Är inte alla hästar snälla?

Ibland läser jag kommentarer från andra hästägare som säger ungefär så här om sina djur: ”men han/ hon är ju snäll i alla fall” för att ursäkta något annat beteende/ förhållande med hästen.

Och det är något som jag reagerade på redan för ”tusen” år sedan då en familj köpte en häst åt sin dotter som skulle gå över från ponny till stor häst.

Den stora hästens ridbarhet skulle jag säga var näst intill obefintlig; gud fader hade inte lyckats rida hästen väl (snacka om urusla förutsättningar när man går från jättelättriden tävlingsponny med massa placeringar….) och på min fråga varför i hela fridens namn man köpt detta djur åt barnet blev svaret just att hästen var så snäll!

Redan då tänkte jag för mig själv ”men det är ju alla hästar” så just denna egenskap är inget man behöver liksom hylla speciellt och visst…även om det så klart finns undantag vill jag idag, många år senare påstå samma sak.

Den absoluta majoriteten av alla ridhästar jag möter på olika vis är snälla om man med snäll menar ungefär ”lätt att sköta om utan att bli biten/ sparkad/ skadad och rida utan risk för att ramla av under normala omständigheter”.

Att hästar kan vara ”svåra att rida” tycker jag inte har med eventuell snällhet att göra så vida hästen inte försöker kasta av ryttaren eller är istadig på andra vis, det handlar så mycket om vad man begär av djuret vs ryttarens egen förmåga. Och att unghästar kan vara ystra/ inte så stabila tycker jag nästan att man får räkna med pga deras ringa ålder.

Men som sagt; av alla djur jag mött på ridskola, i olika inackorderingsstall, på träningar och tävlingar tycker jag att den absoluta majoriteten är snälla varelser som accepterar det mesta utan att vilja skada omgivningen.

Vill man ha en framgångsrik tävlingshäst på högre nivå kräver detta oftast, men inte alltid ”lite nerv” och då ökar ibland också risken för att man ska hamna i backen beroende på var och hur man rider men åter igen vet jag få hästar som på ridbana/ i ridhus slänger av sina ryttare under normala förhållanden.

Håller ni med mig eller tycker ni att det finns en hel del elaka hästar ”out there”? Äger ni rent av en sådan stygging själv eller har gjort det?

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Linda Stridh

  Alla hästar är absolut snälla i grund o botten. Jag var medryttare till en haflinger en gång, han var inte sen med att bitas. Fast det berodde garanterat på någonting, jag visste dock inte vad. Detta var för en hel del år sedan, så då var jag själv inte lika insatt som jag blivit med åren.

  Svara
 2. Anna Ask

  Jag har bara träffat en häst i hela mitt liv som faktiskt verkade utstuderat elak. Alla andra gånger med problembeteenden så har det berott på smärta/överskottsenergi/frustration.

  Men vi hade ett gotlandsruss på ridskolan som hade utarbetat metoder för att komma åt att skada oss barn. Till exempel när man tog in henne från hagen så gjorde hon ett snabbt ryck så hon hamnade framför en och sedan sparkade hon en i magen. Hon vände huvudet och hotade med att bita om ett mindre barn gick in i spiltan, sedan sparkade hon eller stampade på dem när de backade bakåt. Hon hade inte ont någonstans och trivdes på ridskolan, tvärtom så blev hon låtsashalt när de försökte sälja henne till ett lugnare privat hem.

  Hennes ”elakhet” var väldigt matmotiverad. Ett tag stog hon i en liten box i stället för spilta men en dag när jag gick in till henne med en hink havre för att hälla i krubban så blev hon förbannad när hon inte fick äta direkt i hinken och vände om och sparkade och sparkade tills en vuxen kom och drog ut mig därifrån (jag var 13 år så jag var ju inte så liten heller). Hade helt galna blåmärken i flera veckor efter.

  Skulle definitivt säga att hon var en elak häst på det viset att hon faktiskt aktivt ville skada oss för att få fördelar själv. Hon var närapå farlig. Vi hade besök på ridskolan av hennes första ägare som berättade att hon var sådan redan som föl, hon var fruktansvärt elak mot de andra fölen som hon delade box med efter avvänjnningen och lät dem inte äta.

  Men det är den enda hästen jag kan komma på av alla hästar jag har träffat.

  Svara
 3. Jenny Hamberg

  Jag har stött på mer än en häst som absolut inte kunde sägas vara snäll.

  Minns särskilt en som gick till regelrätt angrepp mot folk i hagen. Han kom rusande med bakåtstrukna ögon. Vid ett tillfälle bet han en tjej i huvudet (hål från överkäkens tänder i pannan och hål från underkäkens tänder på sidan av hakan). När han slagit omkull henne gick han in för att stampa på henne, men lyckligtvis lyckades hon rulla undan och sen komma på fötter och fly. Fullt så illa hade han inte betett sig tidigare, men han var riktigt otäck redan innan.

