Varför jag inte erbjuder bete

Jag har i flera tidigare inlägg förklarat varför jag inte aktivt letar efter en inackordering trots att jag har både en box som står tom och en lösdrift där man skulle kunna inhysa minst 3-4 hästar.

Idag tänkte jag förklara varför jag inte heller är intresserad av att ta emot beteshästar trots att här finns mark som skulle kunna gräsutfodra hur många djur som helst under sommarmånaderna.

Dels är det verkligen inte gratis att hägna in mark även om detta som bäst är en engångskostnad och dels så tycker jag att Ponnymamman beskriver mina åsikter rätt så väl så håll till godo med hennes skrift!

24 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ann Hammarlund Holst

    Fast jag fattar egentligen inte vad hennes problem är. Vill hon ändå hyra ut så ta 3.000 kr och erbjud det folk söker. Eller låt bli.

    Att bete förr var billigt var ju för att box etc inte ingick. (Daglig tillsyn gjorde det dock.) Vill man ha fullservice är man troligen inte dummare än att man är villug att betala för det också.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror att hon menar att folk vill att det ska kosta under 1000 spänn och det tror jag också.
      Även i Skåne tar folk emot hästar på bete för några hundralappar per månad och så länge den tillgången finns så finns det ingen marknad för extremt mycket dyrare alternativ (de 3000 du nämner).

      Jag fattar detta och tar därför varken emot hästar eller erbjuder ”de lux-varianten” för jag hade bara blivit utskrattad/ inte fått några svar så onödigt att slösa energi på det.

      För det är där du har fel (din sista mening); hästägare vill ha en massa men vill inte betala. Min absoluta erfarenhet.

      Svara
    • Magdalena Haupt

      Jag förstår problemet. De säger att de vill ha en sak, priset satt därefter och när de väl är på plats kommer kraven. En sån plats de förväntar sig erbjuds inte, oavsett pris tänker jag, om man inte vill ha full service hela sommaren, vilka få vill.

      Svara
      • Ann Hammarlund Holst

        Fast jag tänker att om man nu har den erfarenheten så rättar man sig efter det. Antingen skippar man det helt. Eller så sätter man ett pris med fullskötsel och tillgång till allt. Dvs nästan samma som en boxplats.
        Jag har ju haft ganska många kort-tidare här, både vinter men ffa sommartis. Jag tar normal hyra året om och papper på vad som ingå. Har aldrig varit antydan till problem med någon.

        Sticker man ett tydligt papper i handen på folk, med vad som ingår och exakt vad varje extratjänst kostar är jag helt övertygad om att 99 % av problemet är löst.

        Svara
        • Ann Hammarlund Holst

          Min erfarenhet ÄR inte att de inte vill betala. Men så är jag mest van vid luttrade Stockholmare där priserna på boxar ofta är så dyra att kommer man bara ner lite på sommaren känns det bra.

          Svara
          • Birgitta

            Det är nog där vi pratar förbi varandra?
            Utifrån det jag hört från dig och andra stockholmare går det inte riktigt att jämföra uppstallning i era trakter och i Skåne.

            Den stallhyra du tex kan ta ut betalar ingen här ens med mega-ridhus och fullskötsel.

            Jag är med i en grupp på Facebook som heter Stallplatser i Skåne och det bokstavligen vimlar av stallplatser, de flesta till vad jag vill påstå självkostnadspris/ förlust för stallägaren.

            Samma med beten! Priset har i många fall inte höjts på 20 år????

          • Anna Lind

            Jamen exakt. Bete o lösdrift nere på Nådhammar där unghästen bor och Skorpan varit på somrarna hanteras exakt så. En prislista där tjänsterna finns beskrivna. Klart o tydligt och jag har svårt att tro att någon hyresgäst inte fattar att det kommer på nästa faktura. Sammalika där Skorpan är uppstallad. Om man tillhandahåller en tjänst o inte agerar som ett proffs så får man också ”oproffsiga” kunder tänker jag.

