Var det bättre förr?

En läsare tyckte att jag skulle skriva lite om hur länge man kan ha utrustning av bra kvalité och tog som exempel att hennes chaps är 31 år, det bästa tränset är minst 25, ett Rambotäcke är åtminstone 18 år i år, hennes förra läderridstövlar hade hon haft i 25 år varav de första 10-15 dagligen inklusive när hon mockade och grejade med hagar.

Jag känner igen detta och har själv en del utrustning som jag haft i många år och som känns nästan outslitlig. På bilden ovan ett täcke som nog är 20 år gammalt om det räcker. Används så klart inte dagligen men ändå….

Men jag har också en känsla av att de där ”evighetsgrejerna” inte tillverkas länge utan att mycket som säljs idag, oaktat pris inte håller speciellt länge.

Detta gäller inte bara hästrelaterade produkter utan tex elektronik och vitvaror; numera förutsätts man nästan byta dessa efter bara några år.

Och ibland kan det kanske vara roligt att uppgradera sig med en ny modell av whatever men frågan är hur kort livslängd man ska acceptera på saker utan att reklamera dom?

Som ni vet är det här med reklamationer något som jag har tjatat mycket om på bloggen genom åren och jag hävdar med en dåres envishet att detta är vår chans som konsumenter att försöka få stopp på ”skitprodukter”.

Men det är tyvärr på konsumenters lathet, att man tycker det är pinsamt, jobbigt osv som vissa företag kan fortsätta att prångla ut skräp.

Pratade med en hästägare nyligen som berättade att ett värmeelement hen hade köpt hade gått sönder efter 1 år.

”Men det måste du reklamera” tyckte jag medan personen inte ville göra detta nu i ”Corona-tider”. Och där gör man så klart som man vill men då blir producenten inte heller varse att varan är dålig.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Filippa

    Ja saker gjordes för att hålla förut, innan tillverkarna insåg att de tjänade mer pengar på att grejerna gick sönder efter ett tag. Vår första videobandspelare var tysk med tysk text på knapparna, vägde ca ett ton, och höll i 23 år. Nästa från typ Elgiganten för 599 kr höll inte ens ett år.

    Svara
  2. Marlene Engström

    Ja, håller med! Sedanär det svårt – dyrt behöver inte alltid betyda bra, men att med vissa saker köpa billigt är inte heller alltid bra. Jag köpte tex Schockemöle träns till Leon, första för 8 år sedan. Bara man putsar av det då och då så skiner det som nytt fortfarande. Jag köpte också ett passierträns när Leon var ny, som jag reklamerade direkt då det ”fällde” och tappade färg på en gång. Kan ju varit en felvara just det tränset..Men ändå.

    Svara
  3. Birgitta

    Själv köpte jag ett par snordyra Equipe stigläder som gick sönder massor efter ett år!
    Uruselt och återförsäljarens förklaring att jag smort dom för dåligt köper jag inte för en sekund!

    Svara
  4. Eva

    Fick en mikrovågsugn när jag flyttade hemifrån 1999. Det är 2021 nu och den används dagligen.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har en enklare tömkörningsgjord som också snart är runt 20 år, köpt på en outlet för några hundralappar. Dock tömkör jag inte så jätteofta; det kan gå månader emellan men den är använd på hur många hästar som helst från c/d-ponnys till stora Vicke. Och utseendemässigt ser den nästan ut som ny.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>