Hästägare som inte vill rida

Man gör och har saker av olika anledningar; det är inget konstigt med det och jag kan bara konstatera att det är precis samma sak med det här med att äga en häst.

Nyligen hade jag en liten diskussion med en annan hästägare IRL som handlade om varför en del köper hästar, ibland fast att de inte vill/ kan rida alls tex.

Detta var något jag tidigare såg flera gånger på ridskolan jag hade häst på; en del som ville känna sig som en del i gemenskapen och prata om ”sin häst” men inte rida.

Att man köper en häst utan avsikt att rida på den har jag själv också gjort; jag har inte en sekunds intresse av att rida på B och kommer högst troligt aldrig att göra det men dels har jag redan en jättefin ridhäst och dels är B en 24 år gammal ponny som är köpt enkom som sällskap vilket jag har varit extremt tydlig med mot hans fd ägare.

Så i sådana fall tycker jag inte det är konstigt alls att en del hästar inte rids men när de ständigt erbjuds till andra att ridas på eller inte rids alls fast de påstås vara ”ridhästar”: det har jag långt svårare att förstå. Och det verkar också så jobbigt och osäkert att hela tiden anlita andra som ska rida.

Att som i exemplet ovan stalla upp en ridhäst på en ridskola med dels jättedyr stallhyra dels mycket, mycket begränsad hagtid är jättemärkligt för mig om man inte har ett grundmurat ridintresse.

Varför betala tusentals kronor varje månad när man dels har mycket lite intresse av att rida och dels inte erbjuder en häst som inte rids dagligen mer utevistelse så att den i vart fall kan motionera sig själv så att säga?

Jag tror som jag nämner högre upp i texten att det för en del som sagt handlar om att man vill vara en del i ett sammanhang; kunna prata med andra hästägare om ett gemensamt intresse och känna sig som ”en i gänget”. Det är liksom roligare att vara hästägare än att de facto rida.

Att man på grund av sjukdom eller ålder inte längre kan/ orkar rida är något annat men detta jag upplevt långt mer än enstaka gånger har handlat om människor i 20-50 års åldern som i åratal ägt hästar som de knappt ridit på.

Att livet kan ändras så att man inte längre har tiden att rida men inte är känslomässigt redo att sälja är säkert en annan förklaring i dessa fall men jag tror att det även handlar om annat fast jag är osäker på vad?

Och för att undvika eventuella missförstånd; nej, jag tror absolut inte att hästars högsta önskan är att bli ridna eller att de ens behöver ridas alls men ska man bara ha ett hagsmycke ställer det också vissa krav på hästhållningen, i alla fall enligt mig.

Att ha häst är oftast väldigt dyrt, tar mycket tid och kräver ett känslomässigt engagemang. Uppenbarligen får en del ut tillräckligt av hästägandet utan att nyttja sin ridhäst för egen del, det är det enda jag kan konstatera men undrar som sagt nyfiket vad?

Vad tror ni och är detta något ni känner igen?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jenny Hamberg

    Om jag hade bott så att jag kunde ha hästar hemma hade jag gärna haft två små shettisar eller så. Varför? För att jag gillar hästar men inte (längre) gillar ridning. Jag hade haft dem av ungefär samma skäl som du har hund, dvs som kompisar. Jag hade förmodligen tränat lite trick och sånt med dem och jag hade absolut kunnat tänka mig att köra dem, men det hade inte varit det primära. Huvudsyftet hade varit för att umgås med hästar.

    Svara
    • Birgitta

      På en egen gård och för en ringa kostnad kan jag absolut förstå det.

      Inackorderad för 4000-5000 kronor i stallhyra förstår jag det ej liksom jag inte hade haft en sällskapshund om den kostade mig dessa summor per månad.

      Hade du kunnat tänka dig att betala 4-5000 för dina shettisar varje månad Jenny? Hade det varit värt det?

      Svara
  2. Jenny Hamberg

    Med tanke på min ekonomi så är svaret solklart nej. Men om jag hade haft en helt annan ekonomi kanske det hade kunnat komma ifråga.

    Svara
    • Birgitta

      De personer där jag har ”reagerat” har haft helt ”vanliga” eller tom låga inkomster. Men absolut prioriterar man olika….

      Svara
  3. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

    Rider ju inte längre och inte gjort på 3 (?) år nu eller vad de är. Min häst är inriden men ingen lust att rida så han körs ju bara. Fölstoet när hon slutade träna promenerade vi för hand och gör fortfarande ibland trots att hon är snart 7 månader dräktig. Hon har inte tränat på 13 månader men måste fortfarande aktiveras för att må bra.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>