Ska vi som tävlar vara tacksamma?

Anna Hassö skrev klokt på Facebook nyligen angående tävlingsarrangörer:

Man får inte klaga för vi ska vara glada att de arrangerar. Har själv deltagit som arrangör i många år, och vet hur svårt det är. Som ryttare ska man följa alla regler, från utrustning, kval, utförande, annars riskerar man uteslutning eller värre. Som arrangör, om något fel begås, så slinker det med eftersom alla är så glada osv. Nu när allt ligger på nätet kan ändringar göras sent, och ve den som inte läser allt varje dag, och planerar utifrån ursprungsplanen. Man ska helst gissa sig till och acceptera alla ändringar. Och hålla käften..

Jag var inte sen att instämma och gav följande svar:

Angående detta med arrangörer har jag reagerat lite extra i vår då jag åkt på flera olika pay and ride.

Ja, detta är inga ”riktiga tävlingar” men vi betalar ändå, det är inte gratis.

Att erbjuda att man får rida ”vilka klasser som helst” är generöst men ska man då inte erbjuda en vettig framridning?

På två ställen jag varit hade man LÄTT kunnat harva ridhusen men i stället bestod det ena av flera meter-stora sänkor och det andra av ”jordstampat golv”.

Och nej. Detta är inte acceptabel framridning om man vill erbjuda tävlingslika förhållanden och nej, vi ska inte vara tacksamma över att vi ens får komma dit.

Vi är….surprise…..betalande kunder som har rätt att förvänta oss en viss standard.

Att få en skada på sin häst är lättare än att säga ”gomiddag”, det vet vi alla som haft dessa djur några år så man behöver inte göra det ännu mer riskfyllt genom att rida i hålor och på stenhårda eller ojämna underlag, ffa om man kräver maxprestation av sin häst.

Det fanns en (okunnig) tid då många ansåg just att ”hästar ska kunna gå på alla underlag” och att vi ryttare skulle vara tacksamma vad vi än erbjöds men hey…..utveckling, kunskap osv har gått framåt sedan dess.

Har man som jag vet i vissa fall betalat x hundratusen för hästen, lagt år av träning på densamma osv så är man mer noga än att bara vara tacksam.

Sedan fattar jag att allt kan hända, så även på en tävlingsplats. Harven kanske gick sönder, harvaren blev sjuk osv. Men då FÖRKLARAR man detta URSÄKTANDE; man låtsar inte som det regnar.

Vad tycker ni? Är jag och Anna Hassö bortskämda och otacksamma? Finns det fog för vår kritik och kan ni ge andra exempel där ni reagerat?

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jenny Hamberg

    Arrangeras tävlingarna av företag som avlönar personal eller av föreningar där funktionärer arbetar ideellt?

    Svara
      • Jenny Hamberg

        Felet är att du ser dig som kund. Det du betalar för att inte funkisarnas arbete, utan reella omkostnader. Du är inte kund. Du tar del av andra människors oavlönade jobb för att du ska erbjudas möjlighet att tävla.

        Man ska inte skåda given häst i munnen…

        Alternativet är ju att man anlitar proffs och då blir kostnaden en helt annan, så ja… Mitt svar är att det är bortskämt att klaga.

        Svara
        • Birgitta

          I sak har du rätt. Men; det som blir obegripligt för mig är att man kan ordna tävlingar med ok underlag men väljer att ordna Pay and ride med usla diton.

          Vari ligger skillnaden: det finna absolut INGEN! Tävlingsplatsen är densamma, funktionärerna desamma. Man kan använda samma harv när det är Pay and ride som när det är tävling och det tar uppskattningsvis och högt räknat 20 minuter att harva ett ridhus. Men man gör det inte! Varför? Ja säg det….

          Pay and ride är i mångt ett ”förtäckt” sätt att få tävla och då borde f…n i mig underlaget prioriteras.

          Ja, jag vet att det finns saker som skiljer en Pay and ride från en tävling men som sagt; det viktigaste borde inte skilja.

          Det är som om ni skulle ha en hålig och igenväxt bana när ni tränar lure coursing och sedan en jättefin dito när ni tävlar. Vem hade vågat träna då? Bara en idiot….

          Svara
          • Anna Ask

            Jag tror att det är svårare att hitta funktionärer till Pay and Ride, man är ju inte funktionär för att ens högsta dröm är att arbeta gratis för andras hobby utan för att man tycker det är kul med hela tävlingsatmosfären. Så att köra till anläggningen bara för att harva är kanske inte lika attraktivt, och beroende på utrustning är det ju inte säkert att de på plats vet hur man gör.

        • Anna Ask

          Jag håller med dig Jenny till stor del, skulle man betala lön till alla funktionärer skulle tävlingarna bli otroligt dyra, så att betrakta sig som kund är väl inte helt korrekt.

          Sedan tycker jag väl att man kan förvänta sig att arrangören försöker ordna en så bra tävling som möjligt men det tror jag ju att de allra flesta gör utifrån sina förutsättningar. Sätta startlistor i hoppning till exempel kan vara en riktig mardröm, med sena anmälningar osv, så det som ryttarna upplever som sena ändringar kan ju bero på att man inte har något val.

