Kalkylerade risker vid veterinärvård

När man på nätet diskuterar kostnader för att försäkra hund eller häst har jag hyfsat många gånger läst argument som ”jag avstår från att försäkra mitt djur och lägger hellre undan x kronor varje månad i en pott som jag kan använda om djuret blir sjukt” eller ”jag har haft hund/ häst i trettiotusen år och aldrig använt mig av försäkringen”.

Till de som åberopar den sista meningen som argument för att ha djuret oförsäkrat säger jag bara ”hoppas du har en stor plånbok”.

Och ja, jag kände faktiskt själv en gång en kvinna som hade sin häst helt oförsäkrad men hon var mångmiljonär.

Vi andra, som inte är miljonärer, menar jag gamblar verkligen om vi avstår från i vart fall veterinärvårsförsäkringen för skulle våra djur bli sjuka kan det bli ohyggligt dyrt.

När Décima blev buköppnad kostade detta över 60.000 och då är detta ändå mååååånga år sedan och operationen gick fullständigt komplikationsfritt.

Jag har också haft en hund som fick epilepsi, en sjukdom som jag inte på något vis var skyldig till eller kunde ha förhindrat. Också den kostade mycket och medförde livslång medicinering.

Hade det bara varit de som inte tog hand om sina djur ultimat som drabbades av skador och sjukdomar kan jag förstå om man avstår veterinärvårdsförsäkringen- annars inte.

Jag betalar i alla fall hellre x hundralappar i månaden och är garanterad veterinärvård än att riskera att själv behöva välja mellan avlivning och kostnader på tiotusentals kronor, ibland ännu mer.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan

    Problemet är ju att premierna är så sjukt höga numera, och i vårt fall får vi inte ut speciellt mkt på vetvårdsförsäkringen då det är varmblodstravare hela bunten. Ja akuta olyckor då men annars nej. Och Agria kom ju med för inte så länge sedan en artikel om att folk inte söker veterinärvård utan tar till alternativmedicin istället. Och ja de kan vi nog tacka klinikavgifterna för trots att hästarna är försäkrade kostar de skjortan.

    Svara
  2. Anna

    Mina två katter kostade nästan femhundra kronor i månaden att försäkra till slut så jag tog bort försäkringarna faktiskt. Jag kan betala för deras vård i stället om det krävs (nu är jag ju tillsammans med en veterinär dessutom så det underlättar ju haha). En häst skulle jag kanske resonera annorlunda kring dock eftersom vården snabbt blir så vansinnigt dyr.

    Svara
    • Birgitta

      Vet inte hur dyr smådjursvård är i Frankrike där du ju bor men i Sverige känns det som att det nästan kostar mer att ha en hund inlagd än en häst. Beror så klart på sjukdom osv men generellt har jag reagerat när tex vården för en hund hyfsat snabbt kan komma upp i femsiffrigt belopp.

      Att vara tillsammans med en veterinär är lyx 🙂 !

      Svara
      • Anna

        Här i Parisområdet är det nog svenska priser men generellt är priserna något lägre. Eller snarare kanske det är så att många mindre kliniker inte har investerat i massor av dyr utrustning så de behöver inte ”sälja på” kunderna undersökningar som skall finansiera sådana investeringar.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>