Update om gödselmaskarna

När vi flyttade till Ryhus för snart ett halvår sedan var gödselplattan helt tömd av föregående ägare så jag har så att säga byggt upp den från grunden med Vickes och Baltis gödsel.

Vicke står ju på spånpellets och Baltis på halm och jag skulle beteckna den förstnämnda som ganska/ normalt renlig och ponnyn som extremt renlig.

Detta parat med att de går ute ungefär halva dygnet gör att det inte blir några jättemängder gödsel men jag vill ändå försöka hålla stacken så liten som möjligt och började som en åtgärd intressera mig för gödselmaskar som jag läst om lite på nätet. Eftersom många var mycket positiva och ingen hade någon negativ erfarenhet eller varning att utfärda valde jag att skaffa maskar; dessa fick jag gratis av en annan stallägare som jag känner sedan många år tillbaka.

Jag har nu haft maskarna i några månader och vill påstå att det inte är inbillning att stackens tillväxt avstannat, dvs stacken ser i princip likadan ut nu som för 1 månad sedan.

En del skulle man kunna ”skylla” på att jag stampar stacken väldigt noga och att höstregnen liksom plattat till ytan men jag är övertygad om att även maskarnas jobb bidrar till att stacken inte växer.

Andra, som haft maskar i sina stackar hävdar att de ibland inte behövt tömma dessa på många år så min erfarenhet verkar ju stämma med deras.

Med detta sagt skulle jag utan tvekan rekommendera alla med eget stall att införskaffa maskar och de verkar i alla fall i Skåne inte alls svåra att få tag på.

Ser i diskussionsgrupper om hästar på Facebook att stallägare generöst erbjuder andra att hämta lite mask gratis eller mot en ringa summa och sedan förökar sig de små krypen rätt snabbt och mycket.

Tycker man att maskar är äckliga behöver man inte vara rädd för att de ska börja kräla lite varstans eller synas på toppen av stacken, de håller sig nergrävda så att säga så man slipper se dom 🙂 !

Jag ser själv inte att man har det minsta att förlora på att skaffa maskar, antingen misslyckas man av någon anledning (om stacken är för torr och man inte vattnar den trivs inte maskarna lika bra) men då har man liksom inte förstört något eller lagt ut några pengar eller så lyckas ens maskuppfödning och då behöver man inte tömma sin stack så ofta.

Det sistnämnda kanske man inte alls bryr sig om ifall man har egna marker och maskiner och lätt kan sprida ut gödseln på åkern men det är ju långt ifrån alla med små stall som har dessa möjligheter.

Och alla kan inte heller få gödseln hämtad gratis av någon tacksam bonde/ odlare utan måste betala för bortforsling så åter igen; maskarna kan hjälpa mycket! Jag är jättenöjd så här långt!

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>