En inspirerande kvinna!

Exempel på ”gratis”

Sitter och läser en intressant artikel och lär mig ett nytt ord; downshifting!

Det som beskrivs i artikeln ligger mig varmt om hjärtat även om jag definitivt inte på några vis vill utge mig för att leva tillnärmelsevis så som denna kvinna.

Men jag tänker att det finns en hel del att ta till sig oavsett och man kanske kan tänka lite åt ”ingen kan göra allt men alla kan göra något” hållet?

Jag kan i alla fall irritera mig över ”konsumtionssamhällets” utveckling, både sådär i största allmänhet och vad gäller ridsporten i synnerhet.

Jag skrev en kommentar om detta på Nina Rademaekers blogg nyligen; hur man som storbloggare faktiskt påverkar läsarnas köpvanor på ett inte alltid så positivt sätt (enligt mig då).

När man tex behöver fundera över förvaring åt sina pannband eller har över 40 schabrak som en fd stallkamrat till mig hade, då tycker jag ärligt talat att det har gått lite för långt.

För att gå tillbaka till artikeln så lever ju denna kvinna ganska extremt på ett sätt fast på ett annat sätt inte.

Det finns hur mycket som helst av det som beskrivs som vem som helst kan ägna sig åt i större eller mindre skala.

Att exempelvis laga mer mat från grunden, ta tillvara rester och sådant man kan hitta helt gratis i naturen, inte köpa en massa kläder enbart för att följa modet och inte för att man behöver dom osv….ja, listan kan göras hur lång som helst.

Själv försöker jag att leva sparsamt i vissa aspekter och slösar på annat men som sagt ”alla kan göra något”.

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Elin

  Håller helt med! Jag gjorde en stor stallrensning i somras och gick igenom all hästutrustning. Vad mycket grejer man samlat på sig under åren! Mycket hade jag förvisso fått med vid respektive hästköp och inte köpt själv men ändå. Jag samlade ihop och skänkte allt till två av de närmsta ridskolorna som jag ridit hos när jag var yngre. Det blev mycket uppskattat och jag är så glad över att ha kunnat bidra med något. De senaste åren har jag blivit allt mer ovillig att köpa ny hästutrustning. Hellre få utvalda grejer som jag verkligen tycker om och använder. Har t.ex. suktat efter en särskild sadelgjord sedan i höstas efter att ha fått testa den på min häst. Nu har jag köpt en sådan gjord begagnad, främst pga lägre pris förstås men det känns också bra att inte alltid köpa nytt. Begagnatmarknaden inom hästutrustning är jättestor och man kan verkligen göra fynd där. Hade gärna sett fler hästbloggar som lyfter fram det.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer i varje ord. När jag stod på en ridskola skänkte jag slitna schabrak till lektionshästarna. Det kändes bra att se dom under sadlarna länge därefter.

   Jag har massvis med utrustning som är hur gammal som helst men fin ändå.

   Kan störa mig enormt när bloggare ständigt promotar ”köp, köp, köp”, ofta svindyra produkter och som det tycks bara är att plocka på sig i affären.

   Så ser mångas verklighet absolut inte ut och dessutom gissar jag att mycket som promotats erhållits gratis eller till reducerat pris.

   Svara
 2. Anna

  Jag upplever mer och mer dels att människor är allmänt ”konsumtionsutmattade” och dels att det finns en längtan efter saker av god kvalitet och som håller i åratal på samma sätt som förr. Min mamma hade till exempel samma elvisp i nästan trettio år.

  Förutom miljöaspekterna tror jag helt enkelt att vi är överväldigade av köphets och reklam och att vi känner oss lite ”lurade” för konsumtionen har inte gjort oss gladare direkt. Bloggare och andra influencers är en del av det där också tror jag… Det blir liksom alldeles för mycket yta och alldeles för lite innehåll.

  Svara
 3. Manda Stillnert - Livet med en haflinger

  Till viss del håller jag väl med Ponnymamman men hos oss går de faktiskt åt lindor nattetid till travhästarna när de arbetat hårt eller tävlat. Boots har jag alltid på dem i transporten speciellt denna årstid, inte roligt om de råkar trampa sig själva med brodden på. Min nya hade en gammal trampskada på ena framhoven, och de har tagit tid innan pälsen börjat växa ut igen. Annars så handlar jag faktiskt mycket numera på Hästloppis! Fungerar alldeles förträffligt och där man också lämna in saker för försäljning.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>