Mer om varningar på nätet

Ett ämne jag har berört tidigare och nu blev jag nyligen erbjuden att gå med i en facebookgrupp som vill varna för oseriösa stallägare.

Jag har sagt det förr och säger det igen; dessa varningar är verkligen på gott och ont och man måste, måste, måste ta allt med en stor nypa salt och bilda sig sin egen uppfattning.

Jag får själv ibland mail från vilt främmande människor som vill veta vad jag tycker om olika stall, både nuvarande och tidigare.

Jag vet att jag har bidragit till att folk har flyttat till stall jag själv stått i tack vare mina rekommendationer och jag är ganska säker på motsatsen också; att en del avstått från att söka stallplatser efter att ha läst mina åsikter och upplevelser.

Jag hjälper gärna till och känner efter mer än 30 år som hästägare till väldigt många stall i Skåne men jag skriver alltid till de som frågar att de måste bilda sig sin egen uppfattning och att det jag skriver är mina åsikter som så klart kan vara otroligt subjektiva.

Vad gäller just sidan där man varnas för stallägare kunde jag tex läsa att någon tyckte att stallägaren hade ett ”slavkontrakt” eftersom det var ganska många uppgifter uppräknade som de inackorderade skulle ombesörja. Kratta, städa och allt möjligt annat och det enda jag kan tycka är att det väl är upp till varje stallägare att kräva precis vad som helst, det är ju ”take it or leave it” och inget tvång att man måste ta platsen och skriva under kontraktet?

Så sådana uthängningar blir för mig märkliga; varför skamma en stallägare som har olika krav som man frivilligt har samtyckt till?

Mycket annat riskerar också att bli rent skitsnack och som sagt subjektiva åsikter och det är ju allmänt känt hur olika man kan tycka om exakt samma sak.

Så även om jag själv har många starka åsikter om mycket hoppas jag att folk tänker sig noga för innan de skriver allt möjligt i diverse grupper som kan läsas av hela världen; allt är inte en sanning bara för att någon printar det!

Och eftersom jag hävdar att ”hästvärlden” är så liten att nästan ”alla känner alla” riskerar man att kanske en dag inte få en önskad stallplats för att man har fått rykte om sig som en skitsnackare som sprider lögner på nätet?

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Linda Ferne

  Precis. Stod själv i ett stall med ”höga/många krav” men det är det bästa jag nånsin stått i.. En del pallade inte det och flyttade, dock var dessa folk som inte hade lust att lyfta ett finger för att hjälpa till eller ha det rent och trivsam i stallmiljön..

  Svara
  • Birgitta

   Ja, just viljan att ”hjälpa till” kan se otroligt olika ut i olika stall har jag noterat och då är det bättre att detta regleras skriftligen än att man som stallägare ”hoppas på det bästa”.

   Jag har själv, framför allt på senare år och med ledig dagtid, velat och kunnat hjälpa till massor för en trevligare gemensam miljö men har många gånger tröttnat och gett upp när jag har känt mig ganska ensam om att utföra vissa sysslor.

   I ett stall rensade jag nässlor till förbannelse, försökte städa sadelkammaren nästan dagligen (det tog 2 minuter att sopa golvet) men när ingen annan orkade göra särskilt mycket utan tjat osv så ledsnade även jag.

   Att jag tex harvat på flera anläggningar gör jag för min egen skull och är tacksam ATT jag har fått göra det (på ett ställe fick jag inte och det bidrog till att jag flyttade eftersom underlaget blev för dåligt för min smak).

   Men det finns massor som alla inackorderingar skulle kunna göra om de ville men många gånger brister tiden, lusten och orken eller så tycker man helt enkelt att det inte ingår i ens uppgifter eftersom man har betalat för stallplatsen (hört detta flera gånger).

   Svara
 2. Cia

  Skulle vilja ha dig som inackordering.
  Älskar ordning och reda.
  Just för det där med viljan att hugga i och viljan att bidra till en god stämning.
  Utbyta idéer och att ha någon att bolla saker med är också väldigt trevligt.

  Något som jag kan störa mig på är om någon står och tittar på när jag springer och tex tar in hästar för kvällen. Då tar jag naturligtvis även in någons häst. Detta eftersom ” någon” tycker att det är mitt jobb som stallägare.
  Denna ” någon” brukar inte bli kvar så länge i mitt stall.

  som du skriver, har man skrivit på kontraktet så gäller i mitt stall även att ta helger ( in och utsläpp, samt städning av sadelkammare). Jag vill att det ska vara rent och snyggt både i stall och övriga utrymmen.
  Självklart så gör jag min del… som stallägare så blir det ju rätt mycket jobb som inackorderingarna inte tänker på.

  Svara
  • Birgitta

   Word på allt!

   Du anar inte hur många gånger jag sett hästägare hoppa in i sina bilar 5 minuter innan de vet att hästarna ska tas in.

   Att inte ens ta sin egen häst från en hage 50 meter från stallet skulle jag aldrig ha mage till! Men mycket vanligt i vissa stall!

   Sedan tror jag inte alls att alla skulle vilja ha mig i sitt stall; en del klarar tex varken av rak kommunikation eller att någon annan ens har en avvikande åsikt/ förbättringsförslag.

