Kostnadsrädsla

Läser denna vettiga krönika, instämmer i mycket men kan nog också svara skribenten.

Nej vi hästägare är generellt att inte rädda för veterinären per se utan för den räkning hen kommer att presentera för oss.

Så tror jag och så har väldigt många svarat på nätet har jag läst.

Jag kan också tycka att det är helt fel väg att gå om man börjar med att ringa ut en ”kotknackare” om hästen inte känns fräsch men jag förstår också hur vissa resonerar.

De hoppas, även om det många gånger inte blir så, att denna person, ibland med tvivelaktig utbildning och kunskap ska hitta ”felet” på hästen för en långt billigare penning än vad en klinikundersökning slutar på.

Som sagt blir det enligt mig många gånger bortkastade pengar, slösad tid under vilken hästen dessutom har haft ont och i värsta fall även förvärrat skadan och så får man ändå åka till veterinären men det är så jag tror många resonerar.

Hade veterinärvården varit billigare är jag övertygad om att fler hade tagit denna kontakt först och i god tid men som det är nu så är det kostnaden och inget annat som avskräcker lika mycket. Så tror jag- vad tror ni?

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Tror också att det är kostnaden som gör att man undviker veterinären. Speciellt sedan Evidensia och AniCura (ngn mer finns det säkert) gjort sina intåg på marknaden, priserna har blivit helt galna! Jag förstår och respekterar att de måste få ta betalt för sina tjänster men hur kan det vara så stora skillnader? Väljer så långt det bara är möjligt en veterinär med egen klinik, bara när det är superakut och under jourtid som jag väljer Helsingborg numera.

    För mig blir det i slutändan en djurskyddsfråga. Visst, har man inte råd att ha djur ska man inte ha dem men vi måste ju också värna om möjligheterna för människor att kunna ha djur. De spelar en viktig roll för många och jag tycker det vore väldigt sorgligt om det skulle bli ngt enbart för de med mkt kapital. Tänk så många människor vars liv blir bättre pga djur. Pensionären med en hund eller katt som de älskar över allt annat eller hästtjejen som har det tufft i livet som får ett andningshål hos hästen. Det måste ju finnas en rimlig balans mellan djursjukhusens inkomst och djurägarnas betalningsförmåga. Jag tycker nog egentligen att djursjukhus borde drivas av staten, åtminstone en del kliniker och djursjukhus. Våra djur är fyller en viktig funktion i samhället!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det är olyckligt att veterinärvård är så dyrt.

      Jag noterar att det på senare år blivit alltmer anammat att man gör en ”vet-check” en eller tom 2 ggr/ år i alla fall av olika hästbloggar att döma.

      Detta är en väldigt klok tanke i sig, att liksom mota Olle i grind och om inte förebygga så i vart fall stoppa ett förlopp i ett tidigt skede men jag vet också att många inte gör detta pga kostnaden.

      Så är det för egen del också- jag vaccinerar och ser över Vickes tänder men gör inget mer.

      Svara
      • Frida

        Jag gör gärna en check då och då. Förra hästen hade lite problem med sin kropp och då blev det nog 1-2 gånger per år. Nya har jag kollat 3 gånger hittills, ägt henne i 3 år. Dock har hon varit superfräsch varje gång så planen är att inte kolla lika regelbundet utan att lägga de pengarna på träning och lite förebyggande vård t ex massage. Så klart veterinär vid behov.

        Svara
    • Charlotte

      Jag håller helt med. Och jag bojkottar Evidensia och Anicura så långt det någonsin går. I och med att de båda ägs av riskkapitalbolag är det inte konstigt att priserna har chockhöjts. Och försäkringsbolagen chockhöjer i sin tur sina premier eftersom deras kostnader också ökar. Vilket drabbar djuren (och ägarna) ytterligare.
      Evidensias och Anicuras intåg på veterinärmarknaden är väldigt tråkigt och det blir, precis som du skriver, risk för konsekvenser för djurskyddet och djurens välfärd.

      Svara
      • Birgitta

        En bekants lilla hund satte nyligen i sig ett jättestort choklad och familjen tog den till djursjukhus.

        Fick där veta att en natts observation skulle kosta mellan 10 och 15 tusen så de valde att ta hem hunden och själva övervaka den och ge den aktivt kol var 4:e timme.

        Som tur är gick allt bra.

        Svara
        • Manda Stillnert - Livet med en haflinger

          Distriksveterinärerna som ändå är Jordbruksverkets är också väldigt dyra, ibland blir man mållös över vad de tar i utkörningsavgift, nu använder jag dem då det har en hästveterinär där som jag har fullt förtroende för. Hen gör ett sju jäklans bra jobb och är alltid flexibel. Nästan så man skulle vilja att hen startade eget istället 😉

          Svara
  2. Minstral

    Man fattar ju att det kostar, men ofta är det orimligt mycket och dubbla avgifter. Man tar betalt för samma sak under olika benämningar.

    Svara
  3. LenaB

    Förutom att man som hästägare är rädd för vad kalaset kommer att kosta så tror jag faktiskt att det finns en inbyggd rädsla hos många hästägare att ”om jag åker till klinik så kommer de att hitta ngt hemskt fel på min häst”, en del tränare säger faktiskt rent ut till sina elever att ”åk inte till klinik, de böjer bara sönder din häst” (jag har själv hört detta argument så jag hittar inte på), eller ”det går alltid att böja fram en hälta på vilken häst som helst”

    Hade en diskussion häromveckan med en hästvän som menade att ”förr” (dvs 80/90-talet) så var det minsann nästan inga hästar som var halta och behandlades och sjukhagar fanns inte. Och nej, jag kan i sak hålla med. Men inte heller jag gjorde vetchecks på mina hästar på den tiden, och jag vet faktiskt ingen annan som gjorde det heller (inte på hobbynivå iaf). Jag tror faktiskt inte att hästarna var så mkt friskare då utan jag tror helt enkelt att de inte kollades, man accepterade mkt mer då att hästar var ”lite knackiga”, idag hör man väl inte ngn som säger att ojämnheter i gången ska ”värmas ur”, vilket jag minns att man hörde på den tiden…

    Svara
    • Birgitta

      Nej, jag tror absolut inte heller att hästarna var friskare för 20-30 år sedan utan det är medvetenheten som har blivit större, som med mycket annat.

      Även om det finns en del oseriösa aktörer också så finns det idag en helt annan uppsjö av sadelutprovare tex, ”förr” åkte många bara till en affär och köpte en sadel till hästen och sedan hade man den sadeln i all evig tid….typ.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>