Sunt förnuft borde lagstadgas

Sitter och läser ett uppretat inlägg på Facebook från en knäppgök som har mage att klaga följande:

Mannen ville handla på Lidl men nekades att betala med mynt, närmare bestämt 600 kronor som han hade förpackat i påsar om 100 kronor.

Enligt mannen var det ingen efter honom i kassan = personalen hade haft tid att ta hand om hans mynt enligt honom.

Inte bara mannen var uppretad; det blev även jag- så pass att jag var tvungen att avreagera mig genom att svara:

”I sak har trådskaparen rätt; man har rätt att betala med kontanter om inget annat anges specifikt.

Men vart har det sunda förnuftet tagit vägen i Sverige?

Att komma med 600 kronor i mynt, eventuellt med Coronasmitta på varenda krona?

Nu var det ingen i kön efter trådskaparen men vad hade han gjort om det VAR en lång kö?

Jag kan inte heller låta bli att undra hur lång tid det tar att ens samla på sig 600 kronor i mynt och varför man inte handlar upp dessa efterhand?

Hänsyn till omgivningen är förvisso inte lagstadgad men enligt mitt förmenande visar trådskaparen att han inte alls är intresserad av detta eftersom han ens publicerar detta inlägg som bara framställer honom själv i pinsam dager fast han tror något annat.

Skäms på dig som kommer med eventuell smitta på detta vis!”

Men vem har rätt tycker ni? Och med rätt menar jag inte lagligt/ juridiskt rätt utan förnuftsmässigt?

Obs! Mannen var ingen tiggare/ gatumusikant eller dylikt utan enligt sig själv bara ”gammaldags” som alltid vill betala med kontanter.

Det är tex min pappa också men inte fan släpar han runt på säckar med mynt…..

Och att hänvisa, som någon gjorde, till att man minsann inte kan bli Coronasmittad genom mynt, för det står på Folkhälsomyndighetens sida tycker jag bara är en löjlig ursäkt till att skapa olägenhet för sin omgivning.

Att sannolikheten att bli smittad är minimal må vara sann men dels överförs Corona via droppsmitta och har myntägaren precis nyst tex och sedan tagit på sina påsar så finns det i alla fall en teoretisk möjlighet och varför ens skapa framför allt merarbete men också eventuell risk för sin omgivning?

15 kommentarer Skriv kommentar

 1. Eva

  Alldeles oavsett eventuell Corona – som jag inte tror smittar via mynt- och att jag generellt anser att man har rätt att betala med kontanter (läs :sedlar) i viss mån så får det väl finnas gränser för vad som skall anses utgöra kontant betalning !!!
  Förr i tiden kunde ’myntsamlare’ gå till banken och sätta in sina pengar. De hade både mynträknare och möjlighet/skyldighet att ta emot mynt i stor omfattning. Idag får man väl knappt hantera riktiga pengar ens på banken??
  Tänk om Alla skulle betala med påsar med mynt i livsmedelsaffären??
  Vilken tid det skulle ta och hur stor kassalåda hade man inte behövt ?
  Personen ifråga måste vara ’lite’ märklig??!! Vem sitter hemma och räknar mynt och fördelar i påsar ??

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer i allt.

   Tänk om vi alla hade kommit släpande på hundratals kronor i mynt när vi skulle handla?

   Just i dessa tider när det är sådana restriktioner kring allt möjligt är det väl jääääkligt onödigt att skapa köer i en affär för att man tvunget anser att ”det är min rätt att handla med mynt”.

   Jag känner för övrigt samma sak när folk kommer med flera svarta sopsäckar med pantburkar och ställer sig och ska panta dessa i rusningstid. Jag VET att man får panta hur många burkar/ flaskor man vill men kan man inte tänka lite själv?

   Har sett hur andra som kommit med sin lilla påse med en handfull burkar har fått vända i dörren för att en mega-pantare ockuperat hela utrymmet med sina säckar….

