Intervall?

När jag köpte häst fick ”man” lära sig att hästar ska skos om ungefär var 8:e vecka.

Och om jag minns rätt så gjorde jag så i början men de senaste…tja…typ 20 åren har jag haft ett kortare intervall, 6 eller 7 veckor.

Vicke hade ett tag så dåliga hovar att jag började bli rädd för tappskor redan efter 3-4 veckor trots mycket duktig hovslagare även då men även hästar med bra hovar (läs: alla andra djur jag haft) har behövt skos tidigare än efter 8 veckor.

Sedan är jag dessutom hellre ”safe than sorry” och vill inte rida ”på marginalerna” den sista tiden och definitivt inte med Vicke som inte ens går att motionera lite lätt skulle han få en tappsko fram, han är så pass sulöm.

Idag undrar jag nyfiket vilket intervall ni har för skoning?

10 kommentarer Skriv kommentar

      • Victoria Svejme

        Ja, men de andra två som ska verkas kan gå 8 veckor så jag samkör lite. Men lite bökigt är det. Pontiac i ett nötskal♥️

        Svara
  1. Jannike

    6-7 veckor, optimala enligt hovslagaren är egentligen var 4e vecka för att hålla så gott som samma vinklar hela tiden, men det är inte hållbart för en hobbyryttare.

    Svara
  2. Frida

    6-8 veckor beroende på individen och till viss del årstid. Hovarna växer ofta mer och skorna slits fortare på sommaren så då blir det närmare 6 veckor än 8 och under vinterhalvåret kan jag ofta dra lite på det men oftast runt 7 veckor, aldrig mer än 8. Det finns säkert hästar som klarar mer än 8 och de som behöver skos oftare än var 6e men standard är väl 6-8 veckor.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>