Skitiga boxar

Jag och en fd stallkamrat roar oss ibland med att skicka bilder till varandra på temat ”hur f…n kan man publicera ett foto på en så här snuskig box”.

Det är oftast så att bilden vill illustrera något helt annat än den skitiga boxen; oftast hästen i den, men man ser också ibland av bajs helt nerkletade boxväggar tex.

Både jag och fd stallkamraten är allergiska mot sådant; därav vårt märkliga nöje 🙂 🙂 🙂 .

Om ni tittar på min bild ovan så är det ungefär så vi vill att det ska se ut även om stallägaren här får ett minus i kanten för den dammiga fönsterkarmen. Vid kontakt med denna slarvmaja skyllde hon på att det var minusgrader i stallet och att det fanns vettigare saker att göra än att damma. Hmmm….

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    He, he har alltid en diskborste o vatten till hands
    Galler och boxkanter samt krubba skuras varje dag trots Maddes suckande
    Mirre skulle aldrig nedlåta sig att skita på väggarna ☺️

    Svara
  2. Jeanette Kobilsek

    Skulle jag hålla på så hade jag ett heltidsjobb bara med att städa boxar…nope, det blir skitigt och det är ok

    Svara
    • Birgitta

      En vän tyckte att ”jag har för mycket fritid” men det är precis så jag vill ha det!

      Att ha all tid jag önskar att pyssla i mitt dockhus för vuxna 🙂 !

      Det skänker mig glädje och jag tycker genuint om att gå där och pula.

      Svara
  3. Anna Andersson

    Jag skurar av på hösten tills det blir kallgrader, sedan tycker jag inte att det är läge att ha vatten på putsade väggar.

    Svara
    • Birgitta

      Jag torkar av eventuella smutsfläckar på de putsade väggarna med en i varmvatten blötad svamp. Går jättesnabbt, får bort skiten innan den blir ingrodd och gör så att helhetsintrycket höjs massor. Kommer förmodligen att göra att den årliga stalltvätten görs i ett nafs eftersom det mesta redan är hyfsat rent.

      Svara
  4. Anna Lind

    Haha damma i stallet!!! Jag är på en helt annan planet. Vem f-n har tid att prioritera till det??? Inte jag iaf. Jag har en som bajsar på boxväggarna och slafsar betfor kring krubban. Jag skurar av krubban invändigt då och då – i övrigt överlämnar jag övrig boxstädning/-skurning – förutom själva mockningen såklart – till den årliga högtrycks-/ångtvättningen som utförs av stallägarna.

    Svara
    • Birgitta

      Att damma av sin box lite lätt med en dammvippa (fönsterkarm och lite annat) tar uppskattningsvis 2 minuter per vecka så den tiden har ALLA som tycker att detta är något man ser ett värde i.

      Jag har märkt att det är otroligt lätt att bli hemmablind. Sådant jag förr inte ens SÅG eller i vart fall var helt ok med skulle jag aldrig acceptera i mitt eget stall nu.

      Jag tycker om när det ser rent och fräscht ut och har 2 perfekta hästar för ändamålet. De har tex inte gnagt av en träflisa på sina boxar, de skulle inte drömma om att trycka röven mot en vägg för att bajsa och de fodras med blötfoder utomhus för att jag ska slippa tvätta bort slabb i boxarna (en av de bästa sakerna jag infört).

      Håller man efter allting hyfsat i stallet ser det i alla fall hos mig alltid ok rent ut utan att vara pedantiskt. Det tar verkligen ingen tid alls men skänker mig en stor tillfredsställelse medan motsatsen hade stört mig enormt (som sagt nu med eget stall, för x år sedan brydde jag mig inte alls).

      Svara
  5. Anna Ask

    Också när det samlas en massa skräp i stallet som borde kastas, men i stället så ligger det där dammigt och fullt av spindlar… Horror of horrors hahaha

    Svara
    • Birgitta

      Att samla allt möjligt junk i stall har jag sett många exempel på.

      I ett stall jag hjälpte till att storstäda vid ett tillfälle hittade jag elektrolyter i foderkammaren som var 10 år gamla. Kataloger/ tidskrifter som också hade många år på nacken. Ett träns som var helt vitt av mögel….och massvis med andra äckliga saker.

      Då ska det sägas att detta var ett inackorderingsstall som frekventerades av x på pappret vettiga människor dagligen. Men ingen orkade/ ville/ vågade/ brydde sig tillräckligt för att städa undan uppenbar skit och tvätta/ sopa bort damm och annan smuts som lagrats i år…..

      Svara
  6. Lee

    Har en bekant på FB som gärna postar bilder på sin häst (o sig själv) med bajsvägg som bakgrund…Trodde det bara var jag som tänkte ”men va fan, hur äckligt”. Lite kul när h*n fick kommentarer av absolut icke-hästmänniskor,som:”är det inte dags att tvätta väggen?” Hade jag haft eget stall, hade jag nog också dammat fönsterkarmar 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Åhhh tack för din kommentar Lee och då inte bara för att även du hade dammat 🙂 🙂 🙂 !

      Då ÄR det inte bara jag och min fd stallkamrat som reagerar på ”bajsväggar”.

      Sedan fattar jag att man inte alltid kan skura väggar men man behöver kanske inte heller posta bilder på skiten, ffa idag när det är så lätt att ta foton överallt.

      Svara
  7. Anna

    När man tycker att det är viktigare att det är rent än att hästarna ska få umgås med varandra…

    Svara
    • Birgitta

      Det handlar verkligen inte om att väga dessa två saker mot varandra.

      Mina hästar kan ”umgås” fullt tillräckligt med varandra om de önskar. De har 2 av 4 sidor på sina hagar där de lätt kan nå varandra OM BÅDA VILL, över ett lågt staket utan ström (det är mycket, mycket sällan jag har strömmen påslagen).

      Jag tycker detta är både fullt tillräckligt och så säkert som jag önskar för mina hästar.

      Båda är extrema ”gamar” vad gäller kraftfoder och skulle säkert slåss rejält kring detta och möjligen om stråfodret också.

      Jag kan inte veta säkert så klart eftersom jag inte är en häst men det verkar för MIG som om hästarna trots allt gillar varandra även om Vicke är snabb på att ge den lille tjuvnyp så fort han kommer åt. Jag tycker detta är fullständigt onödigt och genom att ha ett staket mellan dom kan båda välja om de vill ”umgås” med den andre eller ej.

      Ibland står de och ”tjafs-nafsar” varandra i huvudet/ på halsen över staketet men jag får ju förutsätta att båda är med på denna valack-lek för annars skulle väl i alla fall den ena gå sin väg? Detta räcker som sagt fullkomligt gott för mig och merparten av hagvistelsen går/ står hästarna inte ens nära varandra vilket de väl borde göra om de suktade så efter den andres sällskap?

      Nej, du Anna….din kommentar känns bara som ett försök att skriva något elakt om saker du inte har full koll på. Att jämföra hagvistelse med hur man har det i stallet ser jag ingen som helst relevans i?

      Jag är måhända FÖR överbeskyddande mot mina hästar men jag sover gott om natten och gläds åt hur otroligt fina de båda är och hur enormt harmoniska de är.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>