Rida på is?

Säkrare än is!

Nu när det har varit fruset och rejält kallt ett tag har många anlagt egna små skridskobanor eller utnyttjat frusna sjöar/ dammar till detsamma.

Och det är väldigt trevligt att kunna utomhusmotionera på detta vis under förutsättning att det är säkert (i en anlagd rink lär man knappast gå ner sig i en vak ha ha ha) men när jag såg en fråga på nätet där någon undrade om andra rider på is kände jag bara ”varför skulle man”!!!

Att det förekommer vet jag så klart men jag skulle själv aldrig någonsin göra det!

Det lär finnas få ställen om några i vårt avlånga land där man inte kan rida annat än på is; använd dessa och riskera varken era eller hästarnas liv tycker jag! Och slösa inte på samhällets resurser om det skulle gå illa!

Tycker som en parentes att de vars bilar gått genom isen vid nöjeskörning inte skulle få en enda krona i ersättning (har hänt några gånger i vinter enligt media).

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Moa

    När jag var barn/ungdom hade min pappa en arbetskollega som bodde på en ”egen” ö utanför Södertälje, söder om Stockholm. Kollegan hade islandshästar och jag fick vara där och rida en del, och pappa och kollegans man blev kompisar. Där körde de bilarna över isen på vintrarna. Kommer ihåg hur läskigt jag tyckte det var första gången pappa körde sin bil över, även om det skulle vara säkert! Vi red lite på isen då också, bl a över till fastlandet och fick hästarna verkade och red sedan tillbaka. Sladdade runt med en fyrhjuling gjorde vi också… jag var väl 12-14 år och fick köra fyrhjuling endast på isen för där kunde man inte krocka.

    Sist jag hörde från dem hade det gått några år sedan isen varit tillräckligt stark för att köra bil på, så dessa dagar är nog ett minne blott. Och fina minnen är det men idag skulle jag inte göra om det. Hua.

    Svara
  2. Annelie Magnuson

    I vår skärgård plogar man bilvägar de vintrar det är tillräckligt kallt. Om myndigheterna tycker att det är säkert att köra bil och lastbil på isen är det såklart säkert att rida. Jättebra jämnt, sviktande underlag! Finns mycket kunskap om isens tjocklek och hållbarhet. Men om man inte har den kunskapen själv ska man förstås inte rida.

    Svara
  3. Jenny Greberg

    Självklart rida på isen. Jämnt och fint underlag, här finns både skoterspår och plogade vägar som går att rida på. Superhärligt med öppna vidder och betydlig säkrare än att rida på en knölig åker eller fält. Funkar bra iallafall i halva vårt avlånga land vintertid ❄️

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha…ja, att en norrlänning tycker att det är bra att rida på is kan jag förstå 🙂 !

      Exempelvis skåningar har däremot inte alls denna vana och bör, för allas säkerhet hålla sig ”off-ice” så vida det inte är en både van ryttare och häst.

      I Skåne kan det gå ÅR utan att is får erforderlig bärighet för ridning.

      Svara
  4. Anna Lind

    Minns underbara isgalopper i min ungdom på vår långa grunda vik på landet. Har man koll på isläget är det ju korkat att inte utnyttja detta toppenunderlag och utrymme. Ofta är man ju annars hänvisad till knöliga små trånga skogsstigar och ev någon skogsväg om man vill kunna rida/kondisträna ute. Åkrar/vallar är sällan ok att rida på i min del av landet även om det är snö på dem. Mer vintriga vintrar åt folket!! Nästa år hoppas jag att jag vågar ut och galoppera i snön nån kort bit på någon väg i alla fall.

    Svara
    • Birgitta

      Om is ska vara ett ”toppenunderlag” krävs det både väldigt korrekt skoning/ broddning och en häst som är van att gå på detta underlag vilket jag vill påstå många ”icke-Norrlandshästar” har för kort tid på sig att vänja sig vid.

      Sedan HAR man definitivt olika uppfattning om vad ett bra underlag är.