  En annan häst jag minns var en som sparkade med avsikten att träffa en om man ställde minsta krav på honom, typ ”maka på dig” på stallgången. Med honom har jag sett ett par nära ögat-händelser, typ bakhov i ansiktshöjd i stolpe med en människas huvud på andra sidan stolpen.

  Jag vet inte vad dessa hästar varit med om för att utveckla dessa beteenden, men jag är säker på att det inte var några trevliga saker…

  Ytterligare en annan häst jag minns i sammanhanget var ett ungt fullblod, klapphingst. Han var nog bara ”inte riktigt klok” för han kunde få fullständiga panikattacker utan synbar anledning och då hysteriskt bita och sparka blint omkring sig. Han hade garanterat inte dåliga erfarenheter, eftersom det var ägaren som fött upp honom och hans hästar var normalt mycket trevliga och hanterbara.

  Själv har jag blivit biten i magen av en arabhingst. Ett omriktat beteende, då det inte var mig han var arg på, utan en annan hingst 50 m bort.

  Jag har också fått en plötslig och ofrivillig flygtur med hjälp av en ung halvblodsvalack som tyckte att jag skulle ge fan i att begära nåt av honom. Det jag bad hon om var att komma fram i trav. Ute, på en ridväg… När han inte travade efter att jag bett honom genom att lägga emot skänkeln och smacka, två gånger, ökade jag kravet genom att bara öka kraften och sitta till. I nästa ögonblick såg jag mina fötter avtecknas mot himlen och strax därefter landade jag på marken. För att jag bad en fyraåring att trava rakt fram på en ridväg.

  Jag tänker att om man ser bland hyfsat välutbildade ridhästar är nog de flesta ”snälla” beroende på att de dels är väluppfostrade, dels har bra temperament. Få personer lägger tid på att utbilda en häst som plötsligt bestämmer sig för att sparka huvudet av en.

  Eftersom jag har mött en hel del riktigt knäppa hästar i mina dagar har jag svårt att hålla med om att alla hästar är snälla. Jag tycker det finns rätt gott om galningar därute En del är knäppa för att de inte är ”som de ska” i huvudet, en del känner sig tvungna att försvara sig mot upplevda hot pga dåliga erfarenheter och en del är bara ”spoiled rotten”.

  Svara
 4. Birgitta

  Även om jag lite provocerande skriver ”alla hästar” i rubriken så klargör jag i texten att mina åsikter gäller ”den absoluta majoriteten”. Således finns det undantag men de är just detta….undantag.

  Jag har ”givetvis” också stött på elaka hästar men skulle faktiskt inte våga säga tvärsäkert vad deras beteende berott på. Det finns så mycket djur kan råka ut för som man inte alltid vet och en del smärta kan absolut manifestera sig som ilska.

  Jag vidhåller att det för den vuxna hobbyryttaren är lätt att köpa en SNÄLL häst; att många andra egenskaper är långt svårare att finna är en annan historia.

  Men alla hästar jag köpt, varav flertalet unghästar har varit ”snälla” och jag har varken behövt åka land och rike runt eller provat mer än ett tiotal per köp för att finna denna egenskap.

  Svara
  • Linda

   Hästar som tar överhanden (och lite överskottsenergi på det) lär sig vad som krävs att kasta av en ryttare som ställer krav, benämner jag inte nödvändigtvis som en elak häst.

   Inte heller tror jag det är helt ovanligt att shettisar eller ponnyer på ridskolor försöker/tar överhanden, och låter man ett sånt beteende gå för långt, då kan nog scenariet bli som beskrivits ovan.
   (Jag tycker man istället kan
   diskutera om en sån ponnyn är lämplig att ha på ridskola eller om den istället skulle hanteras av enbart vuxna som klarar av att sätta gränser för beteendet…)

   Jag tror som Birgitta att det finns få elaka hästar, med lynnesfel och att det är YTTERST ovanligt med hästar som `helt plötsligt går till angrepp`. Frågan är om man uppmärksammat tecknen innan….

   Svara
   • Birgitta

    Sedan är en del hästar smartare än andra och en del utnyttjar också lättare diverse möjligheter – det kunde jag absolut konstatera på den ridskola jag hade häst i många år.

    En del hästar ”bar sig åt” på olika vis när barn försökte tex tränsa; så fort jag kom var de fromma som lamm 🙂 .

    Svara
 5. Lena

  Är det bara jag som har problem när jag ska kolla på kommentarer i dina inlägg? Jag blir ”omdirigerad” till konstiga saker som säger t.ex. att jag har virus i min telefon eller att jag vunnit på ett lotteri…

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>