Gratis hästgodis

Precis som många andra år som hästägare har jag i år hittat några ”äppleplockarställen” som har försett mina hästar med gratis godis och vitaminer!

Vi har 2 egna träd på Ryhus som gett en del frukt och sedan har jag också hittat trädgårdsägare som varit mer än glada över att få hjälp att plocka sådant som annars bara hade ruttnat på gräsmattan.

Ett tips om ni vill ha gratis äpplen är att annonsera via Facebook; det finns alltid de som gärna vill bli av med frukt.

Så har jag gjort och har fått mycket äpplen utan att behöva köra några längre sträckor.

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Cecilia Johansson

  Vi har ett träd i en av hagarna som hästarna har stenkoll på

  Svara
 2. Cecilia Johansson

  Är jätte högt så dom når inte ! Små små äpplen ramlar ner mellan varven.

  Har ett gigantiskt i trädgården oxå så vi har hur mkt äpplen som helst.

  Svara
 3. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

  Tänk bara på att inte all kart som ramlar ner är mogna.
  Många ramlar ner för det inte är gallrat.

  Själv har jag 6 träd och en av två som inte äter äpplen.

  Svara
  • Birgitta

   Alla hästar jag ägt har glatt ätit äpplen men tex Heron kunde gå ifrån krubban med äpplen om man la i för många för att återvända efter ett tag. Det stoppet har jag aldrig sett med morötter men kanske/ förhoppningsvis känner kloka och ej uthungrade hästar när det är för mycket surt i magen?

   Det är ju det jag har stött på flera gånger; att både hästägare själva och de som vill skänka äpplen vill ge hästarna små sura kart. Det tror jag inte alls på ur koliksynpunkt.

   Jag resonerar som så att ju större och sötare/ mjöliga äpplen; desto fler man kan ge.

   Ju mindre och surare desto mer försiktig ska man vara. Gärna dela upp äpplena i flera givor över dygnet med kanske 4-6 äpplen per gång.

   Att däremot ransonera äpplen till 2-3 om dagen till en fullt frisk vuxen häst är enligt min erfarenhet fullständigt onödigt. Det är vad en vuxen människa kan äta utan problem 🙂 🙂 🙂 !

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>