      Jag har sett filmer på ryttare som rider på frusna underlag där ryttaren själv tycker att hästen går bra medan jag anser att hästen inte alls tar för sig på samma vis som på exempelvis ett ridhusunderlag. Det behöver med detta sagt inte vara dåligt men inget jag hade valt eftersom jag alltid försöker välja det bästa jag kan när jag jobbar en häst. Skador uppkommer ändå så man kan ju försöka göra det man kan för att undvika dom tycker jag.

      Men visst; för mer kravlös ridning/ uteritt så letar inte jag heller efter det optimala underlaget; hästen måste trots allt tåla lite och vänjas vid annat än att alltid gå på superjämnt, sviktande bla bla bla-underlag.

      Men helt klart anpassar jag jobb efter underlag.

      Svara
      • Gunnel Bondsäter

        Vill du ha en halt häst så rid alltid på perfekt underlag. Ska du ha en hållbar häst så rid på allt möjligt jox och anpassa ridningen.

        Svara
        • Birgitta

          Jag vill modifiera ditt uttalande och säga så här:

          Vill du ha en hållbar häst som du dessutom ger bästa förutsättningar att VILJA utföra ett ”krävande arbete” : rid på optimala/ perfekta underlag.

          När du rider mer kravlöst kan du rida på mindre optimala underlag för att stärka hästen.

          Således är ridning i naturen, i rejäla backar, på asfalt osv BRA om det utförs med eftertanke.

          Att däremot tex rida på väldigt djupa underlag, steniga dito och dylikt när du hoppar eller tränar dressyr är varken juste mot hästen eller ökar dess hållbarhet, snarare motsatsen.

          Svara
  5. Anna Andersson

    Har inget emot att rida på is om det är riktig vinter. Här är det massor med folk på isen just nu, till fots, på skridskor/spark, i bilar/gocart/crossar. Det är första gången på år som det varit sådan is som håller för aktiviteter. Is är ett kanonunderlag.

    Svara
  6. Sue Zana

    När jag var ung och tränade galopphästar så hade vi en sjö nedanför gården. När den frös använde vi den som galoppbana, efter att först ha kört upp en bana med fyrhjulingen. Den var perfekt att träna på men jag ska erkänna att jag alltid kände mig lite olustig. Det blir ett speciellt ljud när isen sjunger då hästarna galopperar på den, och jag var alltid rädd att man skulle gå igenom. Tack och lov hände det aldrig.☺️

    Svara
  7. Anna Karlegård

    Du avråder väldigt bestämt från att rida på is med hänvisning till att det är osäkert och att man inte ska slösa på samhällets resurser om olyckan skulle vara framme.
    Men avgörande måste väl vara var i Sverige man bor?
    I norra Sverige finns det tjocka isar som är helt säkra och erbjuder ett suveränt underlag att rida på.
    Jag skulle aldrig ge mig ut på isen i södra Sverige då det är för osäkert och jag har stor respekt för isar.
    Men i norra Sverige är det väl en helt annan sak och man kanske inte ska idiotförklara människor som utnyttjar fördelarna med att kunna använda isar under vintern. Måste ju vara helt fantastiskt att kunna anlägga en galoppbana runt en sjö tex.

    Svara
    • Birgitta

      Att inte förstå nyttan med och idiotförklara folk är för mig två vitt skilda ting och nej, i många fall förstår jag inte nyttan med att rida på is för “gemene ryttare”- det kräver både kunskap, en vid underlaget van häst och adekvat skoning/ broddning. Så inget man bara kan ut och göra när andan faller på. I Norrland möjligen men de flesta ryttare bor trots allt inte där, snarare en minoritet.

      Svara
  8. Anna Ask

    Skulle aldrig våga rida på isen, tänk om hästen skulle gå igenom och dö, jag skulle aldrig förlåta mig själv. Hatar att vara på is även om alla säger att det är säkert. Skulle vara en bottenfrusen vattenpöl möjligen hahaha…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>