Vickes lilla fängelse

Jag har fått en del frågor både privat och på Instagram och bloggen kring mitt val att bygga boxar och tänkte förklara hur jag har resonerat.

Att jag har valt ganska höga fronter och en lika hög mellanvägg mellan de 2 boxarna mittemot Vickes beror på att jag vill vara ”better safe than sorry”.

De hästar som står i stallet ska inte ens tänka tanken att det är värt att prova att ta sig ut och även om jag planerar för en sällskapsponny så vill jag att alla boxar ska kunna användas av stora hästar.

Det för de flesta naturliga valet hade nog varit att ha galler högst upp för ett bättre ljusinsläpp men detta blev för mig framför allt en kostnadsfråga (för dyrt) men också en osäkerhet då en säljare av färdiga inredningar uttryckte tveksamhet om deras standardgaller skulle gå att få in genom mina låga och smala ytterdörrar.

Nu brydde jag mig aldrig om att forska mer i detta eftersom galler hade blivit så mycket dyrare och med facit i hand är jag nöjd med beslutet eftersom jag nu i efterhand minns tillbaka på vilket gissel det är att rengöra gallerna ordentligt.

Att köpa något begagnat och rostigt junk ville jag inte heller, flera som målat sina galler vittnar om att färgen inte håller utan flagnar av.

Så även om stallet säkert hade upplevts som luftigare och ljusare med lägre träfronter och galler ovanpå så tycker jag att min lösning är good enough och med 7 rejäla fönster och 3 lysrörsarmaturer så är det ljust och bra ändå.

Ponnyn kommer pga sin höjd ”bara” att kunna titta ut via sin dörr men Vicke kommer att se över både fronten och dörren.

Dörrarna kommer att bli ca 150 cm höga utom till ponnyn som kommer att få en 135 cm hög dörr, min enda eftergift för att undvika allt för mycket sammelsurium av olika höjder på allt möjligt.

I nuvarande stall är boxdörrarna 140 cm men jag har medvetet lagt på några centimeter eftersom jag dels har en stor häst (173 cm) dels som sagt vill förhindra allt som inbjuder till tanken ”kan man hoppa här tro”.

Jag vet att en del tycker att jag är lite väl hysterisk med den där bruna guldgossen men att jag för några år sedan kände mig tvingad att byta stall när han for runt som en opåverkbar dåre i boxen när han stod ensam i stallet och trots att han tydligt såg de 2 andra hästarna i hagen utanför påverkade mig väldigt mycket kan jag säga. Better safe than sorry även om hästar ”så klart” kan försöka ta sig ut från till och med hästtransporter om man nu ska tänka värsta scenariot….

Men jag tror att detta blir bra! Och det ser faktiskt inte lika konstigt (?) ut IRL som på tex bilden ovan 🙂 .

En kommentar

  1. Marie Ultege

    Jag tänkte som dig när jag såg de höga väggarna. En mardröm med hästar som försöker hoppa ur boxen. Säkerhetstänk är aldrig fel.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>