En box är en box men en hage…

Ibland bättre än hage?

Läste följande på Facebook som fick mig att fundera vidare:

Jag vet inte men allt detta hysteri om att det borde vara förbjudet att inte ha sina hästar i hage varje dag så borde det ta mej fan vara lika förbjudet att ha sina hästar i 100% leriga hagar en hel dag och än värre ställa in dom i sin box utan att spola benen, NOGA!

Det jag själv tänker och har skrivit om flera gånger på bloggen är hur en del hästägare verkar ha fixerat sig totalt vid det här med hagvistelse i allmänhet och antalet timmar hästen är där i synnerhet.

Ni vet vid det här laget att jag (givetvis) är FÖR många timmar i hage men jag tycker inte att det ska ske på bekostnad av allt annat så att säga.

Har tex en bekant som är helt fixerad vid att hens häst ”måste” vara ute i just 12 timmar, no matter what.

Det spelar ingen roll om regnet vräker ner under dessa 12 timmar eller längre och det ska sägas att hästen går, dvs mestadels STÅR i en liten grushage utan fri tillgång på mat.

Och det är det som är ”grejen” med hagvistelse tycker jag; att hagen kan se ut på så många olika vis- till skillnad på boxen.

En box är liksom en box men hagen; den kan variera oerhört i storlek, underlag, kupering, tillgång på gräs/ utlagd mat, sällskap av en eller x antal hästar eller ingen alls, tillgång på träd/ vindskydd osv i nästan all oändlighet.

Och för mig är det tex en enorm skillnad på att ha hästen i en liten grusruta utan mat och sällskap eller i en enorm gräshage med sällskap och vindskydd.

I det förstnämnda fallet kan jag tycka att hästen står minst lika bra om inte bättre inomhus vid tex ihållande regn medan jag i det andra fallet kan tycka att hästen har det bättre ute.

Har hästen luftvägsproblem är det väl alltid bättre att vara ute än inne men att stå stilla i djup lera i hällande ösregn eller stå stilla i en box- där skulle jag gärna vilja veta varför vissa anser att hagen är bättre?

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Håller inte med om det där med att skölja ben, är mycket bättre att låta det torka och borsta av det.

  Svara
 2. Rackemarie

  Jag försöker använda sunt förnuft. På vintern kommer mina in tidigare ( runt 14.00) för att vi inte har vatten i hagarna. Har de vatten och vädret är hyfsat får de i stället sitt eftermiddagsmål i hagen. Hästar som ska ridas får gå in. Unghästar ute så länge det är lämpligt. Ska passas in med mitt luv i övrigt också. Lite praktiskt får det allt vara.

  Svara
 3. Jannike

  Är hagen stimulerande i någon form (gräs, sly, kompisar m.m) får min väldigt gärna vara ute länge, men om det är en grusruta och de kanske inte fodras ute, ja då får han mycket bättre i sin box med foder och rörelse i stallet. Min rör sig inte nämnvärt om där inte är något som stimulerar. Dessutom dricker han mycket dåligt/ inte alls under tiden det är kallt ute och då är det rent förödande om han dessutom står helt stilla utan något att göra = kolik som på beställning.

  Svara
 4. Manda Stillnert - Livet med en haflinger

  Vi försöker ha dem ute så mycket som möjligen men visst är de skit väder en dag så får de komma in om de bara står och häckar vid grinden. De har en helt okej hage nu med aspar som växer så de håller mesta dels på att barka dem på dagarna 🙂 Sen får de både frukost och lunch ute. Vintertid är de väl ute mellan 7-16 och sommartid är de ute oftast dygnet runt om de inte tävlar då sover de inne 2-3 dagar före start då travhästarna reser en del innan de ska tävla så gäller de att de vilat ut innan och absolut inte ätit massa gräs!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>