   Svara
 3. LenaB

  Efter många år som hästägare och efter att ha stått i x antal stall, både som inackorderad, hyrt hela stall samt haft hästarna ”hemma”, så tänker jag att det är extremt viktigt att man redan från början klargör vad som ingår i hyran av stall/box.
  Det finns ju hela spektrat – från att man hyr box/stall och sköter sig helt själv, till att stallägaren sköter allt kanske tom ridning/träning av hästen.
  Alla stall och stallägare passar inte alla hästägare…likväl som att alla hästägare inte passar alla stallägare;-)
  Jag har tex varit och tittat på ett par stall där man som hästägare inte ”gör ngt”, dvs stallägaren sköter alla fodringar, in/utsläpp, packar foder, mockar, byter täcken, fyller på vatten och sköter hagarna. I iaf två av dessa stallen uttalade verkligen stallägarna att de inte ville ha hästägarna ”rännande” där i onödan utan de skulle bara komma dit och rida, punkt slut. Stallägarna bestämde foderstaten och om/vilket täcke hästen skulle ha osv.
  Den typen av stall känner jag spontant att jag inte trivts så bra i (iaf inte idag) medan det bevisligen passar andra perfekt.
  Det riktigt svåra blir väl när det inte är så väl specificerat vad som verkligen ingår i stallhyran, eller vad hyresgästen förväntas göra, att det helt enkelt är luddigt och svårbegripligt.
  Sedan finns det ju naturligtvis (precis som överallt annan stans) stallägare som är instabila och ”lynniga”, där den ena regeln gäller ena dagen och inte nästa…där man är guld värd som hyresgäst ena dagen och inte vatten värd nästa…det är inget kul scenario och jag misstänker att många fler hästägare än jag fått känna på det.
  Helt ärligt så finns gissningsvis inte det perfekta stallet, man får väga plus och minus och hitta det som passar just dig och din häst bäst som situationen ser ut just nu.
  Tror det är super att kunna fråga andra som står/har stått på ett visst stall! Men att skriva om det på FB och namnge stallägare tycker jag inte känns särskilt ok.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer i vartenda ord!

   Jag har funderat en hel del på detta med stallägare och kommit fram till att en stor anledning till att vissa inte alls är lämpade för uppgiften att driva stall är att ”vem som helst” kan göra det.

   Vem som helst kan inte arbeta som läkare, målare, försäljare, affärsbiträde eller whatever för är man inte lämplig så får man sparken/ inga kunder men vem som helst kan åta sig att driva stall, vare sig man är lämplig eller ej.

   Tror inte alla stallägare förstår vilka sociala skills man behöver för att på ett bra sätt klara av olika typer av hästägare och det ska gudarna veta att det finns alla sorter….

   Men såvida inget annat tydligt uttalats så är man i första hand en KUND av en betalande tjänst, inte någon som på nåder får ha sin häst i stallet och/eller är en kompis som man kan tilltala hur som helst osv.

   Jag skulle kunna ge väldigt många exempel på hur människor jag känner väl har behandlats genom åren.

   Rena kränkningar, vansinnesutbrott från stallägaren, anklagelser om stöld eller att hästägaren är en lögnare osv.

   ”Givetvis” vet jag exempel på hur illa även hästägare betett sig men det gör ju inte stallägarens beteende mer berättigat.

   En del beteenden skulle aldrig accepteras i andra ”affärssammanhang” och jag skulle själv aldrig VILJA stå kvar i ett stall där jag behandlades illa, vare sig jag hade ett kontrakt att stödja mig på eller inte.

   Svara
 4. Filippa

  Älskar ordning och reda och skötsamma stallkamrater. Älskar också att mitt stall har anställda så det alltid är snyggt och rent. Rätt kul (men då jobbig) historia om hur jag hamnade där: skulle absolut inte söka plats just där pga tyckte det var så dyrt (det ÄR dyrt, jag gråter blod varje månad, men ändå bästa stället jag stått i), utan jag fixade stallplats i granngården, hos en hobbyuppfödare, där priset var en fjärdedel av den stora gårdens. Allt verkade frid och fröjd, vi kom överens, stallet var nytt och fräscht och vi hade delat upp intag osv. Sen började hon ändra sig… lite här och lite där, inga stora saker, men min magkänsla sa åt mig att detta skulle inte bli bra i längden. Så jag flyttade inte in. Sa upp innan inflyttningsdatum. Hade två månaders uppsägningstid, så betalade dem i förskott och tyckte att det kunde räcka med det. Fick stallplats i ett annat attraktivt stall (hade stått i kö och en plats föll ut). Stallägaren fick dock STORA SPELET på mig, vilket ytterligare underbyggde min uppfattning om att jag gjort rätt. Sen ringde hon runt till alla stall på södra sidan och snackade skit om mig – inklusive till nya stallplatsen, som ringde mig och sa upp mig… Så till slut hamnade jag ändå på stora dyra gården, och hästen älskar det =)

  Svara
  • Birgitta

   Men fyyyyy vilken jäkla story!

   Nu verkar ju du vara en person med MKT skinn på näsan men en sådan grej hade ju kunnat knäcka en svagare person rejält. Och tänk att du inte fick flytta in i tilltänkt stall pga skvaller….men det kanske var lika bra oavsett hur det sedan löste sig. Lyssnar man på skvaller och fattar beslut enbart pga detta är det inget att ha ändå….

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>