Sluttjafsat om stallkyla

Att ha eget stall har både för och nackdelar och en stor fördel som jag kunde konstatera härom dagen när det ”smällde till” och blev rätt mycket kallare är att jag numera ensam kan bestämma över stalltemperaturen!

Hur frusen jag än är för egen del vill jag att hästarna ska ha in så mycket frisk luft i stallet som möjligt, även när det är kallt.

En stor fördel med mitt lilla stall är att det inte finns några rör som kan frysa; jag har en varmvattenberedare i ett separat rum och till den går det en värmekabel så den behöver jag inte ta hänsyn till.

De två vintermånaderna med flera minusgrader för 2 år sedan när Vicke stod i en utebox utan minsta problem (förutom att vattnet i hans hink nästan frös ibland) har också stärkt mig i vetskapen att det är vi människor som gnäller över kyla; hästarna klarar det utmärkt så länge det inte går till några ytterligheter.

Så nu har jag fönsterna till båda hästarnas boxar öppna liksom övre delen av den ena stalldörren dygnet runt och kan konstatera att det är nästan lika kallt inomhus som ute (jag har en termometer för att hålla koll).

Och så får det vara tills det blir många minus tänker jag!

Jätteskönt att slippa tjafsa med oliktänkande stallkamrater som genom åren varit snabba med att stänga alla fönster och dörrar, inte alltid för att skona stallet så att säga utan för att de själva frusit.

Men nu är det ju inte vi människor som bor i stallet utan hästarna och de klarar sig fint med mammutpäls eller tjocka täcken!

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cecilia Johansson

    Hästarna kan ju till skillnad från oss själv reglera kroppstemperaturen. Jag har alltid öppet så mycket det bara går.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har all förståelse för om man måste stänga dörrar/ fönster i stallet för att rören riskerar att frysa itu men om det beror på att människorna fryser….NEJ!

      Vi kan klä på oss om vi fryser, hästarna kan inte klä av sig om de är för varma. Dessutom är vi oftast i stallet mycket färre timmar än hästarna.

      Svara
  2. Helena Andersson

    Har också alltid haft öppet i stallet så mycket som möjligt. Frisk luft är det bästa även om den är kall

    Svara
  3. Charlotte

    Word!
    Tänk så många gånger jag också tjafsat om detta genom åren. Ibland med kondens rinnande på väggarna – och ändå fick jag inte öppna dörren!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det där med vad som är ”bra/ lagom” temperatur har i alla år varit en tvistefråga för mig, både i stallet och på tidigare arbetsplatser.

      Jag som är så frusen har vintertid haft ett extra element inne på mitt arbetsrum och kollegor har blivit helt yra av värme när de kommit in där 🙂 🙂 🙂 medan jag knappt kunde vistas utanför rummet.

      Trots detta vill jag ha kallt i stallet- enbart för hästarnas skull.

      När jag började rida var det inte så ovanligt med ”host-hästar” och dit vill jag aldrig komma med mina egna för jag vet hur lätt det där med luftvägarna blir kroniskt och vilka bekymmer det kan ge.

      Svara
  4. Cia

    Håller med skönt med eget stall där man gör som man vill.
    För oss frusna människor finns det lämpliga kläder som är sköna och man kan bo i dem på vinterhalvåret.
    Älskar uhip, kjol och jacka.. västar och muckboots stövlar. Har med höga skaft och de funkar till vardagsridningen.
    I mitt stall står dörrarna öppna om det inte är snöstorm.
    Mina gossar bor dessutom på lösdrift med sin kompis, en tävlingstravare…
    Så detta med att hästar som tränas hårt och ska prestera inte kan stå på lösdrift det förkastar vi direkt.
    Insatallade står mina inackorderingar. Vi har kallstall, detta funkar jättebra, vi strör med torv och har väldigt bra luft i stallet.
    Så rätt kläder och rätt täcken så klarare vintern galant.
    Vi sjunger Thermobarens lov för frostfritt vatten är guld värt.
    Mvh
    Cia

    Svara
  5. Lizette

    Vi har ett ”kallstall” kan man säga. Är det -10 ute så är det ca 0 i stallet. Dessutom väldigt högt i tak. Luften är jätte bra! Jag är övertygad om att hästarna mår mkt bättre så här, än att stå i ett varmt stall där fukten rinner på fönstren. I stallgången har vi satt värmelampor som vi har på när man ska göra i ordning hästen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>