Torsdag- från det ena till det andra

Lämnade detta….
….fick detta!

Ja, en del förändringar den senaste tiden är mindre roliga än andra 🙂 !

För en vecka sedan åt jag nybakade wienerbröd till frukost- nu är det fil och flingor som gäller.

De 30 graderna är utbytta mot 9 as we speak, dessutom blåser det och har nyss regnat. Skånsk sommar…

Men on the bright side har jag varit och tränat för Nina idag och det kändes lika kul och bra som alltid!

När Vicke och jag kom tillbaka till stallet lät jag faktiskt min i vissas ögon pjoskighet ta överhand och satte på honom regntäcket på bilden ovan- det var kallt i vinden och det kändes inte snällt mot musklerna att tacka för en bra träning genom att utsätta dom för både regn och ”kyla”.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Säg att du skämtar, täcke? Du brukar beklaga dig över täckesnarkomaner och jag skulle vilja säga att jag inte känner någon som täckar så mycket som du gör.

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha…allting är relativt och jag känner massor av hästägare son använder täcke långt mer frekvent än jag.

      Men efter träning, i blåst och regn så ser jag ingen skada i att täcka med ofodrat regntäcke även om det är sommar på pappret.

      Det jag har åsikter om hos de jag kallar täckesnarkomaner är när man lägger på 2 eller till och med 3 tjocka täcken inomhus eller när man rider med ett eller flera ländtäcken inomhus.

      För mig är det en milsvid skillnad att rida en häst med täcke än när en häst står stilla med ett täcke på sig.

      Svara
      • Minstral

        Nu var detta lite skämt mer än allvar. Men ja jag tycker nog du täckar så pass att du kanske inte ska klaga på andra, rätt eller fel låter jag vara osagt

        Svara
        • Birgitta

          ”Täckesfrågan” tycker jag är ganska viktig och tydligen många med mig eftersom dessa diskussioner ofta förkommer på nätet, både på olika forum och i artiklar i tex Hippson och Ridsport.

          Och bara för att man själv använder täcke många månader om året ser jag inte att man inte skulle få ha åsikter (det du kallar ”att klaga”) kring hur andra gör.

          Det handlar åter inte om ATT använda täcke utan i vilka sammanhang och mängden täcke.

          Svara
          • Minstral

            Fast för mig handlar det inte om det, mängden täcke utifrån häst och väder, Diva är en fryslort och behöver dubbla täcken på vintern. Nästan aldrig täcke inne, behövs knappast i Skåne. För mig är det värst med täcke vid ridning i ridhus och innetäcke.

          • Birgitta

            Då tycker du ungefär som jag trots allt även om jag mycket väl kan ha ett täcke inne. Delvis handlar detta om att jag ibland har stått i stall dit det har varit för långt att köra för att hålla på och byta täcke flera gånger per dag och delvis handlar det om att det ibland blir för kallt för min helklippta häst att stå utan täcke.

            Jag har läst att forskning visar att det inte hjälper att lägga 3 täcken ovanpå varandra (det blir inte varmare- bara tyngre) och jag tycker det låter mycket logiskt.

            Det finns rejält tjocka täcken och då hade jag hellre lagt på ett sådant än lagt 3 täcken ovanpå varandra….

  2. Charlotte

    Det var ett klokt beslut att täcka honom i det vädret! Strunta i vad folk säger!
    Det är ju inte bara själva årstiden eller temperaturen som avgör utan även vind, nederbörd och inte minst vad hästen gjorde strax innan, dvs tränade och presterade.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, jag känner i efterhand inte alls att täcke var fel beslut även om jag känt så ibland (man sätter på ett täcke i hällande ösregn och timmen efter börjar solen stråla och man får köra ut till stallet och ta av täcket).

      Just igår såg jag tvärtom via Instagram att flera kunniga/ skickliga ryttare även hade täcke på SINA hästar (detta såg jag alltså efter jag hade satt på Vicke täcket så det påverkade inte mitt beslut) även om jag är för gammal och framför allt känner min häst så bra (ägt honom i 6 år) att jag ska påverkas för mycket av andras åsikter kring hans skötsel.

      Sedan är det alltid bra att ”tänka till” och det gör jag men vidhåller att det var helt rätt beslut.

      Vi har dessutom numera våra hästar ute till 20.00 (tidigare 16.00) vilket också påverkade mitt beslut (= ju fler timmar ute i dåligt väder desto sämre enligt mig).

      Men i sak gillar jag att dessa frågor kommer upp och diskuteras på bloggen.

      Inget är svart eller vitt och jag förklarar gärna hur jag resonerar i olika frågor.

      Just täckesfrågan har varit uppe många gånger och jag har själv myntat ordet täckesnarkomani vilket för mig innebär ”övertäckning” men verkligen inte att man ska avstå täcke i många situationer.

      Det jag däremot velat lyfta många gånger är att flera täcken ovanpå varandra ofta absolut inte behövs liksom täcke vid arbete inomhus.

      Svara
  3. Manda Stillnert - Livet med en haflinger

    Beror på hästen skulle jag säga om jag skulle lägga på täcke, på min Knubbsäl till Haflinger nej han får inget täcke nu på sommaren där i mot travaren när hon tävlade fortfarande ja hon hade täcke vid regn på sommaren också men de är pga av att hon har ryggproblem och ska inte bli kall!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>