Tisdag- besök

Vackert ogräs!

I morse var jag och tränade för Nina! Det var otroligt varmt….ni vet så där så att man själv känner att man stinker svett och känner sig helt genomblöt. Blä.

Passet var i alla fall inte blä….tvärtom och det var ju huvudsaken 🙂 !

När jag körde hem passerade jag ett ställe där man hade vattenspridare påslagna på utebanan både när jag körde till träningen och hem, dvs de hade stått på i minst 2 timmar.

Skrev en sur kommentar om detta på Facebook om att man var en miljöbov om man vattnade en utebana i TIMMAR när det är så torrt/ varmt ute att det nästan är meningslöst att vattna eftersom det torkar så snabbt och det var intressant att läsa responsen.

Någon tyckte tex att ”hen fick göra vad fan hen ville med SITT vatten” medan andra höll med om att det nog är klokt att försöka ransonera med det vatten som finns.

Grundvattennivåerna har ju varit låga i långa perioder i många delar av Skåne, det är absolut en förhöjd brandrisk och en del kommuner manar till eftertanke när det gäller att använda vatten så det känns ganska dumt om folk vattnar sina banor i timmar tycker jag.

Ofta i dessa diskussioner svarar andra med att det är lika dumt att fylla en pool och även om jag i sak kan hålla med så stannar vattnet i poolen i alla fall kvar medan en bevattnad utebana är snustorr på några timmar.

Nåväl….alltid intressant med lite diskussioner på nätet….

Eftermiddagen har tillbringats på bästa vis; en god vän och jag sammanstrålade på en uteservering i Veberöd och därefter blev det ”Grand Tour” hemma och massa snack i trädgården.

Vi hade inte träffats på flera månader av naturliga skäl så det var jättekul att catcha up och få visa bland annat den fina ponnyn som jag skryter så mycket om (Vickster har hon träffat flera gånger förut).

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonym

    Blir såå irriterad av resonemanget att man gör vad man vill med Sitt vatten…. Nu så det ju inte så det funkar… grundvattnet håller ju inte sig i gränser av ditt och mitt… Okunnigt resonemang gissar jag.
    Håller helt med dig Birgitta, om det slösiga att vattna ridbana. … Har själv en dammig ridbana som gör att jag får begränsa ridandet där. Men med denna faktiskt torra sommar så får det vara så.

    Svara
    • Birgitta

      Vi har egen brunn och om det utbröt en brand här hoppas jag att ”mitt” vatten skulle räcka för annars vet jag inte hur det skulle lösas….

      Svara
  2. Linda

    Här i Södermanland har vi (förutom det extrema 2018) haft 3 vårar, somrar, sensomrar som har varit väldigt torra (och ja, juli i år var nog onormalt kall, men inte kom det mycket regn inte!). Grannen (som bedriver spannmål och har 100 köttdjur) fick borra ny brunn för att rädda sitt företag och ha vatten till sin familj då den gamla sinade.
    I grannbyn har man fått ställa upp vattentankar då kommunen inte kan förse den med vatten (och ja, det handlar inte enbart om ’vattenbrist’ utan även om att kommunens system är eftersatt, men ändå!)
    Och går man ut i skogen och tittar så är både lövträd och barrträd otroligt stressade och granbarkborren tar över.
    Trots alla varningssignaler verkar folk inte ta detta på allvar, ändra på sina vanor och inse att vatten riskerar att bli en bristvara!

    Svara
    • Birgitta

      Jag gissar att det här med just vattenbrist är en grej man inte reflekterar över förrän man själv drabbas eftersom vi i Sverige har haft obegränsad tillgång i så många år.

      Jag har själv inte alls tänkt på det i samma omfattning förrän nu med egen brunn. För mig hade det varit ganska svårt om brunnen sinade i denna hetta; inte så lätt/ smidigt att hämta runt 100 liter vatten bara för att hästarna ska kunna dricka.

      Svara
  3. Katarina

    Absolut ska man spara på vatten, men beroende på vilket underlag man har hjälper det inte att rida på morgonen för att slippa damm. Det är ju i alla fall inte därför jag vattnar eller varför alla ridhusunderlang vattnas. Det är för att hålla underlaget fast och ridbart.
    Har du en fibersandsbana så kräver den vatten för att hålla. Den måste vara blöt hela vägen igenom hela tiden.

    Svara
    • Birgitta

      Om man vattnar för att det inte ska damma hjälper det att vattna innan solen börjar gassa. Då behöver man inte vattna så länge.

      Jag vet många som vattnar just av denna anledning (att det dammar).

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>