Förbereda unghästar för visning

Nu när jag har ett eget ridhus till mitt förfogande får jag då och då idéer om vad det kan användas till förutom det självklara så att säga.

Kaninhoppningarna tyckte jag själv var ”årets smartaste”; snacka om näst intill obefintlig ”åverkan” på underlaget 🙂 !

Min senaste idé är att erbjuda de som ska visa hästar på kvalitets eller 3-års test att miljöträna i mitt ridhus.

Egentligen tycker jag att ridhuset är för litet (17*36) för unghästridning på en regelbunden basis men ska man bara vänja hästen vid en annan miljö än den invanda är detta perfekt.

Man är garanterad att rida ensam, underlaget är nyharvat och miljön runt omkring är väldigt lugn.

Skulle jag själv visa en unghäst på någon form av bedömning idag skulle jag inte drömma om att INTE ha åkt iväg någonstans i förväg även om just unga hästar väldigt mycket styrs av ”dagsform”.

Men känner man att en visning är viktig och inser att poängen kan påverka hästen massor vid tex en nära förestående försäljning så är det ju hur dumt som helst att inte göra det man har kunnat för bästa resultat = miljöträning på bortaplan.

Jag minns de gånger jag visat på kvalitets (Heron, Décima och Archie). Det fanns (dressyr?)hästar som till synes aldrig hade gått över en bom när de skulle löshoppa vilket jag själv hade tyckt var mycket dumt att inte förbereda bättre. Men man gör som man vill och som sagt betyder ju dessa bedömningar olika mycket för olika personer.

Kuriosa: alla mina hästar blev bedömda som lovande hopphästar 🙂 🙂 🙂 ! Men så var de också utmärkt förberedda av undertecknad….

Hittade förresten en 14 år gammal film från Archies kvalitetsbedömning som min dåvarande hästskötare Lina Stigendahl gjorde. Jag hade blivit trampad på foten dagar innan visningen och kunde knappt röra mig, än mindre springa men adrenalinet kickade tack och lov in här 🙂 !

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lizette

    Min, numera pensionerade tävlingshäst som jag tävlat upp t.o.m Intermediere I, fick faktiskt 9-10 på löshoppningen som 4-åring.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>