Vikten av att träna för tränare

Nyligen diskuterade jag EN aspekt av det värdefulla i att träna för tränare med en annan hästägare och tänkte delge er lite av våra tankar.

Att träna för någon kunnig har så klart många fördelar men just idag tänkte jag ta upp detta med ”unghästridning”.

Det talas ibland om hur en del ryttare ”hetsar” fram med sina unghästar; kräver för mycket, rider för länge, tävlar för ofta osv och det stämmer säkert.

Men faktiskt har jag även sett och upplevt motsatsen; ryttare som liksom inte utvecklar hästen på flera år utan fortsätter att rida 6-7 åringar som om de fortfarande är 4.

Detta är så klart inte skadligt; man kan ju om man vill rida så under hela hästens liv men om man vill utvecklas så bör man enligt mig ta hjälp av en bra tränare och använda sig av denna regelbundet.

Jag märkte hur försiktig jag själv var när jag hade unghästar; om jag hade suttit för länge i min ensamhet hade jag knappt vågat flytta en 4-åring för skänkeln i en enklare sidvärtsrörelse av rädsla att det skulle vara ”för krävande” men man kan faktiskt leka fram massor även med unga hästar så länge man är vaken på hästens förutsättningar och dessutom inte rider för långa pass.

Så man ska inte vänta för länge med att börja rida för instruktör även med unghästar; det är bättre att rida 30 minuter minst en gång i veckan så att man inte hamnar på ”villovägar” som man därefter måste rätta till. Bättre att det blir rätt redan från början!

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Håller helt och fullt med dig! Jag har tränat för tränare sedan långt innan hon var inriden vilket har gjort vägen både kortare – och roligare. Det finns massor av saker man kan göra med en unghäst som bygger relation och sätter grunder för det som ska bli i framtiden. All träning behöver inte ske från ryggen utan vi har gjort många övningar från marken först. När jag sedan sitter där vet hon redan vad det går ut på och det blir oftast mycket enklare för oss båda. (Därmed inte sagt att vi aldrig någonsin missförstår varandra.)

    Svara
  2. Elisabet Martinsson

    Pga alla dessa virus och att vi inte fick åka m hästarna så har jag tränat digitalt ett par ggr. Funkar över förväntan. Tror def att jag kommer fortsätta med det som komplement även post-virus. Att slippa koppla släpet är en bonus.

    Svara
  3. Frida

    Ser faktiskt ingen anledning till att inte träna för någon oavsett vad man vill. Det kan ju så klart variera vad man vill göra och på vilken nivå och man får ju välja tränare utifrån det, men att bara rida själv utan stöd och hjälp ser jag ingen poäng med. Det kan handla om att få en häst lydig, lösgjord och avspänd nog för att kunna ridas på ett säkert och hållbart sätt eller att träna för att rida på högsta nivå, och allt där emellan. Har sett allt för många som tvunget ska klara det själv och inte sällan uppstår farliga situationer och olyckor pga det.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>