Hur vi tittar på hästbilder och filmer

Läser en diskussion på nätet som handlar om hur olika man kan uppfatta bilder i allmänhet och filmer i synnerhet på olika sociala medier.

Jag vet inte hur många gånger jag själv reagerat på detta.

Exempel:

Någon lägger ut en bild på ett ca 3-5 årigt barn som sitter på en stor häst/ ponny utan hjälm eller sitter hjälmlös i sadeln framför en förälder eller ”leder” en häst med på marken släpande grimskaft…ja ni fattar.

Många skriver ”åhhhh så gulligt” och dylika kommentarer medan jag mest tänker ”livsfarligt/ dumdristigt/ stor olycksrisk”.

Någon lägger ut en film på när hen rider sin häst, hen är glad och stolt och jag tänker ”jisses….hästen ser så ohyggligt seg ut att det är ett under att den rör sig” eller ”oj…den ser ju halt ut” eller ”stackars häst som får så mycket ryck i munnen/ tung skumpande ryttare/ whatever”.

En hästägare visar glatt upp en nytagen bild på sin häst och jag tänker ”det var en rejält överviktig häst” eller ”hur kan man rida i en så felanpassad sadel” eller ”den skoningen ser ju helt tokig ut”.

Summa summarum så ser vi alla olika saker på en och samma bild/ film, vi har olika referensramar/ kunskaper, vår acceptans för allt möjligt kan variera oerhört liksom vad vi tycker är vackert/ fult/ fel/ farligt/ eftersträvansvärt osv i all oändlighet.

Givetvis har jag själv upplevt exakt samma saker med bilder jag lagt ut och filmer lägger jag extremt sällan ut just för att slippa en massa för mig konstiga och kritiska kommentarer.

Det senaste exemplet var när jag publicerade en bild på min ponny som jag kommenterade var långhårig; väldigt självklart då det var vår, ponnyn är 24 år gammal och har gått utan täcke hela året.

Genast kom en kommentar om att han var bukig (han ser snarare uppdragen ut på just den bilden) och en fråga om jag kollat honom för PPID!

Jag förstår i sak om man, kanske pga egen erfarenhet av ovan undrar/ anser saker som detta men det visar verkligen också hur otroligt olika man uppfattar en bild.

Jag tycker som sagt att B på just denna bild (inte den i detta inlägg) ser snarare uppdragen än bukig ut och att han har en helt normal ponnypäls skulle inte få mig att fundera på PPID en sekund ???

Vill man inte riskera andra människors måhända konstiga/ elaka/ sårande kommentarer på nätet gör man troligen bäst i att hålla allt för sig själv eller så delar man med sig eftersom de flesta trots allt inte kommenterar på ett elakt sätt, inte medvetet i alla fall.

Jag har själv trampat i klaveret många gånger men försöker numera att hålla mina negativa åsikter för mig själv, i alla fall om min åsikt inte är direkt efterfrågad.

3 kommentarer Skriv kommentar

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>