Det kontantlösa samhället

Jag har tidigare berättat om att jag numera i princip aldrig har kontanter på mig; det skulle vara enstaka mynt i bilen men extremt sällan några sedlar hemma.

Och i helgen fick jag det åter bekräftat; att man numera kan sköta nästan allt via datorn/ telefonen och på gott och ont skulle jag jag nog säga.

Vi som har datorvana och dessutom inte är rädda för att ”prova nytt” har många gånger fått smidigare alternativ men de som varken har en dator eller intresse för hur en sådan fungerar; de gissar jag har fått det besvärligare?

Vi besökte Pinchos i söndags och fick på plats veta att man skulle ladda ner en app för att beställa sin mat genom denna.

Smidigt och snabbt och därefter skedde betalning på samma vis då restaurangen var en kontantlös sådan.

Jag skojade med Henrik och sa att min pappa aldrig hade kunnat äta där för han betalar allting kontant!

När vi sedan gick till bion var det bara att visa upp vår sedan dagen innan gjorda betalning av biljetterna- även detta smidigt om man har en dator.

Vi hade också kunnat betala för godiset vi köpte med kort och parkeringen på samma vis eller genom en annan app, dvs utan att ha tillgång till en enda fysisk krona.

Själv tycker jag att denna utveckling gagnar just mig; beställningar och betalningar går snabbare och jag äger numera inte ens en plånbok= en sak mindre att hålla reda på och riskera att bli av med.

Men samtidigt finns det risker också och som nämnts gissar jag att framför allt äldre inte omfamnar denna utveckling med lika stor entusiasm.

Vad säger ni läsare?

Utnyttjar ni datorn/ internet till fler och fler tjänster?

Har ni kontanter på er, använder ni plånbok?

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. LenaB

  Som ”hästmänniska” använder jag mig av kontanter, hovslagare, tränare mfl vill ju oftast ha betalt kontant.

  Svara
  • Birgitta

   Fast det där är nog på utdöende.

   Både Olof och Nina kan fakturera eller så kan man betala m kort/ Swish.

   Hovslagaren fakturerar självmant.

   Idag skulle jag främst misstänka ”svart betalning” om ngn ville ha cash.

   Svara
 2. Linda

  Jag använder nästan heller aldrig kontanter, och tycker att det är otroligt smidigt. Men har sett flera artiklar på nätet gällande att bedrägerier osv. ökar genom det kontantlösa samhället. Så jag tro inte enbart ”datorlösa pensionärer” är den enda negativa effekten av denna utveckling.

  Svara
 3. Minstral

  Jag tror den största faran är att unga inte lär sig pengars värde, det finns ju alltid mer på ”nätet”, bara att låna, det är ju bara siffror. Jag fick en hundring och när den var slut så var den liksom slut och gick inte att föröka.

  Svara
  • Birgitta

   Det är absolut en stor fara.

   Ver inte hur representativt ”Lyxfällan” är men om många agerar och resonerar en tiondel av vad som framkommer i programmet är det skrämmande.

   Svara
 4. Filippa

  Det kontantlösa samhället är första steget på vägen till övervakningssamhället. Jag gillar inte utvecklingen.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>