  2. Anna Lind

    Ja eller hur. Vad är problemet? Visst finns säkert knepiga kunder men jag tycker mer hennes beskrivning handlar om att problemet är obefintligt/otydligt affärsmannaskap från hennes sida. Gör som proffsen; beskriv tydligt vad som ingår till vilket pris och komplettera med prislista på tjänster därutöver om man kan och vill tillhandahålla sådana (lägga på täcke, spreja flugmedel, sköta om sår, assistera veterinär). Alternativt ta ett så högt enhetspris att det är värt alla möjliga tilläggsönskningar. Sen finns såklart alternativet att inte erbjuda tjänsten alls vilket inte är ett dugg konstigt.

    Svara
    • Birgitta

      ”Problemet” är att många hästägare har förväntningar de inte alltid är tydliga med innan de kommer med sin häst utan när de väl installerat denna så kommer x krav/ önskemål smygande.

      Jag har själv sett det massor under de många år jag stått inackorderad.

      Att som uthyrare vara extremt övertydlig, gärna i skrift hade säkert underlättat/ sorterat bort en del i alla fall men absolut inte alla.

      Svara
  3. Birgitta

    Som ett sidospår kan jag berätta att Décimas bete för +20 år sedan kostade 500:-/ månad.

    Det kan man fortfarande få bete för i Skåne!

    Svara
  4. Filip Wilhelmsson

    Sedan är det ju inget problem att säga upp avtalet om det inte passar och flytta hästen. Gäller båda parter!

    Svara
      • Filip Wilhelmsson

        Men om man inte är nöjd så får man antingen rätta sig eller välja något annat. Tyvärr så finns det för många uthyrare som är på tok för dumsnälla i denna bransch. Åk o hyr en gräsklippare på byggfirman och lämna tillbaka den smutsig och otankad. Du får betala mer i tvätt o bensin än vad du betalade i hyra. Dom är kanske dumma mot dig men inte snälla. Själv har jag bett många att flytta nör det inte stämmer!!

        Svara
        • Birgitta

          Du har alltid haft skinn på näsan Filip men tyvärr vittnar en del stallägare om hur de ”tiger och lider” pga konflikträdsla osv. Så klart kan man tycka att de får skylla sig själv.

          Svara
          • Anna Lind

            Har man ett tydligt kontrakt som båda parter har läst o förstått blir det i de flesta fall ingen konflikt.

          • Birgitta

            Du kanske talar av egen erfarenhet men min och många andras är tyvärr att detta inte alls stämmer alla gånger.

            Nu är detta en separat diskussion i sig men en del som driver stall har enligt mig inte alls de kunskaper eller är på andra sätt lämpade för uppgiften.

            Att hyra en stallplats är tyvärr inte alls som att hyra en lägenhet och hur mycket man dessutom än skulle kunna hävda att ett kontrakt ger en rätt till whatever så har både jag och andra ibland valt att flytta för vem f..n vill stå kvar i ett stall där man känner att man inte är önskvärd eller saker sköts helt uppåt väggarna utan att man får respons för sina åsikter?

            Jag skulle kunna skriva en sorglig bok utifrån bara mina tidigare stallkamraters erfarenheter av vad de råkat ut för….

            Och absolut har myntet två sidor och även inackorderingar kan bete sig överdjävligt bla bla bla men jag menar bara att påstå att ett kontrakt gör att det flyter på problemfritt är en utopi. Man kan absolut ha tur och jag har själv haft det flera gånger men man kan också råka fruktansvärt illa ut- kontrakt eller ej.

          • Filip Wilhelmsson

            Men vi har fullt i stallet och många som frågar om boxplats. Tror att det uppskattas om man är rak o tydlig.

          • Birgitta

            Jag tror också att rakhet och tydlighet är bäst.

            För övrigt har jag noterat att det är de stall som frekvent annonserar om lediga stallplatser som man ska vara vaksam på. Alla kan få uppsägningar men de seriösa/ bra stallen behöver ytterst sällan annonsera för att få nya hyresgäster.

