Utvärdering; boxmatta

Som jag berättade för ett tag sedan har jag lagt in boxmattor till Vicke (sammanlagt 10 stycken) och jag känner mig nu redo för en liten utvärdering och redogörelse för hur jag ser på pros and cons med mattor:

Jag tror att mattor som man ”sätter ihop” som mina, dvs som har skarvar mellan sig lämpar sig tveklöst bäst om man har spånpellets som underlag och sämst om hästen står på halm.

Detta baserar jag på min egen uppfattning om olika strömedels uppsugningsförmåga där jag anser att ströpellets är outstanding.

Bäst är säkert att ha en enda hel matta men den lär väga ett ton att lyfta ut vid stalltvätt men den har å andra sidan inga mellanrum där urin kan tränga ner, samlas och börja lukta.

Så har man en häst på halm, som kissar på ett och samma ställe och en matta med skarvar; då tror jag det blir för äckligt med matta helt enkelt.

Sedan tror jag att man får strö hyfsat rejält även med spånpellets och matta även om en del hävdar att man kan spara in på ströet.

Ju mindre strö desto mindre som kan suga upp urin= enkel matematik.

Hur pass urin som blir liggande under mattorna påverkar luftvägar, allergier mm låter jag vara osagt men personligen tycker jag att det oaktat vilket blir för ofräscht helt enkelt.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Annika

    Prova rapshalmpellets, där kan vi snacka uppsugningsförmåga delux. Såååå mkt bättre både för miljön och om vi pratar uppsugningsförmåga

    Svara
    • Birgitta

      I just mitt fall måste/ vill jag även beakta den ekonomiska delen när det gäller strömedel och det spånpellets jag köpt in (för runt 1:-/kg) är outstanding billigare än rapspellets.

      Hade de kostar lika mycket hade jag valt det sistnämnda. Men skillnaden blir för stor i plånboken även om rapspellets skulle ha en bättre uppsugningsförmåga. Och jag tycker absolut att spånpellets är bra.

      Svara
  2. Dagge

    Så är slutsatsen att du slänger ut mattorna pga att det blir ofräscht under dem?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>