Farlig traktorförare eller; ibland är det extra skönt med eget stall

För ett tag sedan betraktade jag på håll en ”situation” och tänkte många tankar varav den dominerande var ”herregud vad skönt med eget stall så man slipper händelser som denna”. Nu vill jag inte påstå att detta har hänt i just de stall där jag stått men det kan uppenbarligen hända i andra stall …

Det som gjorde mig upprörd och betänksam var att jag såg att en person hyvlade/ skottade bort snö på en gård med hjälp av en traktorskopa.

Medan personen höll på med detta galopperade x hästar i full fart i närliggande hagar som hörde till samma gård.

Jag vet att detta är ett inackorderingsstall så hästarna tillhör således inte traktorföraren utan andra människor som säkert var helt ovetande om vad deras hästar riskerar när de helt i onödan skenade omkring i blötsnö.

Utan att gå in på detaljer hade man a) kunna vänta med att släppa ut hästarna tills skottningen var avklarad eller b) ta in hästarna medan man höll på med denna syssla.

Nu är jag kanske väldigt överbeskyddande/ hispig/ okunnig…ni får kalla det vad ni vill men jag skriver det igen; jag kände såååå stor tacksamhet att ingen kan ta dylika initiativ på Ryhus utan min vetskap eller godkännande.

Jag har haft traktor/ grävskopa nära hästarnas hagar vid mer än ett tillfälle men dels har jag vetat om vad som skulle göras (dikning) och kunnat ha koll och dels är mina hagar så stora att hästarna lätt kan ställa sig väldigt långt ifrån det som eventuellt skrämmer dom. Det kunde inte hästarna som jag berättar om här och framför allt en häst hade mer eller mindre traktorn ”i häcken” och sprang varv på varv i sin lilla hage.

Jag undrar i mitt stilla sinne hur stallägaren skulle förklara en eventuell skada på tex denna häst?

Sedan behöver det ju inte uppstå en faktisk skada; jag vill oaktat vilket inte att min häst ska skena runt i hagen på detta vis.

Och i Skåne är min erfarenhet att det är väldigt ovanligt med broddade hästar så att galoppera i snö är en ännu större olycksrisk här.

Men vad säger ni? Är jag sjåpig eller hade ni också reagerat?

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>