Lika spooky oavsett varv?

En vän påtalade nyligen att hennes ena häst är mer spooky i höger än vänster varv vilket kunde förklaras med ”vänster öga – höger hjärnhalva – den hjärnhalvan som mest reagerar på faror.”

När jag tänker efter stämmer det bra på Vicke som alltid glor mer på hörnan där Nina sitter när hon håller träningar när jag rider i höger varv.

Är detta något ni också känner igen eller är det lika ”illa” i båda varven om ni har en häst med anlag för att spänna sig/glo?

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ann

    Det var ju jag som sa det. Och jag HAR läst det i lite mer pålitliga vetenskapliga studier än bloggen ovan. Fast det var det enda jag hittade lite snabbt nu när jag skulle länka. Hon hänvisar dock till en gjord studie, om än av det mindre slaget.
    Min egna studie 😉 baseras på ca 10 egna hästar och ett gäng elevhästar och merparten av både de tittiga och de otittiga har visat större reaktioner i höger varv. Det blir ju mest påtagligt med dem man själv rider då det kanske inte alltid syns som det känns.

    Ett alternativ är ju att man (jag och många med mig) rider lite bättre i vänstervarvet då man har bra koll på hästens yttersida med sin egna starka/stabila högerhand, och följaktligen kanske mer »mellan hjälperna« = mindre spooky-reaktioner. Men jag tror faktiskt mer på hjärnhalve-teorin.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>