Konkurrens på olika villkor

Sitter och slöläser ett inlägg på Facebook som handlar om vad det kostar att lämna bort sin häst på inridning/ tillridning.

Föga förvånande varierar svaren oerhört och allt från 5.000 till 12.000 per månad nämns av flera.

Att de som jobbar med hästar konkurrerar med varandra på väldigt olika villkor är verkligen inget nytt och ovan bara bekräftar det hela.

Jag undrar i mitt stilla sinne vilken lönsamhet man får om man debiterar någon 5.000 vari det ingår strö, foder och minst 2 timmars arbetsinsats varje dag (mockning, in och utsläpp, borstning och ett mycket kort dagligt ridpass).

2 timmar per dag blir 60 timmar i månaden och utgör en timlön på 83 kronor!?!?

Vänligen observera att jag då har räknat att foder och strö är gratis vilket det givetvis inte är.

Jag undrar varför man värderar sin tid så lite att man jobbar för typ en femtiolapp i timmen (om ens det)?

Antingen så lägger man inga 2 timmar på hästen dagligen utan lämnar den mer eller mindre vind för våg de flesta dagarna i veckan eller så låter man någon ”gratisjobbare” (typ praktikant) sköta 90 % av ”jobbet” eller så ser man helt enkelt den så kallade utbildningshästen som en chans att få disponera någon annans häst GRATIS.

Några andra vettiga alternativ kan då jag inte komma på men ni får gärna delge mig era teorier eller rent av egna erfarenheter.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Liv

    Ja det där kan man verkligen undra. Dessutom har du ju inte räknat med avdrag för skatt, sociala avgifter mm. Kvar blir ju typ 40 kronor i timmen eller vad det nu kan bli. Låter verkligen inte rimligt.

    Där jag tänkte lämna min häst, om ett par år, tar de cirka 11 000 – 12 000. Känns för mig rimligt och bra! Jag vill ju inte lämna min häst till någon som knappt får något för jobbet som läggs ner och en annan aspekt är även, som du nämner Birgitta, vid så pass låg summa som 5 000 kronor så kan man verkligen ifrågasätta om det blir något jobb gjort alls …

    Svara
    • Birgitta

      Det svåra är tycker jag att det tyvärr inte alltid finns en korrelation mellan kostnad och ”väl utfört arbete”, dvs man är inte garanterad ett bra/ bättre jobb hos någon som tar mer betalt.

      Jag vet exempel på personer som tagit emot hästar för utbildning där det mer är hästskötarna som rider och frågan är om hästägaren varit medveten om detta- jag tillåter mig att tvivla.

      Man kan ju också vara väldigt duktig på det man gör men dels inte ha vett att ta tillräckligt betalt, dels inte få kunder för att man inte är ”känd”. Då kanske man, förhoppningsvis i ett uppbyggnadsskede av verksamheten tar ”för lite” betalt i hopp om att bygga kundkrets och ett namn.

      I vissa fall kanske man också är i så stort behov av varje krona att man knappt tjänar något?

      Jag kan ju bara jämföra med mig själv.

      När jag var ung och student tex åkte jag runt och klippte hur dumma hästar som helst; för att jag behövde pengarna.

      Idag ska det mycket till för att jag ska klippa ens snälla djur trots att jag är duktig och lätt skulle kunna tjäna lite extrapengar.

      Men för mig är det idag inte värt besväret och att som i ovanstående exempel; jobba för en femtiolapp- nej….det finns inte på kartan!

      Svara
      • Anna

        Instämmer helt. Jag har haft min häst bortlämnad i två perioder hos olika beridare och priset speglade inte alls kvalitén. På stället med det längre priset hade jag gladeligen betalat betydligt mer eftersom kvalitén på allt i hästhållning, foder, ridning och kommunikation var väldigt hög.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>