Snabbkokare

Det börjar bli dags för spisbyte i det Jacobsonska hemmet- trots att vi verkligen inte är kända för att använda just denna vitvara särskilt frekvent, snarare tvärtom 🙂 .

Men spisen har många år på nacken och exempelvis de tillhörande plåtarna behöver verkligen bytas och frågan är om det inte lönar sig bättre att köpa ny?

Henrik, som är lite mer insatt promotar en spis med induktionshäll – plattorna värms tydligen upp väldigt mycket snabbare än i andra typer av spisar.

Fick en liten föreläsning om tekniken bakom och som även används i induktionsvärmare och det enda man behöver tänka på är att ha kok-kärl som är magnetiska.

Själv hade jag en spis med 4 ”vanliga” (gjutjärns)plattor innan vi flyttade ihop så redan vår keramikhäll kändes som rejäl uppgradering 🙂 .

Blev för övrigt förvånad när jag kollade runt på nätet och såg att denna typ av spis fortfarande säljs; jag trodde att de dog ut ungefär samtidigt som tjock-tv:n 🙂 !

Vad har ni för spis och vad skulle ni satsa på om ni skulle byta?

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marlene Engström

    Sitter och väntar på ny ugn här. Då vi har inbyggnadsugn med sidhängd lucka var det inte en chans ” fynda” då det bara finns några märken som har sådan och det är inte lagervara…Bara hosta upp ganska många tusenlappar 🙁

    Svara
    • Anna

      Jag gillar de gammaldags spisplattorna för man kan poppa popcorn på eftervärmen.

      Tycker också att de är finare (allra finast är gasspis) än moderna hällar men det är jag kanske ganska ensam om? .

      Svara
  2. Liv

    Vi har induktionshäll och det är oslagbart! Det enda som är negativt är att det kokar över rätt så ofta eftersom man knappt hinner vända ryggen till innan det stormkokar. Mina svärföräldrar har en gammaldrags spis med upphöjda plattor och himmel vilken tid det tar innan det börjar koka.

    Svara
  3. Annelie Magnuson

    Jag har nu gasspis (med elugn) för första gången i livet och det är verkligen superbra!! Men, skulle nog inte hålla på och strula med egna gasolflaskor eller dyl om jag inte bodde i ett hus som hade gasleverans i ledningarna… Men induktion skulle jag absolut ta om jag var i ditt läge! Dock kan du nog räkna med en kostnad för att byta ut vissa kokkärl.

    Svara
  4. Nina Brynefall

    Om det bara är plåtarna som är ofräscha vill jag slå ett slag för YES Power Spray! Använde det på ett grillgaller och jag var HELT säker på att någon bytt ut gallret till ett nytt under natten!
    Jag gick från keramikhäll till induktion och måste faktiskt säga att jag ångrar mig lite! Dels pga att de flesta av mina favoritgrytor/kastruller inte funkar på induktionshäll så jag var tvungen att köpa nya men även pga att jag var för lite insatt i induktionshällarnas värld och köpte en med för små kokzoner… ☹️

    Svara
  5. Charlotte

    Jag har gaspis med elugn. Det fungerar jättebra (och är snyggt om man gillar inredning!).
    Vi kommer dock behöva byta spis inom kort eftersom köket skall byta plats och på nya stället funkar inte gasspis. Det blir då en induktionshäll som jag gillar nästan lika mycket som gasspis.

    Svara
  6. Minstral

    En av alla saker som är super med induktion är ju om någon el något husdjur råkar slå på en platta, har du inget kärl där så händer inget, dvs blir inte varmt. Det blir dessutom varmt fort och svalnar snabbt och blir aldrig brännskadehett. Jag tycker det kokar över sällan då det går ner direkt i temp när man sänker. Enda minuset är ju att man måste byta ut vissa/alla kärl, men lätt värt det.

    Svara
  7. Rackemarie

    Bytte från keramikhäll till induktion när vi renoverade 2014. Har inte ångrar mig. De gamla grytorna fick gå till dottern. Köpte nytt set på Ikea. De gamla gjutjärnsgrejerna funkar på induktion också.

    Svara
  8. Marie

    Var motståndare till induktion av någon anledning men har en sedan tre år tillbaka. Är väldigt nöjd, precis som andra påpekat går det snabbt, vilket också är mer miljövänligt.
    Enda problemet tycker jag är att ”knapparna” alltså touch-ytan kan vara lite slöa i reaktionen. Vi har ändå en välkänd och påkostad modell. Hade problem med den en gång men de kom och bytte ut vad som var fel kanonlätt så kan rekommendera det. Trots lite minus så väger snabbheten upp och det är enklare att värmereglera och rengöra. Kör på!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>