Att köpa häst idag

Sitter och läser ett inlägg som Anna Hassö skrivit på Facebook och nickar instämmande; jag känner igen det mesta:

Det har hänt saker på försäljningsfronten det sista året. Den vanliga, snälla hästen, är hårdvaluta. (behöver inte ens ha mkt talang) Så fort en sån kommer in så är det huggsexa, vi hinner knappt boka in kunder, de slåss om att komma först. Priserna har gått upp en del på alla kategorier hästar och ponnyer, som är vettiga och friska. De mer svårridna är såklart lite svårare att hitta rätt kund till, eller de som har röntgenfynd och viss skadehistorik, men det finns oftast en köpare till varje häst. Tänkte ta upp några saker som vi märker är problem i processen. En del glömmer berätta att de först måste sälja en häst, så att vi bokar ”onödiga” provridningar, när det är högt tryck vill man ju inte gärna ha fler visningar än nödvändigt. Vi har sålt ganska många osedda, till långväga kunder, och de som inte kan resa alls (corona har ändrat mycket) och då händer det att någon som inte kan bestämma sig tillräckligt snabbt, eller har speciella önskemål kring köpet, blir omkörda. Det är inte så populärt, men man ska ha med i beaktning att eftersom vi inte köper in hästarna, utan har en ägare som betalar i andra änden, så är tiden en faktor om vi har flera likvärdiga kunder.

Tips till köpare: Var lite flexibla, lås er inte vid att det måste vara en valack, eller att hästen måste ha en viss mankhöjd, eller vara under en viss ålder. Det är inte alltid som man tror, och ibland gömmer sig en pärla bakom en dörr som du inte trodde. Till en del föräldrar: Ni ska inte se hästen som en investering, och tro att det blir en ekonomiskt bra affär som lönar sig i andra änden, utan se det som en investering i ert barn, så en äldre häst kan vara mycket mer värd för er, just nu.

I takt med att marknaden ändrats lite har även säljarens önskemål fått lite mer plats, vi får fler och fler som sätter hästhållningen hos den nya ägaren högt i valet av kund. Så det kan vara fler saker som styr vem som får köpa hästen i slutänden. Kom gärna med frågor om det är något du undrar över. Välkommen!

Jag känner själv en person som letat häst i den övre prisklassen (+500.000) i flera månader och man blir förvånad över hur mycket pengar folk tycks ha idag och hur enormt mycket dyrare hästar har blivit.

För några år sedan ansågs 200.000 för en dressyrhäst vara ”dyrt”; idag säljs hästar för det dubbla i ett nafs, ibland utan ens ”traditionell annonsering”.

Den risk jag kan se är att inte bara priserna utan även TAKTEN vid försäljning haussas upp, lite som Anna Hassö beskriver.

Detta är inte alltid av godo.

Att köpa häst utan att ha provridit ordentligt, att hetsa fram ett beslut utan tillräcklig eftertanke; detta KAN tveklöst bidra till att det i efterhand känns ”fel” med därpå följande försökt till reklamationer osv.

En annan, måhända mindre risk är att man som köpare blir ”fartblind” och köper häst för helt andra pengar än man tänkt sig från början.

Har man råd och detta inte påverkar ens framtida ekonomi (läs: liv) så må det vara hänt men att ta banklån eller på andra vis skuldsätta sig ser jag som en stor fara.

Hästar ökar sällan i värde men kan desto snabbare betinga ett avsevärt lägre pris än det man själv betalade och jag har sett en inte försumbar andel amatörryttare som väldigt snabbt ”förstört” en från början mycket fin/ begåvad häst. Det är tyvärr nästan en ”klassiker”…..när man ibland har mer pengar än förstånd/ kunskap….om jag ska raljera lite elakt.

Min avslutande fundering gäller det sista stycket i Annas text och om det stämmer är det verkligen utmärkt.

Min tidigare erfarenhet har snarare varit den motsatta; säljare säger att ”hemmet är viktigt” och liknande floskler men när någon väl viftar med sedelbunten är dessa ord glömda.

Sedan kan man absolut ha väldigt olika åsikter om vad ”god hästhållning”, bra stallmiljö och tja…allt som har med att äga en häst att göra; jag tänker ofta på det när en del ryttare hyllas på sociala medier medan jag själv ser en hel del brister i hur personerna håller och tränar hästar.

Men om köpläget är sådant att man idag inte känner sig piskad att sälja till första bästa är det absolut bra och det är bara att hoppas att de som köper har hunnit tänka igenom det som många gånger kan vara en av de största affärerna i ens liv ordentligt.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lee

    Tycker nog ff folk vill ha en svårklasshäst för ”ingenting”…Iaf om privatperson som säljer… Kanske annat med försäljningsstall. En i mitt stall har haft ute sin i några månader nu.. Jättefin SWB valack 10 år. Isabell. Placeringar i MSV C, byten påbörjade, kommer kunna gå MSV B ga snart. Strax under 200′ . Men det är minst sagt varierande kvalité på privridningarna, o sen rena skambud.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det finns nog alla varianter.

      Själv har jag upplevt varianten ”kostar 100.000 mer bara för att det är ett försäljningsstall/ känd ryttare som säljer”.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>