Mer sand i vårt land!

Just nu tycker jag att ett frekvent diskussionsämne är regn i allmänhet och leriga hagar i synnerhet.

Det är inte alla förunnat att ha hektarvis med mark per häst och jag har faktiskt läst att även de med gigantiska hagar har mycket mer lera i dessa än vad de någonsin skulle önska sig.

I delar av Sverige har det regnat massor och den mark som kan svälja hur mycket väta som helst existerar helt enkelt inte; inte mark som djur på många hundra kilo ska trampa omkring i framför allt.

Det finns många olika sätt att försöka lösa lerproblemet på med större eller mindre framgång kan man väl säga och till olika kostnader och ansträngningar.

Jag har bara egen erfarenhet av hästhållning i Skåne och här kan jag jämföra hagar med lera eller sand.

Jag skulle utan tvekan välja det sistnämnda; det blir inte alls lika slipprigt och vattnet rinner undan bättre känns det som.

Hade jag haft eget stall hade jag nog undersökt möjligheten att anlägga mindre sandhagar som komplement och använt dessa när allt annat eventuellt stod under vatten.

Sand!

Jag har läst om olika former av ”mattor” man kan lägga ut, framför allt vid ingången och även sett ett exempel IRL, se bilden nedan:

Matta!

Jag tror de flesta som gjort denna investering är nöjda men man får ju räkna x tusenlappar för inköpet; pengar man kanske inte är intresserad av att lägga som inackorderad även om man i teorin kan ta med sig mattorna vid en stallflytt?

Och att som stallägare köpa mattor till x hagar undrar jag hur många som är villiga att göra?

I ett stall jag stod i tidigare la man asfaltkross vid ingångarna till grushagarna; det var rätt bra tyckte jag men krävde påfyllning med jämna mellanrum. Och så får man ju inse att det inte kan växa något gräs där man lagt asfalt så klart.

Asfaltkross!

Jag har lagt ut träflis i delar av Vickes hage med hyfsat resultat men dels ska man ha flis och dels kräver det rätt frekvent påfyllning.

Flis!

Har ni bra/ dåliga erfarenheter av lerstoppare?

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Erika Joy Isabella Nordberg

    Sandbotten i den del av Flyinge där jag står. Precis som hos Pauline. Alltså ingen lera mer än precis vid ingången. Tack o lov! Jag vill ha snö nu eller sommar haha

    Svara
    • Birgitta

      Ja, marken kring Flyinge är sandmark= mycket, mycket bättre än lerjord säger jag också. De sandhagar Vicke har gått i har klarat nederbörd mycket bättre.

      Svara
  2. Marie Ultege

    I förra stallet var hagarna anlagda på gammal åkermark. Det blev lera upp till knäna. Hemskt! Där vi står nu blir hästarna på sin höjd leriga upp till kronrand. Mest lera såklart vid grindarna. Ibland grusas det där.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>