Visa ridning på nätet

Eftersom jag är väldigt aktiv på sociala medier i allmänhet och Facebook i synnerhet ser jag frekvent hur andra lägger ut både bilder och filmer på när de rider.

Jag vill efter att ha sett x filmer över x år och efter att ha läst x kommentarer påstå att många som postar dessa filmer egentligen inte vill veta folks ärliga åsikt utan bara få beröm och ryggdunkningar.

Och om det är av denna anledning eller för att människor i allmänhet inte vill säga obehagliga sanningar eller stöta sig med andra så är få ärliga eller så är de måhända helt enkelt okunniga?

Absolut är det viktigt att fokusera på det positiva, att försöka ge kritik utifrån nivån på ryttare/ häst osv men jag har efter att ha läst en del människors kommentarer undrat om man verkligen menar det man skriver (eller bara vill vara snäll) och på vilket sätt man tror att detta gagnar personen som efterfrågat feedback.

Å andra sidan ligger det nog också i människans natur att hellre vilja få beröm än kritik för de få gånger den framförs, även då ärliga åsikter efterfrågats så blir det ändå ”sura miner”, bortförklaringar och en oförmåga att ta till sig feedbacken.

Jag försöker själv att undvika att kommentera filmer, dels av ovanstående anledningar, dels för att det många gånger är jättesvårt att avgöra whatever utifrån en film. Dessutom kan det skrivna ordet så lätt missförstås vilket man också ser genom att en del liksom vill gardera sig genom trettioelva smajlisar efter varje mening. ”Din häst verkar väldigt pigg 😁😁😂😂😁😂😁😂😂😁😁😁”!

Själv lägger jag extremt sällan ut ridfilmer utan väljer, om jag vill ha feedback 1-2 ryttare som jag anser kompetenta/ min tränare som jag rådfrågar genom att visa film.

Jag känner att jag inte har någon nytta av kommentarer som antingen är väldig okunniga och därmed ändå inte ger mig någon vettig feedback eller ”beröm” av någon som bara vill var snäll….eller för all del motsatsen….någon som ser sin chans att trycka till en…för ibland kan även sådant förekomma bland vuxna människor också.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Filippa

    Självklart lägger man bara ut filmer/bilder för att få beröm. Man lägger väl ut en film där man hade en bra känsla under tiden – därför får man ta det för vad det är och kommentera med beröm, eller inte kommentera alls. Skillnad om någon lägger ut en film med ”hjälp mig att se vad som går fel där nere i hörnan”, då har man BETT om kritik/råd. I alla andra lägen kan man vara tyst och skrolla förbi, OM DU FRÅGAR MIG 😉

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller med.
      Men har också börjat se inlägg i vissa gruppen på Facebook där man först frågar efter råd/ feedback och sedan inte verkar vilja ta till sig det som skrivs.

      Nu skulle jag själv aldrig lägga ut filmer på detta vis men OM man gör det får man nog vara beredd på både att få ris och ros och att en del som kommenterar är väldigt okunniga.

      Ungefär som när folk lägger ut en film på en häst de tycker rör sig ”konstigt”/ är halt.

      När man läser de ofta många kommentarerna skakar jag många gånger på huvudet åt hur en del påstår sig kunna se både det ena och det andra utifrån en kort amatörfilm.

      Är det något jag har lärt mig genom åren så är det att hältor kan bero på i princip tusen olika orsaker och ärligt talat så gäller samma med ridfilmer. Ska man uttala sig om någons ridning/ hur hästen går ska man känna ekipaget, ha sett det IRL flera gånger osv för att verkligen kunna ge en korrekt bedömning annat än väldigt allmänt hållna åsikter.

      Svara
  2. Jenny Hamberg

    Konstruktiv kritik är ju alltid bra och man kan ju ta den i pm om man vill. Jag lägger ju ut en del filmer på trick med hundarna och skulle någon ha en idé som de tror skulle gagna mig och hunden är den hjärtligt välkommen!

    Mem man får ju tänka sig för hur man uttrycker sig, särskilt om personen inte uttryckligen bett om feedback. Det är ju skillnad på ”Snyggt jobbat! Jag tror du skulle få henne rakare om du placerar godiset på andra sidan.” och på ”Vad snett hon står!”…

    Svara
  3. Lotta

    Och sen finns den aspekten oxå att man lägger ut en film och känner att man kommit vidare i utvecklingen både för sig själv och/eller hästen .. och ofta tänker jag .. ja det finns ju mycket mer mot det perfekta såklart men! Man har de man har och alla kan inte båda rida super och ha talangfullaste hästen så jag brukar säga till mig själv … skippa jante va glad och nöjd över ditt arbete och slit … annars hade jag aldrig kunnat lägga ut något jag älskar mitt hästliv med de brister som finns

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>