitta för svar och länk. Jag har aldrig skott med aluminiumfolie tidigare. Skor var 5e vecka pga att min häst har en kronisk skada på ena fram. Då borde ja aluskor hålla. Tack, tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Mvh Ulrika

    Svara
    • Birgitta

      Enbart utifrån vad du skriver om kronisk skada på din häst hade jag frågat hovslagaren om inte aluminiumsko kunde vara ett alternativ. Tänk så mycket mindre vikt som hamnar på benet, det borde ju gynna gamla skador om inte annat. Kostar ju inget att fråga hovslagaren, det som kostar liiiite mer är skorna 🙂 !

      Svara
    • Anna

      Hej!
      Hur fungerar lädersulorna på vintern?
      Fastnar det snö på de?
      Mvh Anna

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>