Snart utrotningshotade

Såg en bild på en telefonkiosk och det slog mig att medan denna (väl?) är ett fullkomligt ”minne blott”, i alla fall i Sverige, så finns det även många andra saker som är på väg åt samma håll och som var självklara för oss medelålders för x år sedan.

Vem köper tex en GPS idag när de redan finns i mobilen?

Om man köper en kamera måste man nog ha ett riktigt intresse för fotografering och att framkalla bilder från filmrullar….det har jag inte gjort på säkert 15-20 år.

Plånböcker gissar jag är på utdöende baserat på att jag själv inte ägt en på flera år och på att det blir mindre och mindre kontanter i omlopp samtidigt som det känns som att nästan alla har swish?

Och pappers-almanackor går nog också åt samma håll, i alla fall i privatlivet, eller?

Att skicka vykort är det inte heller många som gör numera och kan man ens betala med check?

Ju mer jag tänker på det desto fler saker kommer jag på; fasta telefoner tex….har ni kvar era för jag har det inte sedan rätt många år tillbaka….inte heller VHS-spelaren 🙂 !

14 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Jag har både plånbok och pappersalmanacka. De flesta jag känner och jobbar med har det faktiskt.

  Svara
  • Birgitta

   Jag hade båda tills för kanske 3 år sedan då jag insåg att jag aldrig använde dom.

   Har jättebra kalender i mobilen där jag för in allt jag behöver.

   Kontanter har jag aldrig, möjligen något mynt och jag handlar dessutom mycket sällan i affär, det är mat en gång i veckan typ.

   Svara
   • Filippa

    Jag är som du Birgitta. Mobilen = plånbok = kalender. Förstår inte varför vi ska slita på planeten med onödiga köp när allt man behöver finns i mobilen. Faktiskt.

    Svara
     • Filippa

      Jag tror ingen längre klassar mobil som annat än nödvändig i dagens samhälle, så ja. Faktiskt.

    • Minstral

     Fast vem är du att bestämma vad som är nödvändigt? I min vardag är plånbok och almanacka nödvändigt. Okej att man själv tycker en sak men att klassa det man inte själv köper som onödigt är väl att ta i. För rent krasst så är det ju långt ifrån nödvändigt med en smartphone. Skriv gärna vad som är nödvändigt för dig och dina åsikter, men skuldbelägg inte alla som tycker annorlunda. Världen blir en trevligare plats då.

     Svara
     • Filippa

      Att jag skuldbelägger får stå för dig. Jag har skrivit mina åsikter, liksom du dina, och du inledde inte särskilt trevligt, faktiskt.

 2. Manda stillnert

  Dagens systemkameror är ju digitala. Använder iaf min ganska ofta även om jag skulle behöva byta upp mig. Ändå rätt vanligt med att folk har systemkamera om de är minsta intresserade av fotografering.

  Svara
  • Birgitta

   Jag tycker de kort jag tar med mobilen blir utmärkta!

   Minns de första mobilerna man kunde fota med; vilket skämt! Gick ju knappt att se vad bilden föreställde ha ha ha!

   Svara
 3. Görel E

  Har fast telefon, (IP-variant) För att jag inte har mobiltekning hemma och inne. Dessutom hatar jag mobiltelefonen. Har den bara som nödtelefon. Avskyr att vara nåbar hela tiden. Skulle aldrig få för mig att swisha, ett utmärkt sätt för svarta pengar att bli vita.
  Har digitalsystemkamera, plånbok och papperskalender. Varför samla alla saker i en korg? De som blir av med sin mobil blir ju av med allt då. Glömmer jag min mobil någonstans så är det ingen panik. Den låg i bilen en hel vecka utan att jag saknade den… 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Ja, man är verkligen olika.

   Jag har ju mobilen ”ihopkopplad” med min IPad så skulle jag bli av med den ena så finns allt på den andra. Annars är det väldigt risky, ja.

   För övrigt är nog paddan och mobilen mina käraste ägodelar näst efter min vigselring; jag använder dom konstant, 24/7 och är typ ”internetberoende”.

   Tycker swish är guds gåva till mänskligheten och använder det massor. Blir klart störd när jag måste ta ut pengar i stället för att swisha, det är mycket omständligt för mig som bor i obygden.

   Svara
  • Filippa

   Görel, undrar vad du menar med att svarta pengar blir vita med swish, hur skulle det gå till? För att kunna swisha måste du ha pengarna på ditt konto… Kontanter och pre-paidkort däremot.

   Svara
 4. Anna Ask

  Jag använder checkar ibland men det är bara för att man nästan måste det i Frankrike. Tycker alltid det är lika konstigt att skriva en check. Använder kontanter ganska ofta också.

  Annars är jag ”som besatt” av min mobil men önskar nästan att jag inte vore det (skriver såklart detta på mobilen nu haha). Kommer inte ihåg när jag hade fast telefon senast och inte heller vilket telefonnummer jag hade.

  Svara
  • Birgitta

   Utomlands är jag MKT mer försiktig med att betala med kort och gör det bara i undantagsfall.

   Jag har nog läst för mycket om olika kortbedrägerier även om de så klart kan hända i Sverige också.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>