  5. Caroline Johansson

    Alla hästägare borde prova att ha eget stall någon gång. Då är det lätt att inse vilken sponsring det är att få stå inackorderad (om man värderar sin stalljobbartid till samma timpenning som sitt vanliga jobb). Om jag någonsin kommer att stå uppstallad igen kommer jag att LETA efter något ställe som tar vettigt betalt, för ”all inclusive” för 3000 spänn i månaden, det går inte ihop och då tänker jag att det kommer att brista förr eller senare för att stallägaren t.ex. inte kommer att ha råd/tid att sköta om anläggningen…

    Svara
  6. Karolina Cappelli Lindholm

    Hör av sig folk till mig regelbundet som vill ha häst på lösdrift o på bete här.
    Är inte alls intresserad av att sköta andras hästar och ön mindre intresserad av att ha folk rännandes här i tid o otid.

    Svara
  7. Marie Ultege

    Jag tycker allt att det var ett lite gnälligt inlägg. Det är väl upp till var och en att hyra ut eller inte, till valfritt pris och med valfria faciliteter? Hos oss har vi köttdjur på betena istället. Första åren hyrdes djuren in, alltså stallägarna BETALADE för att få sina kulturhagar betade. Numera finns egna djur på gården. Fd hobbystuteri, men våra bortskämda ridhästar har bete kvar så att det räcker ändå. Oerhört tacksam, bara bökigt att flytta häst på sommaren till bete. Gjort det också.

    Svara
  8. Anna Lind

    Nu tänkte jag separat om just vad som ska ingå i ett beteskontrakt eftersom det var det vi diskuterade. Att om man i kontraktet hänvisar till en bilagd prislista där det står att det kostar 100 kr/gång plus moms med muggvård eller 500 kr/mån plus moms för daglig flugmedelsprejning så bör ingen bli förvånad när det kommer på fakturan.

    Svara
    • Birgitta

      Nu ska jag kanske inte uttala mig för Ponnymammans räkning men vad jag misstänker hon har störst problem med och som i alla fall hade stört mig är allt det där ”småttiga” som man inte avtalar om alla gånger men som KAN bli mycket i slutändan eller så får man som du skriver ”helt enkelt” avtala om varenda grej som kan tänkas uppstå/ framföras önskemål om.

      Jag kan tex tänka mig att man som betesuthyrare absolut kan ta in hästen en kväll vid oväder eller sätta på täcke, flugmössa vid insektsinvasion eller dylikt EN gång men när det börjar komma x sms från flera hästägare så kan man lacka ur.

      Till syvende och sist tror jag mycket bottnar i att man kan ha så olika åsikt om hur hästar ska skötas och det kan blir både tydligt och irriterande på just bete.

      I ett stall jag stod ingick tex att man vid utsläpp satte på hästarna flugmössor. En del hade mössor som var jättesvåra att trä över hästens huvud och ville dessutom att mössorna skulle på oavsett väder/ insektsförekomst. Extremt irriterande för de som hade ”lätta” mössor eller som inte var lika pjåskiga. Men visst; som du skriver: avtalar man om precis allt så får båda parter ”stå sitt kast”.

      Så gör jag själv när jag reser bort; jag skriver en hel bok där allt som kan tänkas uppstå avhandlas. På så vis vet den som passar min häst exakt vad som förväntas och jag slipper bli störd med frågor under semestern.

      Svara
  9. Helena Hille Jardelid

    Vet en sommar när jag hade stall och vi hyrde till bete på sommaren, vi hyrde betet tillsammans och satte staket ihop så ingen fick betalt för det utan det var rent självkostnadspris.

    En tjej hade ett dräktigt sto och berättade glatt att hon skulle åka bort hela sommaren(!) när jag ifrågasatte detta så tyckte hon att ”äsch, de ska ju gå på bete ändå!”

    Jag fick upplysa henne om att de behövde både tillsyn och omvårdnad, vatten och kanske hantering och frågade vad som skulle hända om föl eller sto rymde/skadade sig eller behövde tas in i stallet och att jag definitivt inte tänkte ta på mig ansvaret för ett föl (alla övriga var vuxna ridhästar).

    Hon blev väldigt förvånad och flyttade sin hästar innan stoet fölade…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>