Färdigvaccinerad

Igår fick jag min andra dos av Pfizers vaccin mot Covid och det var en stor lättnad!

Både över vaccinet per se och över att jag slapp göra en ny mastodontkörning till Kalmar där jag fick den första dosen.

Denna gången hittade jag massor av lediga tider i Lund redan dagen innan själva vaccineringen och bokade så klart.

Men jag måste säga att jag tycker att hela den här ”vaccineringsgrejen” har skötts väldigt dåligt på så många olika plan!

Jag tycker vanligtvis att Sverige som land brukar ha otroligt bra koll och organisation kring det mesta men detta har varit snudd på farsartat ibland med kryphål, otydligheter, misstag och rent fusk när det har handlat om vem som blivit vaccinerad.

För att ta min egen man Henrik som exempel så ringde han till sin vårdcentral för att höra om han kunde bli vaccinerad.

Svaret blev nej, de vaccinerar ej ”allmänheten”.

Strax därpå läser jag på Facebook att en bekant ska bli vaccinerad på just denna vårdcentral nästa dag !!!

Jag frågar bekanten via Messenger hur detta gått till och hen bekräftar att hen kontaktats av vårdcentralen då hen tillhör en riskgrupp.

Nu tillhör inte Henrik någon riskgrupp och har aldrig gjort men jag bad honom ändå att ringa vårdcentralen igen och dubbelkolla så att det inte blivit något missförstånd.

Jag sitter bredvid när Henrik ringer och hör hur han åter får svaret att ”nej vi vaccinerar inte”.

Nåväl…vi nöjer oss med detta men en halvtimme senare blir han uppringd av samma vårdcentral och erbjuds en tid några dagar senare !?! Varför brydde vi oss inte om att forska i, vi var bara glada att han fick en tid men det känns extremt märkligt?

När vi en vecka senare uppmanade en bekant (något år äldre än vi) att ringa dit och kolla fick även hon svaret att de ej vaccinerar allmänheten?!?

Jag förstår absolut att det blivit kaos vid bokningar både via nätet och per telefon; det har varit så mycket otydligheter kring vaccineringarna att det inte är konstigt att det har blivit som det har blivit.

Jag ringde själv till min vårdcentral för att höra om de kunde vaccinera mig som riskgrupp men fick besked att de inte hade fått direktiv om vilka som räknades som riskgrupp. I Kalmar var denna fråga redan utredd och det var därför jag bokade mig där.

Jag låg på min egen vårdcentral flera gånger med samma (icke)besked men vem tror ni ringer mig 2 minuter innan jag ska få sprutan i Kalmar (helt sant)!!

Det var min vårdcentral som ville erbjuda mig en tid men då var det så dags!?!

Ja, jag skulle kunna skriva mycket mer om detta men konstaterar ”bara” att det som mycket annat i samhället/ världen är så att den starkes lag gäller och att den som är ”om sig och kring sig” har företräde framför den som sitter tyst i båten. Tyvärr för många och bedrövligt att det är så men bra för mig personligen som alltså nu är färdigvaccinerad och kan känna att jag gjort vad jag har kunnat så här långt för att inte bli smittad (ja, jag vet att vaccin inte ger 100%-igt skydd).

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna Ask

    Har hört samma från flera vänner hemma i Sverige. När det var svininfluensan så sköttes det ju hur effektivt som helst?

    Jag sade just till någon igår att aldrig trodde jag väl att Frankrike skulle sköta något mer effektivt än Sverige… Men jag fick min första spruta i måndags på ett särskilt vaccinationscenter (som nu är öppet för alla över 18) och nästa är inbokad på samma ställe i början av juli (man bokade båda samtidigt). Allt scannades in i en app så man så småningom kan få det där EU-passet. Väldigt smidigt och ingen frustration.

    Svara
    • Birgitta

      Min moster i Serbien hade fått båda sprutorna låååångt innan jag ens fick den första.

      Men vaccinationsviljan ser också olika ut! Hörde att man i Serbien numera får en liten slant om man vaccinerar sig; vet dock inte om det stämmer.

      Svara
  2. Frida

    Jag som jobbar på vc kan bara hålla med, jag förstår att patienterna blir frustrerade. Vi får nya direktiv hela tiden, vi får inte veta antal doser som vi får förrän ngn dag innan, vi får ange hur många vi har kapacitet för men får vara glada om vi får 80 proc av det antal vi önskat. Min arbetsplats är i sluttampen av riskgrupperna och ska ta utsatta grupper t ex hemlösa under sommaren men resten får inte vårdcentralerna ta även om vi har kapacitet att ta dem. Det ska privata aktörer ta, problemet nu har varit att det inte funnits privata aktörer förrän typ nu. I början skickade dessutom ut brev om att man kunde kontakta sin vc för att bli vaccinerad, samtidigt så fick vi inte veta antal doser vi skulle tilldelas och det var superhemligt när de skulle komma så vi fick neka alla som, så klart, ringde och ville boka tid. För att inte tala om tidsbokningen på 1177, kaos! Det har varit så rörigt, ostrukturerat och nya turer varje vecka. Helt sinnessjukt hur det har skötts. Våra sköterskor har verkligen slitit och kämpat och fått skäll för allt möjligt som de inte har ngt att säga till om egentligen men de får ändå ta skulden….

    Svara
    • Birgitta

      Intressant att läsa från någon som faktiskt jobbar på en vårdcentral.

      Då är inte mina erfarenheter helt gripna ur luften/ begränsade till det som hänt mig specifikt känns det som.

      Svara
  3. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan

    Vi har ju en speciell Vaccinationsmottagning som öppnade i samband med att vaccinationerna av Covid skulle öppna. Sen finns ju Conventum i Örebro som det uttnyttjar till detta ända mål förutom ett fåtal vårdcentraler vad jag vet. Får min andra dos 16 Juni så det är ju snart vilket känns skönt måste jag säga ..

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>