Tisdag- en vanlig dag

Idag har det varit en vanlig, behaglig dag så här långt och om någon är nyfiken tänkte jag berätta lite mer detaljerat hur en sådan kan se ut.

Om jag inte har jobbat släpper jag ut hästarna vid 5.30-6, har jag jobbat släpps de ut så fort jag parkerat bilen, dvs runt 7.30.

Hästarna får mat så fort de släpps ut, Vicke får havre och morötter, den lille bara det sistnämnda. Eftersom det fortfarande finns gott om gräs får de inget stråfoder ute.

När hästarna är ute och om jag har jobbat går jag och hämtar Molly i huset (Henrik kör till jobbet strax innan 7) och så får hon vara med i och runt stallet i en knapp timme eller tills hon tröttnar och ställer sig vid ytterdörren 🙂 .

Jag mockar, lägger in hästarnas stråfoder; de har fortfarande fri tillgång i boxarna vilket i Baltis fall innebär att han äter kanske 3-4 kilo och Vicke ungefär det dubbla. Den förhållandevis lilla mängden gör att jag känner mig trygg i att de får i sig tillräckligt med gräs på de 10-13 timmarna de är ute annars hade de ”givetvis” ätit mer inne och med fri tillgång.

Att mocka och ”göra stallet” på morgonen är mitt bästa sätt att mysa på Ryhus, det är enormt rogivande.

Eftersom jag gör allting noga och långsamt tar det ca en timme och därefter kanske jag går in i huset och äter frukost eller så byter jag om till ridbyxor direkt.

Ska jag rida i ridhuset (som idag) har jag nästan alltid harvat dagen innan så att detta är förberett.

Efter ridningen är klockan kanske 10.30-11.30 och då släpper jag ut Vicke igen, alltid med mellis. Detta är han van vid sedan många år tillbaka så det tummar vi inte på 🙂 .

Mellis kan bestå av äpplen, morötter och/ eller mash; just nu är det en större mängd morötter, mash och lite lucern. Ponnyn får morötter för att inte känna sig förbisedd.

Ca 4 timmar senare serveras havre, lucern och mer morötter och betfor till Vicke, ponnyn får betfor och morötter.

Vid 18-19 tas hästarna in och då väntar havre och morötter i boxarna.

Jag har helt slutat att ge ”blötfoder” inne och är sååååå nöjd med detta beslut. Jag hade i tidigare stall helt kletiga väggar av Vickes enorma slabbande; detta är helt borta!

Om jag ska jobba kör jag till jobbet vid 19.30, är jag hemma lägger vi oss vid 21.30-22.00.

Eftersom hästarna har fri tillgång på stråfoder inne stänger jag stallet för natten direkt efter intag och även detta känns skönt och bra.

Jag ”springer” där ändå så mycket under dagen att det är skönt att få ett tidigare avslut än om jag skulle kvällsfodra vid 21-22-tiden.

Sunma summarum får Vicke kraftfoder 3 gånger om dagen plus ett mål mash och detta hoppas jag ska minimera risken för kolik. Just nu, både eftersom höet inte har några supervärden och eftersom gräset trots allt inte växer utan mer motsvarar ”bukfylla” så får Vicke både lucern, soja och olja i maten- dessa tillägg kan kompensera eventuell energi och proteinbristen i stråfodret tills jag börjar fodra med ett ”kraftigare” stråfoder som jag har räknat att hästarna kan äta vars 10 respektive 15 kilo av när det kommer och gräset dessutom har sinat ännu mer.

Den lille behöver ju inte den mängd näring som Vicke behöver, dels för att han inte rids alls och dels för att han väger rätt mycket mindre än sin stora kamrat.

Vicke å sin sida kan fodras med diverse tillskott eftersom hans gräns för hur mycket kan vill/ orkar äta ligger någonstans kring 15 kilo, det vet jag sedan många år tillbaka

Ja, detta var lite om mina hästrutiner, blev visst lite längre inlägg än planerat ha ha.

2 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Jag jobbar tack och lov bara 3 eller 4 dagar/ vecka och förlägger alltid Vickes vilodag på en jobbdag. Sover max 4 timmar sammanhängande de dagar jag jobbar men kan å andra sidan sova flera ggr/ dag (tex morgon/ förmiddag och tidig kväll innan jobbet).

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>