Mycket ska man läsa….

Egentligen borde ingenting längre förvåna en så mycket konstigheter som skrivs och delas på sociala medier men detta fick mig ändå att reagera.

Och ja, man ska absolut vara försiktig med vad man både tror på och delar men detta KAN jag bara inte tro är påhittat; det är liksom föööör märkligt för att ljugas ihop om ni förstår vad jag menar.

Men det ska bli otroligt intressant att läsa om företaget på något vis ger respons på inlägget på Facebook för om det ÄR sant är det verkligen inte klokt!

Göra armhävningar inför sina arbetskamrater???

Kalla kunderna för gäster- det var fan det dummaste jag läst?

Ja, läs själva om bilda er en uppfattning:

I helgen jobbar jag mina sista pass på XXL i Bromma. Det blev en kort karriär eftersom man tillämpar bestraffningar i form av armhävningar som skall utföras inför kollegorna, om man exempelvis kommer försent eller råkar säga ”kund” istället för ”gäst”.
”Gästerna” själva tycker att det är lite märkligt att bli kallade gäster då de sällan eller jag vågar påstå aldrig beställer/efterfrågar varken mat eller övernattning på XXL. Överhuvudtaget tycks man ha problem med språket på detta bygge.. Då jag dag två på arbetet vägrade utföra armhävningar efter att ha kommit ca 3 minuter försent till ett morgonmöte som jag knappt visste skulle äga rum och än mindre vart det skulle ske, fick sitta i samtal med chefen och jag påpekar att bestraffningar inte kan anses OK möts jag av höjda ögonbryn som i förvåning och chefen menar på fullaste allvar att tanken bakom armhävningarna är motivation.. Bestraffning/motivation.. Jag låter er kontemplera över detta en stund.

Chefen fortsätter med att ingen givetvis kan tvinga mig att utföra armhävningar men att det är en del av kulturen på företaget och att detta förekommer på alla XXLs varuhus. Jag bemöter honom med att påpeka att det i sådana fall känns väldigt mycket som ett indirekt hot att behöva utföra armhävningar. Jag passar även på att nämna det olämpliga i att jag tvingas ta min vägran inför alla mina nya kollegor, vilket alltså skett på mötet några minuter innan.
Jag är en bit över trettio och har liksom inga problem att sätta mig upp mot idioti men låt säga att jag varit i tjugoårsåldern, då hade jag nog inte känt mig lika säker.

XXL har många förstagångsarbetare dvs yngre personer och hög omsättning på personal. Ända gången det skulle vara ok med armhävningar är om man kan garantera att ALLA är med på det.
Läs ovan och inse problematiken i en sådan försäkran.

Chefen ser bekymrad ut och undrar nu hur vi ska bete oss om jag kommer försent i framtiden. Ja, vad gör man.. Jag säger att OM det skulle uppstå, så tar vi givetvis ett möte DÅ, OM det skulle vara så att jag konsekvent gör mig skyldig till kontraktsbrott..
Jag ber om betänketid och ett möte till om några dagar då det här med kultur och mitt varande i den måste vägas upp mot den sparsamma men ack så välkomna lön jag ändå drar in.

På ett annat möte skickas en förvisso ny och fräsch toaborste runt bland oss, de anställda. Detta för att vi ska bekanta oss med föremålet och förstå att det minsann är dags att skärpa sig när det gäller städningen på personaltoaletterna. Pedagogiskt jojomän!

En dag upplyser man mig om att ”Bomben” ska skickas runt på avdelningarna. Detta går ut på att varje avdelning måste sälja en viss vara inom en viss tid innan ”Bomben” skickas vidare, annars blir man bestraffad (med offentliga armhävningar). På min avdelning är vi underbemannade och ska under tiden vi tar emot ”gästerna” även bygga om från vintersäsong = alpint till vårsäsong =cykel. Det hinns inte riktigt med att fokusera på mersälj. Så för att undvika bestraffning offrar sig en kille på avdelningen och handlar därför för egna pengar ur XXLs sortiment.

På lagret får vi alla då och då hoppa in då XXL dragit in på lagerarbetare. Där sliter vi med tunga lådor och bråte utan handskar eller stålhättor. En kille råkade få något riktigt tungt över foten och har nu ont. Jag får i uppgift att stapla stora och alldeles för tunga lådor. Problemet är bara att på grund av platsbrist förvaras dessa bakom en trappa vilket innebär att någon måste hoppa ner bakom trappräcket och hiva upp lådorna först över trappräcket och sedan ner halvvägs i trappan. Här gäller det givetvis att inte tappa något över sig eller ner i trappan. Jag ber om hjälp och efter ett bra tag dyker en kille från verkstaden upp och hjälper mig. Han har en skadad axel men det får gå en då, för lagerchefen har.. Träningsvärk och kan därför inte hugga i.

Varje morgon ska varje avdelning presentera gårdagens säljsiffror på morgonmötet innan öppning. Detta för att alla ska kunna ta del av vilka som säljer bra och vilka det går uselt för. Alla som jobbar måste göra dessa presentationer. Jag informerar om att jag har dyskalkyli och inte känner mig bekväm att snacka siffror inför folk. Får till svar att ”learning by doing” är vad som praktiseras på XXL.

Undrar lite försiktigt om de med dyslexi lär sig att läsa genom att läsa högt under press de också.. 

Jag har varit i kontakt med facket men eftersom jag varken är medlem eller tänker jobba kvar kan dom inte göra något.
Någon facklig representant på XXL Bromma har jag inte sett till och ingen av mina kollegor känner till någon sådan.

Men nu vet ni och sprid gärna ordet

Edit: det har tydligen kommit ett svar:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/anstallda-bestraffas-med-armhavningar-infor-kollegor

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    Alltså det är bland det värsta jag hört! Menar verkligen chefen att det inte går att motivera sina anställda på annat sätt än genom bestraffning? Hur inkompetent får en chef vara? Helt otroligt…..

    Svara
    • Birgitta

      Det sorgliga är att en del anställda faktiskt finner sig i sådan behandling av rädsla för att förlora jobbet.

      Och just armhävningar är ju bara så idiotiskt så det finns inte…Finns säkerligen dessutom de som inte skulle KLARA att göra armhävningar, för att inte tala om VILJA givetvis.

      Men så klart är alla former av dylika bestraffningar vansinniga och hör inte hemma i vårt samhälle över huvudtaget.

      Svara
  2. Anna

    Det låter helt galet men inte omöjligt tyvärr.

    Har aldrig gillat den butikskedjan något vidare jag upplever stämningen där lätt ”hysterisk” ibland.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>