   Svara
 2. Caroline Johansson

  Jag är myntpersonen. Fattar att det är irriterande och skäms lite när jag gör det, men handlade för 500 på ICA härom månaden med enbart mynt. Varför? Jo, hemma hos oss använder vi väldigt sällan kontanter. Vi har inga plånböcker med myntfack, så de gånger det tas ut en sedel (oftast för att typ köpa något på grönsaksmarknaden, ge dricks på en restaurang eller för att någon kompis/kollega inte har vett att swisha när man ska dela på en nota ) hamnar returnerade mynt i fickorna. Fickor som sedan töms i en burk på en byrå. Så går det några månader och vips är burken full. Finns ingen bank inom rimligt avstånd dom tar emot mynt. Är ingen idé att lägga dem i bilen som parkeringspengar eftersom alla p-automater är digitala. Skulle aldrig komma på tanken att ge dem till någon som betalat t.ex. en hel fika, när jag sedan vill betala min del (för det är sjuuukt irriterande att få mynt. Jag swishar).

  500 är ändå 500. Kommer inte låta någon arkeolog hitta alla mina mynt om 1000 år för att jag skämdes för mycket för att betala med dem så jag betalar med dem. Till mitt försvar betalar jag med min myntsamling i stora affärer som oftast har en sådan där ”kopp” som räknar mynten, så det brukar gå rätt snabbt. Men visst har det hänt att mynten behöver räknas manuellt och kön börjar tingla sig bakom mig. Då skäms jag och står och har som mantra: ”mynt är också pengar. Mynt är också pengar. Mynt ör också…”.

  Lättnaden över att vara av med myntsamlingen och ha fått en välfylld matkasse ”gratis” (för myntburken ingår såklart inte i någon hushållsbudget) trumfar dock mina medmänniskors eventuella irritation över att besöket i matbutiken tog 5 minuter extra.

  Svara
  • Caroline Johansson

   Och yes. Jag är storsäckspantaren också så blir det när en bor långt ut på landet.

   Kontrar med att när jag står med mina sopsäckar och det kommer någon med tre petflaskor dom börjar sucka, så tänker jag om dem: ”skärp dig för fan. Det är 6 spänn i din påse. Ge den till hen som sitter och tigger utanför butiken istället, om du inte vill vänta”, men givetvis drar jag på smajlet, avbryter min pantning och säger: ”du har så lite. Gå emellan du”.

   Tack och lov har ICA minst långt bort skaffat en pantautomat där en kan hälla ner en hel soppåse! Pantade 5 säckar på 7 minuter sist. Och de med småpåsar har ”de vanligs” automaterna att tillgå.

   Svara
   • Birgitta

    Det där med en automat där man kan hälla i en hel påse åt gången lät ju supersmart!

    Just nu har de på tex Willys i Staffanstorp infört att man får vara max 1 eller om det var 2 personer som står i ”pantutrymmet” samtidigt. Sist jag såg ett par med några svarta sopsäckar panta var det en kö på flera personer utanför. Jag gav upp och körde hem med mina flaskor igen….

    Svara
    • Caroline Johansson

     Jag har flera gånger mötts av max antal personer i pantutrymmet då det är föreningar eller idrottsklubbar som pantar burkar (och de pantar tillochmed mer än vad jag gör ) . Då gör jag som du, vänder om. Har dock lärt mig att inte lasta av pick-up-flaket innan jag kostaterat status: ”lugnt” vid panten

     Svara
  • Eva

   Hej Caroline ,
   Givetvis har Du laglig rätt att betala med mynt och panta flera säckar med tomglas samtidigt-MEN jag är väldigt glad att vi nog inte delar Ica – butik !!
   Det hade nog blivit ’lite upprört’ från min sida !!
   Att panta mycket på en gång må vara ok MEN att tvinga andra att köa i kassan i onödan-speciellt nu- men även annars – hade gjort mig absolut vansinnig!!!!
   Ska Du betala med Dina mynt får Du vackert handla på obekväma tider så Du inte stör ’normala’ människor!!

   Svara
   • Caroline

    Jag är också glad att vi inte delar matbutik. Upprörda damer för sådana här struntsaker har jag väldigt lite till övers för.

