Torsdag- man ska aldrig säga aldrig

Hittade den här gamla bilden på Vicke innan han kom till mig!

Jaha…jag skulle inte ha varit så tvärsäker vad gäller ”kan Vicke ha fått en fästningsjukdom” för det är exakt det som drabbat honom; blodprovet jag körde upp till Helsingborgs djursjukhus igår visade otvetydigt på akut anaplasmos!

Och värdena var inte ”tveksamma” utan han var/ är verkligen påverkad varför veterinären tyckte att han ska behandlas även om detta sjukdomstillstånd ibland kan gå över av sig själv.

Men även om behandlingen med antibiotika intravenöst inte är helt riskfri (biverkningar som diarré och böld efter injektion kan tex förekomma) så vågade jag inte chansa på ”självläkning” då andra vittnat om hästar som fått diffusa hältor långt efteråt och även på andra vis ”inte varit sig själva”.

Vicke ser än så länge oförskämt pigg ut; han har bara en aning feber (runt 38,1), äter bra, går helt normalt osv.

Första dosen antibiotika gavs idag och det återstår 4 om inga komplikationer tillstöter.

Min lilla ponny ledde jag 2 minuter i ridhuset och han for iväg i grimskaftet som en rodeohäst så det verkar ju lovande he he. Än så länge märks det inte att vi tagit bort Metacamen med andra ord.

Det fanns tydligen någon mening med att vi inte kom iväg på någon resa i sommar; dels för att jag hade oroat ihjäl mig om jag inte själv varit hemma när allt detta hände med båda hästarna och dels för att detta kommer att kosta mer än någon resa jag någonsin gjort…..

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Eva

    Så roligt att läsa – ja inte att hästarna är sjuka- men att Du har tidig diagnos på båda och en behandlingsplan !! Det är värre när man inte vet vad de lider av.
    Tänker på Er.

    Svara
  2. Anna Ask

    Era vänner hjortarna är ju väldigt söta men är inte båda hjortar och rådjur fullständigt nedlusade med fästingar just?

    Hoppas på snabb bättring för Vicke och att det fortsätter på rätt väg för lillpållen.

    Svara
    • Birgitta

      Du har helt rätt och de är säkert bidragande till detta, det tror både jag och veterinären. Jag kommer att använda receptbelagt fästningmedel framöver.

      Svara
  3. Eva C

    Gamle Zack fick anaplasmos när han var 12. Efter 30 dagars antibiotikakur blev han helt bra och stretade på till 15-års ålder. Inte dåligt för en så pass stor hund. Hoppas att det vänder lika bra för Vicke!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>