          Svara
        • Ann Hammarlund Holst

          För att vara klubb som får dela ut tävlingslicenser måste man ha egna tävlingar.
          Jag hoppas alla klubbar på sikt börjar ställa krav på att alla som vill ha den där licensen, förutom att betala medlemsavgiften måste lägga några timmars ideellt arbete. Eller köpa sig fria för högre summa.
          Kund är man väl främst till en verksamhet som tjänar en gnutta på det de ”säljer”.

          Svara
        • Madeleine Nilsson

          Jag betalar tävlingslicens och betalar för varje klass jag startar i. Och dessutom så ska jag vara funktionär ett antal gånger varje år. Jag tycker det är något som inte stämmer.
          Jag ställer gärna upp och hjälper min klubb. Men inte för att jag får betala en hel del för att tävla.

          Svara
          • Jenny Hamberg

            Problemet är att du betraktar det som att du ”hjälper” klubben. Vem är den här klubben som förutsätts vilja jobba ideellt i större utsträckning än du?

            Det är DIN klubb. Funktionärsjobbet är så bra som DU gör det. Klubben består av medlemmarna.

  2. Elizabeth Torrisi

    Jag vänder hem om det ser ut så. Min häst är mer värd än de sura 100 lappar jag förlorar. Tänkte lägga till att det finns arrangörer av unghästklasser som ” missat” att skapa plats för longering. Lönlöst att ens sitta upp på en unghäst som blir spänd av nya miljöer. Vända hem anledning 2

    Svara
    • Birgitta

      Egentligen skulle ALLA göra detsamma!

      Men tyvärr; ibland är man för kåt på att få starta, det har jag också varit IBLAND men faktiskt också kört hem utan att lasta ut.

      Det värsta jag hört i detta sammanhang var en ryttare, som på min fråga om hen verkligen skulle starta en klass till på det usla underlaget svarade något i stil med att hästen ändå skulle till veterinär kort därpå !

      Svara
  3. Jenny Hamberg

    Om det arrangeras pay and ride på underlag som motsvarar håliga LC-fält föreslår jag att ni lastar och åker hem, för om det är en överhängande risk för benbrott är man ju dum om man deltar. Dvs jag tycker jämförelsen haltar.

    Den springande punkten i mitt resonemang är att man inte kan kräva/begära att ideellt arbetande människor ska göra ett skit. Det enda man kan göra är att erbjuda sig att harva hemmabanan, så är åtminstone den fin.

    Svara
  4. Anna

    Förstår om du inte vill ange vilka tävlingsplatser det handlar om men hade varit intressant att veta så man kan undvika dessa.

    Svara
  5. Frida

    Tycker det är en svår fråga. Det handlar trots allt om ideella krafter som arrangerar, ideella klubbar med olika förutsättningar och ekonomi. Tror ändå att alla arrangörer gör sitt bästa, de vill ju så klart få många starter. Sällan är det de som faktiskt tävlar själva som ställer upp som funktionär heller, det är ofta helt andra personer. Att som förälder, hobbyryttare osv veta vad tävlingsryttare vill ha är nog inte alltid så enkelt. Jag tycker nog att vi som tävlar kan tänka efter lite innan vi klagar, speciellt om man inte själv är så engagerad som funktionär. Att komma med önskemål och förslag är en annan sak än att klaga. Här i Skåne är det ju dessutom lätt att välja och välja bort tävlingsplatser och påverka på så sätt. Att berömma och tacka de som gör bra ifrån sig glöms tyvärr ofta bort och tas för givet, det är mkt jobb att arrangera tävlingar och vi kan inte räkna med att alla arrangörer består av proffsfunktionärer som gör allt rätt. Det finns så klart vissa saker som måste funka, harvning är en sån sak men tycker nog att vi som tävlar måste bli bättre på att se allt jobb som läggs ned, jobb som utförs gratis och på fritiden, i alla fall om vi vill fortsätta tävla utan att varje start kostar orimligt mkt.

    Svara
    • Birgitta

      Jag förstår tveklöst vad ”ideella krafter” osv innebär och är absolut glad så länge det finns de som vill ordna både tävlingar och Pay and ride och annat.

      Men i min värld så gör man aningen något ”som man ska” eller så låter man bli.

      Just harvning är för mig så grundläggande och dessurom något varenda klubb borde ha tillgång till (traktor + harv + någon som vet hur dessa sköts).

      Mycket annat är bonus och lull-lull och inget som är viktigt men underlaget är A och O.

      Svara
  6. Annika Olsson

    Det jag reagerar på när jag tävlar eller rider pay n ride, eller är funktionär är att de som tävlar mest ofta är de som funktionärar minst.

    Svara
    • Birgitta

      Stämmer bra på mig, jag har medvetet valt att tävla för en klubb som inte har arbetsplikt.

      Som motsats vet jag många funktionärer som inte ens rider. De tycker bara det är kul att delta på detta vis.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>