    Händer något sådant här mig (tex att någon kör för fort genom samhället) brukar jag tänka att det nog inte var personens förstahandsval att göra så, utan att det bara ”behövde” bli såhär denna gång.

    Ps. Du har ingen aning om när på dygnet jag varesig handlar med mina mynt en gång i halvåret eller pantar mina burkar en gång i kvartalet.

    Svara
    • Eva

     Caroline,
     Anser Inte att det är struntsaker att Inte respektera andra människors tid bara för att Du tycker Du har rätt !
     Du kan gott löpande både ta med Dig mynt och pantflaskor ! För oavsett avstånd till butiken så handlar Du väl oftare än en gång i kvartalet??
     Att tycka det är OK att låta gamla människor vänta i kö tycker jag är ännu värre !! Dom har det ofta jobbigt att stå länge och handlar ofta väldigt lite. Dom släpper jag alltid före.
     Att idrottsföreningar, scouter, hemlösa, tiggare mfl pantar mycket tycker jag är helt OK. Det
     Är vi ’vanliga’ som bör ta hänsyn.

     Svara
    • Eva

     Dessutom tycker jag Inte att det är OK att köra fort i ett samhälle oavsett om det ’inte var personens förstahandsval’ !
     Jag kör fort på motorvägen men inte annars.
     Dessutom en dum liknelse.

     Svara
  • Birgitta

   Jag menar absolut inte att man inte ska använda sina mynt- tvärtom; man borde använda dom OFTARE så att det inte samlas sådana högar.

   Själv vill jag inte ha sånt liggande hemma utan tar alla tillfällen jag kan för att bli av med både mynt och sedlar. Tar med till affären och betalar med mynt/ sedlar och kompletterar med kortet.

   Så handlar jag för 690 kronor lämnar jag fram kanske 30 kronor i sedlar/ mynt och betalar 660 på kortet. Och så är jag av med ”skröfset”. Jag har inte haft en plånbok på flera år nu- jätteskönt att ha en sak mindre att hålla koll på och vara rädd att bli av med.

   Svara
   • Caroline

    Din taktik är smart! Och som vanligt är det kul att läsa och kommentera på bloggen. Om inte annat så får en klart för sig att vi människor är oliktänkande. Jag förlägger alltid mina myntsessioner till icke rusningstid (t.ex. på förmiddagen), och då är jag i gott sällskap av mestadels pensionärer som inte gör sig så mycket brådska. I coronatider har mynthögen växt sig ännu större 😉 just för att jag varken vill stå i köer själv eller skapa köer.

    Men on that hänsynsnote: fredagshandlingen pp maxi när hela familjer går och handlar och det är precis lika fullt som vanligt i affären… För att inte tala om hur det var innan påsk med både sällskap på maxi och kompisgäng på systembolaget! Ursäkta whataboutismen, men DEN trängseln fick mig att backa långsamt ut.

    Svara
 3. Anna Ask

  På den tiden jag arbetade i butik så skulle jag bli oerhört irriterad om någon ville betala med mer än kanske 10-15 mynt. Man måste ju kolla så att det verkligen är äkta mynt. Dessutom är mynt väldigt smutsiga och äckliga, och det är inte alla som har handskar när man arbetar i kassa.

  Så länge mynt finns som betalningsmedel borde bankerna, som ju staten regelbundet räddar från diverse kriser och allmänt håller under armarna, vara så illa tvungna att lösa in dem så som de gjorde förut. Eller så kunde man ställa maskiner i större mataffärer som automatiskt räknade in dem och gav ett kvitto att handla för.

  Svara
  • Birgitta

   Sedan kan jag oaktat vad som är tillåtet/ lagligt/ acceptabelt osv tycka att det är ganska märkligt om man skriver ett långt klagoinlägg på Facebook om den uppkomna situationen.

   Man borde väl ändå begripa att det i Coronatider är att föredra att man inte betalar med säckar med mynt, inte skapar köer i affären osv.

   Mannen avslutade dessutom med att berätta att han gick till Willys i stället för Lidl och där hade minsann 2 personal hjälpt honom med mynträkningen.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>