Som hund och…häst

Jag måste säga att jag är både besviken och förvånad över att ovanstående bild stämmer mycket bra på relationen mellan Molly och Vicke.

Jag har ju haft flera hundar innan Molly och som ni vet ännu fler egna hästar och det har fram tills konstellationen ”Vicke och Molly” fungerat näst intill perfekt på verkligen alla vis.

Jag har haft med mig hundarna i stallet, de har varit med i ridhuset, på träningar och jag har till och med kunnat rida ut med hund som sällskap vilket har varit både väldigt praktiskt och ett fint sällskap. Aldrig tillstymmelse till problem under en massa år!

Att Vicke, som jag betraktar som generellt väldigt snäll skulle visa sig vara en riktig apa förvånar mig mycket, framför allt som jag har hört att han är ”uppväxt med hundar”. Och Molly som är godheten själv har aldrig på minsta vis gjort honom något.

Det som är den springande punkten (observera ordvitsen) är att Molly inte har vett att hålla sig på avstånd från Vicke; hade hon bara gjort det hade jag absolut kunnat ha med henne när jag rider men tyvärr fattar hon inte alltid att inte gå direkt bakom honom och det är då det kan smälla.

Det har bara hänt en gång men i detta fallet känner jag verkligen att ”en gång är ingen gång men två gånger är minst en för mycket” för nästa gång kan utgången lätt bli dödlig. 12 kilo vs 600 kilos full kraft i bakbenen ….tja…ni fattar.

Och att sitta i sadeln och hela tiden bevaka var Molly är och/ eller ropa ”Molly…akta dig”…det funkar helt enkelt inte och skulle ändå kunna hinna resultera i en spark.

Ingen annan häst jag ägt har visat ens en tendens till att ogilla mina hundar trots att de ibland varit extremt närgångna både i stallet och vid ridning men nu är det som det är med Vicke som även har jagat ut Molly ur hagen några gånger så jag får helt enkelt acceptera att även solen har sina fläckar och att till och med min snälla häst inte accepterar precis vad som helst. Tyvärr i just detta fallet.

3 kommentarer Skriv kommentar

 1. Charlotte

  Tråkigt när han är så himla snäll i övrigt. Jag hade en häst som var väldigt bakskygg och hon avskydde även hundar. Jag tror att hon tyckte att de smög runt och dök upp hastigt och lite oberäkneligt i olika situationer.

  Svara
  • Birgitta

   Ja, både tråkigt och konstigt men inget jag vågar försöka träna bort.

   Hade en tidigare häst som fick min kaninjagande greyhound under magen utan att bry sig (hunden sprang alltså mellan hästens ben) och Archie hade min förra hund Soya nästan hängande i svansen i början utan att skänka henne en blick…

   Svara
 2. Maria

  Du har nog haft en del tur, många hästen jag haft och haft i samma stall har inte tyckt om hundar. Lite av samma anledning som din-hunden respekterar inte hästen behov av utrymme. Sett en del hundar bli utjagade ut hagar-till och med en katt fick känna på ilskan hos ett avelsmärr som inte uppskattade att någon var i närheten av hennes avkomma

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>